Ajankohtaista

Mosul on lapsille painajaismainen paikka

Pohjois-Irakissa sijaitseva Mosul on edelleen taistelujen kohde. Fida valmistautuu jakamaan kaupungista pakeneville perheille apua viikonloppuna.

Mosul on ollut uutisissa siitä lähtien, kun Irakin hallituksen joukot aloittivat sen takaisinvaltauksen kymmenen päivää sitten.

 

Tähän mennessä taisteluja on paennut lähes 16 000 ihmistä, heistä yli puolet lapsia.

‒ Määrän uskotaan kasvavan ensi viikolla, kertoo Fidan työntekijä Johanna Lindgren Erbilistä, Pohjois-Irakista.

Fidan katastrofirahastosta on lähetetty 20 000 euroa hätäavun hankkimiseksi pakolaisille. Tällä hankitaan yli tuhannelle Mosulista vasta saapuneelle perheelle uunit ruoanvalmistusta varten.

‒ Mikäli kaikki menee suunnitellusti, jaamme ensimmäiset uunit 250 perheelle lauantaina, kertoo Lindgren.

‒ Vaatii hyvää koordinaatiota ja logistiikkaa, jotta jokainen lahjoituseuro käytettäisi mahdollisimman tehokkaasti. Ilman järjestöjen yhteistä koordinaatiota voi käydä niin, että jotain tarviketta on valtavasti ja jokin toinen puuttuu kokonaan.

Lasten tilanne on sanoin kuvaamaton

Akuutin hätäavun jälkeen Fida kanavoi apua lasten auttamiseksi pakolaisleireillä.

‒ Olemme jo löytäneet hyvät yhteistyötahot, jotta voimme antaa oman panoksemme lasten avuksi, kertoo Lindgren.

Johanna Lindgrenin mukaan ”mitkään sanat eivät riitä kuvaamaan lasten tilannetta”. Mosulissa koulunkäynti on loppunut tai sen on korvannut Isis-järjestön opetus. Lapsia on pakotettu sotilaiksi. He ovat joutuneet näkemään julmuuksia ja väkivaltaa kuten julkisia teloituksia.

‒ Kauheuksia kokeneet lapset pitäisi saattaa turvaan ja suojaan ammattilaisen tarjoaman avun piiriin, mutta he joutuvatkin jatkamaan elämäänsä turvattomassa telttaleirissä muiden traumatisoituneiden ihmisten parissa kylmän talven kolkuttaessa ovella.

‒ Haluamme varmistaa, että kun nämä lapset saapuvat avustusjärjestön tarjoamaan leikki- tai koulutustilaan, heitä ovat vastassa turvalliset ja rakastavat ammattitaitoiset aikuiset, jotka osaavat tuoda lapsen elämään niin heidän tarvitsemaansa psykososiaalista apua kuin myös leikkiä ja iloa vaikka musiikin ja taiteiden kautta.

Pakolaisiin suhtaudutaan varauksella ja peläten

Mosulin kaupunki oli ennen valloitusta etnisesti ja uskonnollisesti moni-ilmeinen. Siellä on asunut naapureina muslimeja, kristittyjä, jesidejä ja kurdeja. Jopa seka-avioliitot ovat olleet sallittuja.

Nyt tilanne on toinen. Kaupunkiin jääneitä ja sieltä nyt pakenevia epäillään Isis-sympatioista ja syytetään petturuudesta. Pakeneviin ihmisiin saatetaan suhtautua varauksella ja peläten.

Lindgren muistuttaa, että eri ryhmien välisen väkivallan, epäluulojen ja pakolaisuuden aiheuttamien syvien haavojen parantuminen vie pitkään ja vaatii rauhan ja sovinnon rakentamista kaikkien osapuolten välille.

Mosul: kaksi suurta pakolaisaaltoa

Edellinen äkillinen pakolaiskriisi alueella koettiin kesällä 2014, kun Isis valloitti Mosulin kaupungin. Tuolloin jopa puoli miljoonaa ihmistä pakeni muutaman päivän sisällä Erbiliin, joka sijaitsee vain 80 kilometrin päässä Mosulista.

Fida toimitti humanitaarista apua vuosina 2014‒15 pakolaisleireille kurdialueella ja Turkin puolella.

Kaikkiaan Irakin kurdialueilla elää edelleen noin 3,3 miljoonaa maansisäistä pakolaista.