Ajankohtaista

Humanitaarisen avun tarve on maailmassa suurempi kuin koskaan – Maailman humanitaarisen avun päivä 19.8. muistuttaa ilmastokriisin vaikutuksesta pakolaisuuteen

Lapsia jalkapallokentällä Kongon Demokraattisessa tasavallassa.

Koronapandemia, ilmastonmuutos ja pitkittyneet konfliktit ovat ajaneet ennätysmäärän ihmisiä pakoon kodeistaan. Eniten kärsivät maailman köyhimmät ja heikoimmassa asemassa olevat ihmiset.

Maailman humanitaarisen avun päivä 2021 (World Humanitarian Day 2021) korostaa ilmastohätätilan vaikutusta kaikista heikoimmassa asemassa oleviin ja pyrkii tuomaan heidän äänensä kuuluville ennen YK:n ilmastokonferenssia (UN Climate Change Conference (COP26).

Fida järjestää yhdessä muiden humanitaarisen avun järjestöjen kanssa 19.8. webinaarin ”People on the Move” globaalista humanitaarisesta tilanteesta. Webinaarissa käydään läpi pakolaisuuteen johtavia syitä ja vaikutuksia, sekä kuullaan katsauksia järjestöjen työstä pakolaisten parissa. Tervetuloa seuraamaan ilmaista webinaaria, ilmoittaudu webinaariin täältä.

Kriisin keskeltä selviytyjiksi

Pitkittyneet kriisit ja konfliktit jättävät jälkensä niiden keskellä eläviin ihmisiin. Esimerkiksi Syyriassa lapsilla on todettu masennusta, ahdistusta ja uniongelmia pitkittyneen konfliktin seurauksena. Kongossa seksuaalisen väkivallan käyttö sota-aseena on yleistä, joten erityisesti naisten ja lasten psykososiaalisen avun tarve on suuri. Humanitaarisen avun painopisteet kohdistuvat katastrofeissa ja hätätilanteissa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien väestöjen avustukseen ja suojeluun. Viime aikoina on alettu tunnistaa ja kiinnittää huomiota enemmän myös psykososiaalisen tuen merkitykseen humanitaarisissa hankkeissa.

– Fidan humanitaarisen avun keskiössä on yhteisöjen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantaminen. Sekä kriisien keskellä eläville yhteisöille ja niiden haavoittuvimmille jäsenille, sekä paikallisen kumppanin työntekijöille ja vapaaehtoisille annetaan psykososiaalista tukea, kertoo Heini Sirén, Fidan psykososiaalisen tuen asiantuntija Lähi-Idän ja Itä-Afrikan alueilla.

Jemenissä, joka on kärsinyt maailman pahimmasta humanitaarisesta kriisistä, ihmiset ovat nähneet nälkää ja kärsineet sään ääri-ilmiöistä, kuten kuivuudesta ja tulvista. Yhdessä paikallisen kumppanin kanssa Fida on toimittanut Jemeniin ruoka-apua, Covid-19 suojavarusteita sekä järjestänyt  psykososiaalista tukea traumatisoituneille. Myös lapsille on järjestetty psykososiaalista tukea sekä lapsiystävällisiä tiloja, jossa he pääsevät leikkimään. Sekä opettajat että vanhemmat ovat raportoineet positiivisista muutoksista lasten hyvinvoinnissa ohjelmien ansioista.

Psykososiaalisen tuen ohjelmiin osallistuneista ihmisistä lähes kaikki kertoivat hyvinvoinnin, elämänlaadun ja sosiaalisten kontaktien parantuneen sekä ahdistuksen ja masennuksen vähentyneen. Jemeniläinen Miriam on saanut psykososiaalista tukea Fidan ohjelmassa:

– Ensimmäistä kertaa elämässäni joku välitti minusta ja halusi kuulla minua. Nyt uskon, että minullakin on merkitystä. Aion puhua itselleni kauniilla sanoilla. Kiitos!

Humanitaaristen työntekijöiden muistopäivä

Maailman humanitaarisen avun päivää vietetään elokuun 19. päivänä niiden 22 YK:n työntekijän muistoksi, jotka menehtyivät hotellipommituksessa Bagdadissa vuonna 2003. Yksi menehtyneistä oli YK:n lähettiläs, Sergio Vieira de Mello. Iskussa haavoittui 150 ihmistä.

Päivän tarkoituksena on kunnioittaa niitä, jotka riskeeraavat henkensä tehdessään humanitaarista työtä maailman kriisipesäkkeissä ja katastrofialueilla. Tarkoituksena on myös kiinnittää huomiota humanitaarisen avun tarpeeseen ympäri maailmaa ja kansainvälisen yhteistyön tärkeään rooliin näihin tarpeisiin vastatessa.

Humanitaarisen avun työntekijät ja vapaaehtoiset pyrkivät rakentamaan struktuuria ja turvallista tilaa kaaoksen keskellä. Sen lisäksi, että he usein ovat itse jo traumatisoituneita, heidän riskinsä traumatisoitua lisää on niin suuri, että se voi johtaa post-traumaattisen häiriön syntymiseen.

– Useassa roolissa toimiminen eli sekä uhrina että auttajana on haastavaa, toisaalta se myös antaa perspektiiviä siihen, mikä on merkittävää ja mihin tulisi keskittyä, Heini Sirén kertoo.

Surullisia faktoja:
  • Vuonna 2020 maailmalla raportoitiin 475 hyökkäystä avustustyöntekijän kimppuun: 108 kuoli, 242 haavoittui ja 125 kidnapattiin.
  • Vaarallisimpia paikkoja avustustyöntekijöille olivat Etelä-Sudan, Syyria ja Kongon demokraattinen tasavalta.
  • Etiopian Tigrayssä väkivalta avustustyöntekijöitä kohtaan on yleistymässä.
  • Yhteensä 235 miljoonaa ihmistä maailmassa tarvitsee humanitaarista apua tänä vuonna.

Lähteet: www.un.org