Ajankohtaista

Ennen skinhead, nykyään romaniseurakunnan pastori

toivon kipinä romanityö tavoittaa Euroopan syrjityimmät lapset

Nuoruudessaan unkarilainen István Kis vihasi mustia, juutalaisia ja romaneja. Nyt entinen skinhead on pastori, joka tekee työtä romanien parissa.

Istvánin koulussa enemmistö oppilaista oli romaneja, ja heidän kanssaan tuli riitoja. Romanipojat pyysivät rahaa ja puhuivat kovalla äänellä.

Kun István oli 1990-luvulla peruskoulun yläluokilla, Unkariin tuli skinhead-liike lännestä. Vanhemmat pojat puhuivat siitä ja alkoivat pukeutua skinhead-tyyliin.

– Tykkäsin tästä tyylistä. Ajattelin, että miehellä täytyy olla lyhyt tukka ja sotilaalliset vaatteet. Ostin maihinnousukengät ja bomber-takin, jonka olalla oli Unkarin lippu, István muistelee.

Elämä täyttyi vihasta

István oli 14-vuotias, kun hän liittyi skinheadien joukkoon. Toiminta oli hyvin spontaania. Porukka kävi konserteissa, joi ja piti meteliä siitä, etteivät pidä romaneista.

– Tärkeä juttu oli se, että oli sellainen äijien joukko, johon kuuluin, István kertoo.

Myöhemin skinheadit alkoivat järjestäytyä. Istvánin sisällä kasvoi tunne siitä, että en hyväksy toisia ihmisiä enkä pysty elämään heidän kanssaan.

– Elämäni oli täynnä vihaa, ja minulla alkoi olla ongelmia kaikkien kanssa. Kerran melkein löin omaa äitiäni. Olin 29-vuotias.

Rakkaus voittaa vihan

Istvánin isosisko tuli uskoon 1990-luvun lopussa. Kun siskoni kävi kotona, István yritti aina vakuuttaa häntä siitä, että hungarismi on paras ideologia, puhutaanhan siinä myös ”unkarilaisten Jumalasta”. Sisko vastasi Raamatulla.

– Kerran kun siskoni tuli kotiin, hän kysyi, kiinnostaisiko minua, jos voisin tuntea Jumalan henkilökohtaisesti. Siskoni kehotti minua rukoilemaan, niin Jumala alkaisi tehdä työtä elämässäni. En tiennyt, miten pitää rukoilla, mutta yritin.

Jeesuksessa olemme yhtä

Parin päivän päästä tapahtui muutos.

– Vihan aiheuttama paino hävisi. Se oli suuri helpotus. Tajusin, miten surkea ja saastainen olin. En ollutkaan muita ylempänä vaan kaikkein huonoin ja viimeisin, István muistelee.

Mies luki saamaansa raamattua, ja huomasi löytäneensä totuuden.

– Kaverit ajattelivat, että olen seonnut. Sanoin kaikille, että tämä on suurempi totuus kuin hungarismi. He pitivät minua petturina ja nauroivat. Suhteet heihin katkesivat.

István tapasi seurakunnan ylistysryhmässä vaimonsa. Nyt perheeseen kuuluvat 7-vuotias tyttö Csenge ja 2-vuotias poika Jóel.

– Nykyään minulla on enemmän romaniystäviä kuin muita. Rakastan ja tuen heitä. Unelmani on se, että romanit ja unkarilaiset ylistävät Jumalaa käsi kädessä ja näyttävät maailmalle, että Jeesuksessa olemme yhtä.