Ajankohtaista

Pasikan kylän iltapäiväkoulu saa ihmeitä aikaan

pasikan kylän iltapäiväkoulun tytöt

Iltapäiväkoulussa romanilapset oppivat kouluvalmiuksia ja opiskelutaitoja. ”Nadjan kouluun” tullaan vielä tavallisen koulun jälkeenkin.

Turkoosiin luokkahuoneeseen ahtautuu 35 kouluikäistä tyttöä ja poikaa. Penkit täyttyvät nopeasti. Viimeiset joutuvat seisomaan takana.

‒ Täällä iltapäiväkoulussa on kivaa, ja Najda-opettaja on hyvä! Minä pidän laulamisesta ja lukemisesta, kommentoi Volodja, 12 vuotta.

Työt puuttuvat kylästä

Pasikan kylä sijaitsee Karpaattien vuoristossa läntisessä Ukrainassa. Läänin pääkaupunkiin, Užhorodiin on matkaa vajaa 50 kilometriä ja lähimpään taajamaan 25 kilometriä.

Romanit asuvat kylän reunassa omassa yhteisössään. Taloja on noin 500 ja perheet ovat isoja. Aivan tavallista on, että perheissä on viisi tai kuusi lasta.

Töitä kylässä ei ole. Tästä syystä monet miehet lähtevät kesäisin siirtotyöläisiksi aina naapurimaita Unkaria ja Slovakiaa myöten. Aiemmin lapset eivät käyneet koulua, mutta nyt laki on onneksi muuttunut niin, että perheen sosiaalituet riippuvat lasten kouluosallistumisesta.

Kädentaitoja ja Raamatun kertomuksia

Viikoittain kokoontuu kaksi ryhmää, vuoropäivin kouluikäiset ja esikoululaiset. Pienemmät harjoittelevat leikkien ja tehtävien avulla kouluvalmiuksia. Isommat saavat tukea koulunkäyntiinsä.

Opetus alkaa aina rukouksella ja hengellisellä laululla. Tämän jälkeen opiskellaan. Välillä tarjotaan voileipiä ja teetä välipalaksi.

Koulusta käytetään nimeä iltapäiväkoulu, ei esikoulu, koska sillä ei ole valtion hyväksymää virallista statusta.

Iltapäiväkoulu kehittää kouluvalmiuksia

Keskusteluissa terveydenhoitajien ja opettajien kanssa on tullut esille, että Nadjan työ lasten parissa on ollut hyödyllistä. Lapset ovat oppineet koulunkäyntiin liittyviä perustaitoja: he osaavat odottaa vuoroaan, pyytää lupaa ja kuunnella luokassa. Myös heidän opiskelutaidoissaan on tapahtunut kehitystä.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että Pasikan kylän lapset rakastavat omaa kouluaan.

Nadjan koti, ja sen yhteydessä oleva iltapäiväkoulun luokkatila rakennettiin suomalaisten lahjoitusten avulla.