Ajankohtaista

Bhutanilaiset naiset iloitsevat elinkeinosta

Fidan Bhutanin maaohjelma auttaa heikoimmassa asemassa olevia naisia saavuttamaan riittävän elintason. Naisille järjestetään ammatillisia koulutuksia etenkin maaseudulla, jossa muita koulutusmahdollisuuksia ei ole.

Vuonna 2019 Fidan Bhutanin maaohjelma järjesti 15 erilaista ammatillista koulutusta. Näihin koulutuksiin osallistui yhteensä 240 naista. Fidan ohjelman kautta yksinhuoltajien, leskien, koulupudokkaiden ja perheväkivallan uhrien on mahdollista päästä ammatilliseen koulutukseen ja ansaita elantonsa uusien taitojen myötä. Monet naiset ovat koulutuksen käytyään perustaneet esimerkiksi oman ompelimon. He käyttävät tienaamansa varat lastensa hyvinvointiin.

Viime vuonna Fidassa iloittiin erityisesti siitä, että bhutanilaiset kuntapäättäjät ottivat vastuuta ammatillisista koulutuksista ja koulutetuista naisista. Tämän saatiin aikaan tiiviillä yhteistyöllä kuntien kanssa. Kuntapäättäjillä on paras tuntemus oman kylänsä tarpeista. Koulutukset räätälöidään jokaisen kylän tilanteen mukaan.

Koulutuksen käyneet naiset ovat tietoisempia omista oikeuksistaan. Monissa maakunnissa naiset ovat alkaneet vaatia oikeuksiaan ja esimerkiksi Keski-Bhutanissa, Daganassa kyläpäällikkö on alkanut aktiivisesti tukea koulutettuja naisia. Hän on hankkinut valmistuneille naisille oman kauppapaikan kylästä.

Thinley sai ammatin

Bhutanilainen Thinley Gem on 41-vuotias kuuro ja lähes mykkä nainen. Koska Thinley ei kuule, hän ei päässyt koskaan kouluun eikä saanut oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Hän ei myöskään osaa paljoa viittomakieltä. Thinley seurusteli ja tuli raskaaksi jo nuorena. Kun hänen miehensä kuuli raskaudesta, hän jätti Thinleyn. Nuori nainen päätti kuitenkin pitää lapsensa, ja nyt poika on 10. luokalla. Thinleyn vanhemmat ovat pitäneet tyttärestään ja tämän lapsesta huolta ja elättäneet heidät, mutta nyt he alkavat olla jo iäkkäitä.

Jokin aika sitten Thinleyn naapuri kertoi naiselle Fidan käsityökoulutuksesta. Thinley päätti tulla mukaan kurssille. Vaikka hän ei kuule, hän oli yksi kurssin aktiivisimmista osallistujista. Hän todella halusi oppia ja olla kurssin paras oppilas. Jo koulutusvaiheessa Thinley alkoi tehdä omia ompelutöitään ja myydä niitä läheisilleen sekä naapureilleen. Siitä lähtien hänellä on riittänyt asiakkaita.

Käsityökurssi oli Thinleyn elämän ensimmäinen koulutus. Hän on kiitollinen ja onnellinen saamastaan ammattitaidosta. Thinley tienaa jo nyt hyvin ompelijana: Hänen tulevaisuutensa on turvattu eikä hän ole enää riippuvainen vanhempiensa avustuksista.

Lue lisää Fidan työstä vuoden 2019 vuosikertomuksesta.