Ajankohtaista

Eväät elämään -keräys tuo apua Nepalin lasten koulunkäyntiin

Nepalissa virallisesti jo kuopattu kastijärjestelmä elää edelleen ihmisten asenteissa. Kastittomat ovat heikoimmassa asemassa myös koulutuksen suhteen.

Nepal on edistynyt kehitystavoitteissaan viimeisen vuosikymmenen aikana hurjasti onnistumalla esimerkiksi lähes puolittamaan köyhyyden. Edistys ei kuitenkaan ole tavoittanut syrjäisimpiä alueita ja kaikkia ihmisryhmiä.  Kaikkien lasten pääsy perusopetukseen ja opetuksen laatu on edelleen heikolla tasolla.

Eväät elämään -keräykseen voi osallistua seuraavilla tavoilla:
• Lahjoita klikkaamalla tästä
• Lahjoita 10 euroa tekstaamalla fida10 numeroon 16155
• Tule seurakuntasi lipaskerääjäksi!

Seurakuntien lipaskeräys 4.–18.5. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Hanna Hokkanen 040 451 6574

Arviolta 95 % Nepalin peruskouluikäisistä lapsista aloittaa koulun. Monen koulutie kuitenkin jää lyhyeksi, sillä vajaa 40 % koulun aloittaneista keskeyttää ennen yläkoulua. Isompia lapsia näet tarvitaan elättämään perheitä ja etenkin tytöt naitetaan köyhimmillä alueilla jopa 12-vuotiaina.

Tilanne Nepalin eteläisessä osassa, Terain tasankoalueella laahaa muuta maata jäljessä. Alueella asuu paljon kastittomia kansanryhmiä. Haasteena on saada myös alakastiset ja kastittomat mukaan koulutukseen.

Fida tukee kouluja ja opetuksen laadun parantamista

Fida tukee Nepalissa kahden kristillisen kansalaisjärjestön työtä kastittomien lasten koulunkäynnin ja oikeuksien hyväksi. Unelmamme on saada lapset Nepalin köyhimmillä alueilla kouluun. Tähän tarvitsemme nyt apua! Pienelläkin avulla on suuri merkitys. Esimerkiksi yhden nepalilaisen nuoren saaminen mukaan lukutaito-opetukseen maksaa vain noin 7 euroa. Yhden lapsen koulunkäynti maksaa vuodessa vain 40 euroa.

Eväät elämään 2015 -kampanjan verkkosivut avataan pian. Kampanja näkyy toukokuussa ympäri Suomea helluntaiseurakuntien vapaaehtoisten lipaskerääjien jalkautuessa kaduille.

Lahjoittamalla keräykseen voit auttaa meitä:

– varmistamaan, että köyhimpien perheiden lapset pääsevät kouluun.

– tukemaan koulun keskeyttäneitä lapsia palaamaan koulunpenkille.

– antamaan lukutaito-opetusta kylissä, joissa ei ole ollut mahdollisuutta käydä koulua.

– auttamaan esimerkiksi koulujen, vessojen, vesipisteiden ja luokkahuoneiden rakentamisessa.

– lisäämään opettajien ammatillista pätevyyttä, tietoja ja taitoja.

– parantamaan opetuksen ja oppimateriaalien laatua niin, että kaikki – myös kielivähemmistöjen – lapset oppivat.