Ajankohtaista

Fidan humanitaarinen työ laajenee Kasain alueelle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kasain alueella yli puolet 1,3 miljoonasta väkivaltaa paenneesta on lapsia.

Uusi hanke tukee Kasain maakunnassa maansisäisiä pakolaisia ja muita ihmisiä, joiden elämään aseellisten joukkojen terrori on vaikuttanut.

Fida on juuri aloittanut ulkoministeriön tuella humanitaarisen avun hankkeen Kasain maakunnassa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Alueella on ollut aseistettujen ryhmittymien ja hallituksen joukkojen välisiä taisteluita. Taisteluissa ja asejoukkojen kostoiskuissa ja julmuuksissa on kuollut tuhansia siviilejä.

Fidan humanitaarisen avun päällikkö Ismo Salerto vieraili vastikään Kasain alueella tutustumassa uuteen hankkeeseen.

‒ Me toimitamme apua puolueettomasti, ilman konfliktin osapuolien suosimista ihmisille, jotka ovat kärsineet heistä johtumattomista syistä, muistuttaa Salerto.

Fidan tavoitteena on parantaa ihmisten selviytymismekanismeja, terveyttä, ihmisarvoa, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Humanitaarisesta avustustyöstä Kasain alueella hyötyy noin 10 200 henkilöä, joista noin 4 000 on maansisäisiä pakolaisia, 4 400 paluumuuttajia ja 1 800 isäntäperheitä.

Väkivalta ja pelko jarruttavat paluumuuttoa

Kasain maakunnassa on ollut aseellisten ryhmien taisteluita vuoden 2016 puolivälistä lähtien. Noin 1,3 miljoonaa ihmistä – heistä peräti 59 prosenttia lapsia – on joutunut pakenemaan kodeistaan. Kaikkiaan 2,4 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa, heistä 1,9 miljoonaa on lapsia.

Fida teki alueella viime vuoden lopussa tarvearvioinnin. Siinä havaittiin, että vaikka paluumuutto alueelle on alkanut, monien paluumuuttajien omaisuus on tuhottu ja heidän perheenjäsenensä ovat kuolleet tai kadonneet.

‒ Sissien hyökkäykset ovat edelleen uhka ja aiheuttavat siviiliväestössä pelkoa. Ihmiset eivät uskalla mennä töihin pelloilleen eivätkä aloittaa kotiensa jälleenrakennusta. Kaikista päivittäistavaroista on kova pula, Salerto kuvailee.

Apua arkeen ja leikkikenttiä lapsille

Fidan ja paikallisen CEPAC-helluntaikirkon avustustyö kohdistuu neljään kylään, jotka sijaitsevat noin 120 kilometrin päässä maakunnan hallinnollisesta pääkaupungista Kanangasta.

‒ Kohdistamme apua lapsiin ja heidän perheisiinsä. Myös vammaiset henkilöt ovat kohderyhmää.

‒ Annamme psykososiaalista tukea ja jaamme päivittäistarvikkeita kuten muovipressuja, ruokailuvälineitä, vaatteita ja saippuaa. Rakennamme lapsille leikkikenttiä, jotta heidän elämänsä voisi normalisoitua ja koko yhteisön turvallisuuden tunne lisääntyä.

Alueella on suuri tarve psykososiaaliselle tuelle, koska perheet ja lapset ovat joutuneet todistamaan väkivaltaa ja käsittämättömiä julmuuksia. Tuhannet lapset ovat joutuneet eroon perheistään ja odottavat jälleennäkemistä perheidensä kanssa.

Salerto kertoo, että Fidan kumppanin läsnäolo alueella rohkaisee paikallisia ihmisiä.

‒ Ihmiset tarvitset apua ja tukea, myös silloin, kun he ovat vaikeasti saavutettavilla alueilla. Heille oli helpotus nähdä meidän tulevan alueelle, ja paikallisen kumppanin henkilöstön läsnäolo tuo heille toivoa.

 

Fiilisbarometri