Ajankohtaista

Mosul: vakava kriisi uhkaa lapsia

Irakin Mosul on suurtaistelun kohteena, ja satojen tuhansien ihmisten odotetaan joutuvan pakosalle. Fida auttaa erityisesti kotinsa menettäneitä lapsia ja perheitä.

Fidan suomalaiset työntekijät Pohjois-Irakissa kartoittavat parhaillaan avuntarvetta ja työnjakoa paikalla olevien järjestöjen kanssa.
”Suunnitelmissa on ohjata varoja nyt heti avustusjoukoille, jotka ovat ensimmäisinä ottamassa pakolaisia vastaan ja auttamassa heitä kaikkein akuuteimmissa tarpeissa”, kertoo Fidan työntekijä Johanna Lindgren Erbilistä, joka sijaitsee 85 kilometrin päässä Mosulista.

 

”Oleellisinta on varmistaa, että erityisesti vammaisten ja pienten lasten kulkeminen mahdollistetaan, he ovat kriiseissä aina huonoimmassa asemassa.”
Lindgren kertoo, että tarpeet selkiytyvät lähipäivinä. Avustusjärjestöt pyrkivät välittömien henkiä pelastavien toimien jälkeen myös tarjoamaan lapsille mahdollisuuden leikkiin ja koulutukseen.
Pakolaisten tilannetta varjostaa myös pian edessä oleva talvi.
”Haluamme varautua siihen, että voimme avustaa vaikkapa kamiinojen ja peittojen jakelussa.”

Mosul vakavan humanitaarisen kriisin näyttämö

Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki. Isis-joukot valtasivat sen nopeasti kesäkuussa 2014. Noin puoli miljoonaa ihmistä pääsi pakoon, loput jäivät kaupunkiin.
YK on varoittanut, että Mosul on nyt vakavan humanitaarisen kriisin näyttämö. YK:n arvion mukaan jopa 200 000 pakolaista voi lähteä kaupungista liikkeelle lähiviikkoina, pahimmillaan jopa miljoonan pelätään joutuvan pakenemaan.
Lindgren muistuttaa, että Mosul on ollut kahden vuoden ajan ihmisille kuin vankila.
”Ihmiset ovat kokeneet siellä valtavia julmuuksia, ja kaupungin infrastruktuuria on tuhottu. Joissain Mosulia ympäröivissä kylissä on käytetty kemiallisia aseita ja odotettavasti myös Mosulin taistelussa.”
Fyysisen avun lisäksi ihmiset ovat psykososiaalisen avun tarpeessa. Lindgrenin mukaan pakolaiset joutuvat pelkäämään sitäkin, että heitä epäillään Isis-myönteisyydestä.
”Moni pelkää, että edessä on kuolema kuitenkin.”

Leirit ovat lapsille pelottavia ja turvattomia paikkoja

Fida toimitti vuosina 2014-15 humanitaarista apua pakolaisille Irakiin ja Turkkiin.
Lindgren on tänä syksynä vieraillut Erbilin lähellä sijaitsevassa pakolaisleirissä. Hän on nähnyt läheltä, millaista kaksi vuotta pakolaisuudessa eläneiden ihmisten tilanne on.
”Naiset ja äidit ovat toivottomia, he eivät näe tulevaisuutta. Lapsille leirit ovat pelottavia ja turvattomia paikkoja. Erityisesti tyttöjen asema on kamala. Heitä ei voi jättää teltoille yksin.”
”Kerran tapasin äidin, joka oli edellisenä päivänä ollut keisarinleikkauksessa. Hänen vauvansa oli kuollut ja nainen oli heti seuraavana päivänä töissä leirin keskuksella, ettei menettäisi työtään.”

Lindgrenin mukaan osa pakolaisista haluaa palata Mosuliin kotiinsa. Jotkut haluavat palata, myydä kotinsa ja paeta ulkomaille. Osa taas ei halua enää ikinä takaisin. ”Jotkut miettivät, miten elämä voi jatkua vapautuneessa Mosulissa, jos lasten luokkakavereina on Isis-joukkojen aivopesemiä lapsisotilaita.” ”Niille, jotka Mosuliin joskus palaavat, on edessä vaikea jälleenrakennuksen aika”.

FIDA IRAKISSA

  • Mosulin aiemman pakolaiskriisin jälkeen Fida toimitti vuosina 2014-15 humanitaarista apua pakolaisille Irakin Erbilin kaupunkiin ja lähistön pakolaisleireille Arbatissa ja Dohukissa, sekä Turkkiin Sirnakin ja Surucin leireille. 
  • Fidalla on Irakissa ulkoministeriön rahoittama kehitysyhteistyöhanke, joka on keskittynyt vammaisiin henkilöihin ja lapsiin. 
  • Fida tukee Erbilissä myös paikallisen seurakunnan pakolaistyötä vahvistamalla seurakunnan kapasiteettia huolehtia pakolaisista.
  • Muutama vuosi sitten Fida perusti seurakunnan kanssa Erbiliin päiväkodin ja koulutti opettajia varhaiskasvatukseen.