Ajankohtaista

Fidan Ukraina-hätäapu laajenee Moldovaan  

Penkillä on kaksi pillimehua ja kaksi banaania.

Sodan pitkittyminen ja kriisin laajeneminen kasvattaa avuntarvetta Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Jo yli viisi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Fida vastaa tarpeeseen ja laajentaa apua Ukrainan, Unkarin ja Slovakian lisäksi Moldovaan. Ukrainaan apua kulkee myös Romanian kautta.

Ukrainan rajanaapurit ovat olleet sodan alusta alkaen valtavan paineen alla. Pakolaisaalto on suuri ja siihen on pyritty vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla mahdollisimman nopeasti.  

Moldovassa pakolaisia on jo viidennes maan väestöstä

Kahden ja puolen miljoonan asukkaan Moldova on vastaanottanut yli 400 000 pakolaista Ukrainasta. Se tarkoittaa lähes viidennestä maan asukasluvusta. Esimerkiksi Odessasta katsottuna Moldova on lähin pakopaikka. Osa pakolaisista kulkee vain läpi, mutta osalla ei ole paikkaa, minne jatkaa. 

 Niin valtio, seurakunnat kuin järjestötkin pyrkivät nyt vastaamaan avuntarpeeseen. Paikallinen seurakunta Moldovan Edinetissä on esimerkiksi järjestänyt pakolaisille majoitusta ja ruoka-apua.  

  Saimme paikalliselta seurakunnalta viestin, että patjoille ei ole enää tilaa, koska majoittujia on niin paljon. Jo pienikin apu on hyvin merkityksellinen tässä tilanteessa, kertoo Fidan Itä-Euroopan työn koordinaattori Janne Harjukoski, joka on vastikään palannut arviointimatkalta Moldovasta. 

Fidan tuen avulla seurakunta pystyy varmistamaan pakolaisten ruokaturvan. Ruokaa on toimitettu perille Romanian kautta, jossa Bahneassa sijaitseva seurakunta on tukenut moldovalaisia jo pidempään. Fida halusi olla mukana tukemassa valmiiksi olevaa yhteyttä  

Tämä on nyt erityisen tärkeää, kun pienessä Moldovassa pelätään sodan leviävän myös sinne. Auttajien rinnalla on hyvä kulkea, painottaa Harjukoski.
 

Hätäapua lähdössä Ukrainaan myös Romanista käsin

Viime viikolla Fidalta lähti ensimmäinen 23000 € suuruinen avustus Romaniaan. Romanian helluntaikirkon avustusjärjestö (The Romanian Pentecostal Foreign Mission Agency) kokoaa tuella avustuskuormia, jotka sisältävät pääasiassa ruokaa ja hygieniatarvikkeita. Apu toimitetaan pienkuorma-autoilla Romaniasta Ukrainaan, jossa paikalliset seurakunnat jakavat avun kaikille niille, jotka sitä tarvitsevat. 


Lahjoita Fidan Ukraina-apuun:

MobilePaylla numeroon 46003

Lahjoitustilille

Fida International ry
IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256
Viitenumero: 570077

Tekstiviestillä 10 €: Lähetä viesti fida10 numeroon 16155.
Palvelun tuottaa Arena Interactive.

Verkkolahjoitus alla: