Ajankohtaista

Jemen on nälänhädän partaalla – Fida aloitti keräyksen nälkää näkevien hyväksi

Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin kaupungissa Jemenissä. KUVA: Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images

Vuosia kestänyt raivoisa sota. Tuhoisat tulvat ja valtavat heinäsirkkaparvet. Koleraepidemia ja koronapandemia. Romahtanut terveydenhuolto. Miljoonia ihmisiä uhkaava nälänhätä. Jemenin tilannetta voisi kuvata raamatulliseksi kärsimykseksi.

Sodan seurauksena ihmiset näkevät monin paikoin nälkää. Tilannetta pahentavat koronavirus sekä maassa pitkään jyllännyt koleraepidemia. Kaiken tämän lisäksi luonnonvoimat ovat koetelleet Jemeniä. Poikkeuksellisen voimakkaat rankkasateet ovat aiheuttaneet maassa tuhoisia tulvia jo useana vuonna. Pelkästään tämän kesän tulvissa noin 300 000 ihmistä menetti kotinsa.

Tilanteesta kärsivät eniten lapset. He viettävät ainoan lapsuutensa keskellä sotaa, tappavia tauteja ja luonnonkatastrofeja.

Apu perille luotettavasti

Fida etsi pitkään avustusväylää Jemeniin. Maahan on matkustuskielto ja kansainvälistenkin järjestöjen toiminta siellä on haastavaa. Viime vuonna Fida löysi toisten järjestöjen suositusten kautta kumppanin, joka pystyy toimimaan vaikeassa toimintaympäristössä.

– Kumppanimme on Jemenissä toimiva järjestö, jolla on poikkeuksellisen pitkä historia maassa, jo viiden vuosikymmenen ajalta. Siksi se on erittäin hyvin verkostoitunut alueen yhteisöjen kanssa ja nautti ihmisten luottamusta. Kumppani on myös hyvin ammattitaitoinen ja yhteydenpito on ollut helppoa, kertoo Maija Saarni, Fidan humanitaarisen avun päällikkö.

Jos odotamme, että virallinen nälänhätä julistetaan maahan, on jo liian myöhäistä.

Yhteistyö alkoi kesäkuussa Taizin alueella. Hanketyöntekijät jakavat ruokaa suoraan eniten apua tarvitseville perheille. Heitä olemme sitoutuneet auttamaan vähintään puoli vuotta. Suomen Ulkoministeriö tukee Fidan Jemenin avustusoperaatiota miljoonalla eurolla. Se kuulostaa suurelta summalta. Avustustyö Jemenissä kärsii kuitenkin valtavasta rahoitusvajeesta ja meneillään olevista globaaleista toimista huolimatta yli 20 miljoonan jemeniläisen ruokaturva on uhattuna. Heistä puolet on akuutissa vaarassa. Apua tarvitaan kipeästi lisää ja Fida pystyy viemään sen luotettavasti perille poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa.

Fida käynnisti hätäapukeräyksen jemeniläisten hyväksi. Keräyksen tuella pystymme avustamaan useampia perheitä ja turvaamaan heille elintärkeän ruuan saannin puoleksi vuodeksi.

Kaksi kolmesta jemeniläisestä näkee jo nälkää.

– Jos odotamme, että virallinen nälänhätä julistetaan maahan, on jo liian myöhäistä, Maija Saarni kuvaa.

Fidan ruoka-apu yhdelle jemeniläisperheelle maksaa noin 52 euroa kuukaudessa. Ruoka hankitaan paikan päältä.

– Kumppanimme jakaa hyvin säilyviä ruokia, kuten säilykkeitä ja kuiva-aineita. Toiminta on järjestelmällistä ja organisoitua, Saarni sanoo.

Sodan uhri ei välitä koronasta

Sodan runtelemassa maassa monet joutuvat asumaan väliaikaisissa asumuksissa. Olosuhteet ovat otolliset koleran ja koronan kaltaisten sairauksien leviämiselle. Siksi Fidan apu sisältää ruoka-avun lisäksi hygieniakoulutusta. Koronavirus uhkaa jo valmiiksi romahtanutta terveydenhuoltoa. Se on kuitenkin pieni huoli jemeniläisille.

– Kumppanimme mukaan ihmiset eivät juuri jaksa välittää koronasta, koska heillä on niin paljon suurempia ongelmia. Ihmiset sanovat kuolevansa todennäköisemmin nälkään tai pommituksessa. Tällaisen megakriisin keskellä ihmisillä on erilaiset mittasuhteet, Maija Saarni kertoo.

Myös suuret kansainväliset organisaatiot ovat ilmaisseet huolensa Jemenin tilanteesta. Esimerkiksi YK ja UNHCR ovat tänä syksynä varoittaneet, että avustusvarat ja -tarvikkeet uhkaavat loppua kesken.

Jemeniläisperheet ovat tällä hetkellä tilanteessa, jossa ulkopuolinen apu on ainoa vaihtoehto.

Fadin perheen viimeinen oljenkorsi

Taizin maakunnassa asuvan Fadin suurperhe on nähnyt tänä vuonna vakavaa nälkää. Fadi on jo iäkäs ja kärsii vakavasta sairaudesta. Hän on käyttänyt kaikki säästönsä sairautensa hoitoon, mutta silti hänen tilansa ei ole kohentunut. Perhe on mennyt täydelliseen vararikkoon. Fadin iäkäs vaimo on joutunut työskentelemään lammaspaimenena paahtavassa helteessä saadakseen lapsilleen edes yhden aterian päivässä. Pariskunta joutui ottamaan lapsensa pois koulusta, jotta nämä voivat auttaa äitiään pellolla.

Kesäkuusta lähtien Fadin perhe on saanut kuukausittaisen ruokapaketin Fidan avulla. Nyt he pystyvät syömään kolme ateriaa päivässä. Kun perheelle riittää ruokaa, osa lapsista on pystynyt lopettamaan peltotyöt. Fidan paikallisen kumppanin koordinaattori kertoo, että ruoka-apu tuli juuri oikeaan aikaan, kuin viimeisenä oljenkortena tälle perheelle.

– Kiitämme Jumalaa ja kaikkia, jotka ovat tämän avun tehneet mahdolliseksi.

KUVA: Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin kaupungissa Jemenissä. Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images