Ajankohtaista

Apu Lähi-idän pakolaisille menee perille

Fida on vuoden ajan lahjoitusvaroin välittänyt apua Lähi-Idän pakolaisille kristittyjen kumppaniensa kautta. Nyt avuntarve on jälleen suuri.

Pakolaisten ahdingolle ei näy loppua Lähi-idässä. Fida on kuluneen vuoden aikana auttanut seurakuntakumppaniensa kautta Irakin Kurdistanissa olevia pakolaisia sekä Turkin Sirnakiin paenneita. Varat avustustyön saatiin  syksyllä 2014 järjestetyllä keräyksellä. 120 000 euron tuotolla on autettu pakolaisia näissä kohteissa:

AUTA PAKOLAISIA!
Ahdinko ulottuu jo Suomeen asti. Fida auttaa pakolaisia Lähi-idässä ja Euroopassa.
Soita lahjoituspuhelimeen 0600-13234 (hinta 21,28 €).
Lahjoita verkossa tästä.
Tekstaa fida20 numeroon 16155 (20€) tai fida10 numeroon 16155 (10€)
Tee tilisiirto:
Fida International ry
IBAN-tilinumero: FI4122871800005256
BIC/SWIFT: NDEAFIHH
viitenumero: 5 7455 2
KIITOS!

Suojaa ja ruokaa Erbiliin ja Turkkiin paenneille

Irakin Kurdistanin itsehallintoalue on edelleen lähes kahden miljoonan pakolaisen turvasatama. Vuosi sitten Erbiliin vyöryi muutamassa päivässä kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka pakenivat Isisin hyökkäyksiä Mosulin kaupungista ja sen lähikylistä.

Fidan ja muiden rahoittajien tuella paikallinen AoG-seurakunta majoitti pakolaisia tiloihinsa, vuokrasi taloja majoittamiseen, ja jakoi ruokaa, huopia, patjoja, hygieniatuotteita, lämmittimiä ja vaatteita ensihätään.

Fidan keräämiä varoja on käytetty myös pakolaisperheiden majoitustilojen vuokriin, säännölliseen ruoka-apuun, pikkulasten sänkyihin, maitojauheeseen sekä vaippoihin.

Myös Kaakkois-Turkkiin on syntynyt pakolaisleirejä Isistä paenneiden turvaksi. Fida välitti ruoka-apua noin 35 000 euron edestä Sirnakin ja Surucin leireille alkuvuodesta.

Viilentimet pelastivat kuumuudelta

Irakissa suurin osa pakolaisista majoittuu edelleen kaupunkien ulkopuolelle sijoitetuissa telttaleireissä. Kun ulkona lämpötila nousee kesäisin jopa 50 asteeseen, sisällä usean ihmisen asuttamassa teltassa on kestämättömän kuuma. Etenkin vanhukset, sairaat ja sylivauvat ovat vaarassa menehtyä.

Fidan tuella hankittiin kesäksi elintärkeät viilentimet 200 perheelle Dohukin telttaleirissä, jossa majoittuu noin 20 000 ihmistä. He ovat pääosin jesidejä, jotka ovat paenneet Isisin hyökkäystä Sinjarin vuoristoalueelta.

Lapsiystävällisessä tilassa saa mielekästä tekemistä

Koillis-Irakissa Arbatin ympäristössä asuu lähes 40 000 ihmistä kolmessa leirissä, joista ensimmäinen perustettiin kaksi vuotta sitten, kun Syyriasta alkoi virrata pakolaisia.
‒Ihmiset asuvat hiekkamaalle pystytetyissä teltoissa, joihin valuu syksyllä sadevedet sisään. Lapsilla on likaiset vaatteet, koska korttelikohtaisten vessojen vesi ei riitä pyykinpesuun kaikille, Fidan suomalainen, Kurdistanissa asuva työntekijä kuvaa olosuhteita.

Fida kustansi leirille lapsiystävälliset tilat huhti-elokuun ajaksi. Tilassa järjestetään 3-6-vuotiaille lapsille päivittäin turvallista toimintaa, kuten leikkejä, lukemista, musiikkia, taidetta ja askartelua. Aakkosten ja numeroiden opetus valmistaa kouluun. Toimintaan on osallistunut noin 70 lasta päivässä.
‒ Leirissä varttuu sukupolvi, joka on lähtenyt pienenä kotoaan. Siksi on tärkeää antaa lapsille sisältöä arkipäivään, päämärättömyyteen ja odotteluun, Fidan työntekijä kommentoi.

Pakolaiskriisin kärjistyttyä kesän aikana avuntarve on moninkertaistunut. Fida kerää nyt varoja auttaakseen heikoimmassa asemassa olevia pakolaisia Irakin Kurdistanissa sekä Euroopassa. Euroopan apu kanavoidaan Unkarin romanilähetyksen kautta Unkarin ja Serbian raja-alueen pakolaisleireille.