Ajankohtaista

Toivon kipinä -kampanja käynnistyy – Ukrainan sota syventää Itä-Euroopan romanien ahdinkoa

Pieni romanityttö kurkistaa ikkunasta ulos.

Tänä jouluna kerätään varoja Itä-Euroopan romaneille, jotka kamppailevat toimeentulon ja tasapainoisen elämän saamiseksi. Sota Ukrainassa vaikuttaa itäisen Euroopan romanivähemmistöön radikaalisti. 

Kampanjan teema ”Lähetä lämpöä Euroopan köyhimmille” kannustaa osallistumaan auttamalla heitä, joilta on jo niin paljon otettu pois. 

Itä-Euroopan alueella asuu noin 68 miljoonaa romania. He ovat maanosamme köyhimpiä, syrjittyjä ja elävät usein yhteiskunnan ulkopuolella.  Ukrainan sota vaikeutti useiden elämää vielä lisää monin eri tavoin ja tilanne on tällä hetkellä vaikea. Ihmiset ovat työttömiä, lapsia ei ole varaa pitää kouluissa, ruokakaapit ovat tyhjiä, bensanhinta noussut ja polttopuiden hinnat vähintään tuplaantuneet.

Ihmiset elävät huonosti rakennetuissa kylmissä kodeissaan ilman toimeentuloa ja ruokaa. 

Kampanjan avustustyön kautta hankitaan ihmisille polttopuita ja ruokakasseja perheille sekä tuetaan lasten koulunkäyntiä. Apu menee perille paikallisten romaniseurakuntien kautta yhteisöihin. Lapsille järjestetään myös pyhäkouluja. Paikallisseurakuntia avustetaan uusien toimipisteiden perustamisessa

Olemme saman arvoisia jokainen 

Suomessa moni asia on kuitenkin loppujen lopuksi hyvin ja valtio tukee eri tavoin. Nämä kaikista köyhimmät romaniyhteisöt ovat oikeasti oman onnensa nojassa ja monella tapaa unohdettuja. Antamalla apua ei voi muuttaa koko maailmaa, mutta voidaan muuttaa jonkun koko elämä, pohtivat Fidan Itä-Euroopan romanityön koordinaattori Janne Harjukoski ja hänen vaimonsa Anne. Harjukosket toimivat Balkanin alueella lähetystyössä romanivähemmistön parissa. 

Samaa mieltä heidän kanssaan ovat Ukrainassa työskentelevät Kirsi ja Veikko Hekkala, joille romanikylät ovat tulleet tutuksi vuosien saatossa.
  Sota-aluetta lähestyessä ei kaupoissa ole enää mitään ostettavaa. Ilman apua näillä ihmisillä ja perheillä ei olisi mitään, ei edes ruokaa. 

Hekkalat ja Harjukosket tietävät, että apu tulee aina todelliseen tarpeeseen ja otetaan suurella kiitollisuudella vastaan.


Jo vuodesta 2014 alkaen järjestetty Toivon kipinä –kampanja on Fidan ja Elämä ja Valo -järjestön yhteinen vuosittainen perinne. 

Seurakunnat voivat osallistua kampanjaan esimerkiksi lipaskeräyksellä, rahalahjalla tai järjestämällä joulukonsertin. Ilmoittautua mukaan voi nettiosoitteessa: www.toivonkipinä.fi