Ajankohtaista

Avuntarve Etiopiassa on todella suuri – Tigrayn konflikti ajanut lähes kaksi miljoonaa ihmistä kodeistaan

Etiopiassa riehuva aseellinen konflikti uhkaa miljoonien henkeä ja taistelut etenevät kohti etelää. Erityisesti pakolaisten ahdinko syvenee. Fidan Etiopian työntekijät kertovat tunnelmiaan.

Viime päivinä taistelut ovat edenneet nopeasti Pohjois-Etiopian Tigraysta kohti etelää ja pääkaupunkia Addis Abebaa, jonne on julistettu hätätila. Fida on toiminut Etiopiassa vuodesta 1951 alkaen. Viime vuosina työhön on sisältynyt muun muassa perhediakoniaa sekä raamattukoulutusta. Addis Abebassa asuu neljä suomalaista Fidan työntekijää perheineen. Lähetystyöntekijä Samuel Tedder kertoo, että arkielämä pääkaupungissa jatkuu normaalina, mutta tunnelma on hyvin jännittynyt.

–Vakava terrorin uhka on täällä läsnä. Poliisi on lisännyt valvontaa ja iltaisin vältetään liikkumista. Olemme varanneet kotiin tarvikkeita, jos ulkona ei voisi enää liikkua. Silti esimerkiksi kansainväliset koulut jatkavat vielä lähiopetuksessa. Kansainvälinen yhteisö odottaa, mihin tilanne kehittyy.

Fida seuraa tiiviisti tilannetta ja on valmis evakuointiin, jos Addis Abeban turvallisuustilanne äkisti huononee.

Humanitaarinen apu mennyt perille, jatkoa suunnitellaan

Konflikti on ajanut maan pohjoisosat vakavaan humanitaariseen kriisiin. YK:n mukaan ainakin 900 000 ihmistä on nälänhädän partaalla. Avustusjärjestöjen on ollut vaikeaa saada vietyä apua Tigrayn, Amharan ja Afarin alueille.

Fida aloitti humanitaarisen avustuksen Tigrayssa tammikuussa 2021. Hätäapua on toimitettu Mekeleen kahden paikallisen helluntaikirkon kautta. Koska alueelle on ollut vaikea toimittaa kuljetuksia, on avustusta jaettu suoraan ihmisten tileille tai käteisavustuksena. Avustussumma on kattanut kerrallaan yhden perheen kahden kuukauden ruoat ja välttämättömät hygieniatarvikkeet. Avun piirissä on ollut noin 500 perhettä, joista suuri osa on yksinhuoltajia, leskiä ja vammaisia ihmisiä.

–Apua on pystytty toimittamaan 50 000 euron edestä. Kohteita olemme joutuneet valitsemaan sen mukaan, missä avustus on ollut mahdollista ja riittävän turvallista paikallisille työntekijöille, Fidan humanitaarisen avun koordinaattori Tero Mesiäislehto kertoo.

–Humanitaarisen avun toimittaminen on kaiken kaikkiaan hankaloitunut kesästä. Ehdimme onneksi jakaa kaiken sovitun avustuksen ennen kuin alueelle pääsy vaikeutui. Tällä hetkellä etsimme lisärahoitusta, koska avuntarve Etiopiassa on todella suuri.

”Seuraan tilannetta surullisena”

 Fidan lähetti Anu Heikkilä on työskennellyt Etiopiassa yli 30 vuotta, vuodesta 1987 lähtien. Hän palasi Suomeen kesällä ja tekee työtä nyt etänä. Heikkilän työalue on 50 kilometriä Addis Abebasta sijaitseva Bishoftun (ent. Debre Zeit) kaupunki. Siellä on käynnissä suomalaisten kummien tukema, köyhiä perheitä auttava diakoniahanke, jonka avun piirissä on 215 perhettä. Konflikti ei vielä ole levinnyt Bishoftuun.

–Tuntuu hurjalta, että 30 vuotta sitten tilanne oli lähes samankaltainen. Etiopia tosin oli silloin ihan eri maailma kommunistisen kauden jäljiltä. Bensaa sai säännellysti, kaupoissa ei ollut juuri mitään, ei ollut puhelimia eikä paikoin sähköäkään.

Heikkilä muistaa vielä elävästi vallankumouksen vuonna 1991. Hän työskenteli tuolloin Debre Zeitin lastenkodilla ja jäi mottiin lasten ja kollegoidensa kanssa.

–Tigret valtasivat kaupungin aivan yllättäen ryminällä. Emme ehtineet pakoon. Olimme piilossa sisätiloissa pari viikkoa. Sähköt olivat kaupungista poikki, vettä ei tullut. Onneksi olimme varanneet ruokaa ja tarvikkeita itsellemme ja lastenkodin lapsille. Iltaisin pelkäsimme, kun kuulimme ammuskelua ja räjähdyksiä.

Heikkilä yllättyi siitä, että kapinalliset pyrkivät etenemään kohti etelää.

–Konflikti on levinnyt alueilla, joilla asuu jo ennestään haavoittuvia ihmisiä, esimerkiksi edellisten taistelujen aikana pakolaisleireihin majoittuneita. Olen huolissani erityisesti niiden köyhien ihmisten puolesta, jotka joutuvat taas pakoon kodeistaan. Naiset ja lapset jäävät näissä kriiseissä aina jalkoihin. Seuraan maan nykytilannetta hyvin surullisena, koska tiedän, miten raakoja nämä sodat voivat olla.

Eri kansanryhmien väliset konfliktit ovat jatkuneet Etiopiassa vuosikymmeniä. Maassa on entisten konfliktien jäljiltä lukuisia maansisäisiä pakolaisia. Tigrayn konflikti on ajanut jo ajanut lähes kaksi miljoona ihmistä kodeistaan.

Rukoile rauhaa Etiopiaan!