Ajankohtaista

Fida ja Helsingin lähetysseurakunta vievät yhdessä vaateapua romaneille

Fida lähetystorit lahjoittavat Itä-Euroopan romaneille rekkakuormallisen vaatteita ja kenkiä yhdessä Lähetysseurakunnan kanssa.

Euroopan romaneille toimitetaan 20 000 kiloa vaatetta ja 2000 paria kenkiä. Vaatteet ja jalkineet ovat Fida lähetystorien lajittelukeskuksessa valikoituja, lahjoitettuja vaatteita. Mukaan lähtee myös 500 paria upouusia kenkiä, jotka eräs suomalainen kenkätehdas haluaa lahjoittaa Kosovon romaneille.

Unkariin ja eteenpäin

Vaatteet vie perille unkarilaisen kuljetusyhtiön rekka, joka ajaa viikoittain tavaralastissa Suomen ja Unkarin väliä. Tyhjään rekkaan pakataan paluumatkalle tonneittain vaatetta Itä-Euroopan romaniväestölle.

Rekka matkaa lahjoitusvaroin Helsingistä kohti Unkaria, missä Gyula Lukács Kauhajoen helluntaiseurakunnasta koordinoi tavaran jakelua. Osa vaatteista ja jalkineista jää Unkarin romaneille jaettavaksi ja loput vaate- ja kenkäkilot noudetaan Unkarista Romaniaan ja Kosovoon, joissa niitä jaetaan apua tarvitseville romaneille.

Kaikkea vaatetta ei suoraan jaeta vaateapuna, vaan esimerkiksi Kosovossa helluntaiseurakunnilla on kirpputoreja, joihin osa tavarasta viedään myyntiin. Tavarasta saaduilla tuotoilla tuetaan seurakuntien romanityötä maassa.

Poikkeuksellinen projekti toteutetaan Fidan ja seurakunnan yhteistyönä. Idea syntyi Lähetysseurakunnan aloitteesta viime syksynä. Fida lähetystorit tarjosi vaatteet ja jalkineet ja Lähetysseurakunta hankki rekan, joka kuljettaa ne Unkariin edelleen jaettaviksi. Logistisesti lähellä sijaitsevat kohteet ja seurakunnan vapaaehtoisten työpanos mahdollistavat vaateavun toimittamisen kustannustehokkaasti.

Myös romanilähetysjärjestö Elämä ja Valo ry vei Fida lähetystorien vaatteita Latviaan puoli tonnia helmikuun alussa.

Heikko asema puhuttaa

Itä-Euroopan romanit asuvat usein huonokuntoisissa taloissa, ilman sähköä tai juoksevaa vettä. Lapset ja aikuiset kulkevat tavisinkin usein pienissä vaatteissa, koska varaa uusien ostoon ei ole. Talvet ovat kylmiä ja liian monet paleltuvat kuoliaaksi puutteellisen varustuksen tai asumuksen vuoksi. Romanit on usein myös jätetty muun yhteisön ulkopuolelle. He ovat Euroopan suurin ja syrjityin vähemmistö.

Laajempi keskustelu romanien asemasta Euroopassa on noussut esiin vasta kun romanikerjäläisiä on ilmestynyt Euroopan suurten kaupunkien katukuvaan. Apu paikan päällä Itä-Euroopassa on nostettu keskustelussa tärkeäksi elementiksi romanien aseman parantamisessa. Fidalla romanityö on kasvava työmuoto, johon tulevaisuudessa panostetaan yhä enemmän.