Ajankohtaista

Adriana käy koulua kummin tuella

Sisällissodan ja huumekaupan repimässä Kolumbiassa Fidan kummihanke onnistui auttamaan lähes 200 lasta kouluun. Nyt hanke on siirtynyt paikallisen seurakunnan osaaviin käsiin.

Kummityö on tärkeää, sillä liian moni kolumbialaislapsi päätyy kadulle kerjäämään tai jopa lapsisotilaaksi.

Yhdeksänvuotias Adriana asuu Kolumbian pohjoisosassa vanhempiensa ja sisarustensa kanssa.

Tulisitko kummiksi? Juuri nyt etsimme kummeja erityisesti Kosovoon, Bosniaan ja Albaniaan! www.tulekummiksi.fi | kummi@fida.fi | puh. 010 505 7700

Kummituki mahdollistaa tytölle koulukuljetuksen mopolla. Kolumbiaa pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista maista, joten koulukyyti on olennainen apu köyhälle perheelle.

– Ilahduin kun kuulin, että tyttäreni alkaa saada tätä tukea, Adrianan isä Alex kertoo.

– Mielestäni on tärkeää opiskella, jotta voi edetä elämässä ja jotta lapsenikin voisivat edetä. Itse kävin lukion loppuun asti. Haluaisin, että lapsenikin kävisivät sen, ylpeä isä jatkaa.

Adrianan perhe kiittelee Villa Del Marin kristillistä koulua ja sen henkilökuntaa. Välittävässä ilmapiirissä oppilaat ovat turvassa slummien kaduilta. Adrianan lempiaine koulussa on matematiikka. Vanhemmat auttavat kotiläksyjen tekemisessä tarvittaessa. Koska koulu maistuu, tytön tulevaisuus näyttää valoisalta!

Lapsena Kolumbiassa 

  • maansisäisistä 5,2 miljoonasta pakolaisesta (vv. 1985–2013) lapsia ja nuoria 40 %
  • puoli miljoonaa lapsityöläistä (5–14-vuotiaat)
  • koulua käy 5–14-vuotiaista 92 %
  • maamiinat estävät etenkin lasten koulukäynnin, terveydenhuollon ja ruoansaannin
  • sissiryhmittymät käyttävät lapsisotilaita

Lähteet: UNICEF 2013, ILAB/UCW 2012

Kolumbian kummityö siirtyy paikallisille

Fidan kehitysyhteistyö Kolumbiassa siirtyi onnistuneesti paikallisten kumppanien haltuun osana laajempaa, maanosaa koskevaa suunnitelmaa. Myös suomalaisten tukeman kummityön päätettiin siirtyvän paikallisille toimijoille kahden vuoden kuluessa.

Kolumbialaisen kummikoordinaattori Adriana Bernalin mukaan seurakuntalaisten rekrytoiminen kummeiksi on noussut maassa avainasemaan. Pikkuhiljaa suomalaiskummien määrää vähennetään ja kolumbialaiset perheet astuvat tilalle.

Kummius kestää enintään kolme vuotta. Seurakunnan tuella lapsilla on mahdollisuus saada aamupala, välipala ja illallinen päivittäisen koulunkäynnin lisäksi. Kerran vuodessa jokaiselle lapselle pyritään järjestämään terveydenhoidon kartoituskäynti.

– Kummit kuuluvat usein paikalliseen seurakuntaan ja ovat keskituloisia perheitä, joilla on halu auttaa ja tehdä sosiaalista työtä, Adriana selostaa.

Adriana Bernal toivoo, että paikalliset seurakunnat ottaisivat myös kehittämisvastuuta kummitoiminnasta tulevaisuudessa.

www.tulekummiksi.fi