Ajankohtaista

Fida vastaa ennätyksellisen suurella avulla Jemenin ja Kongon humanitaarisiin katastrofeihin

lapsi kurkistaa harmaan, repeytyneen telttakankaan raosta kohti kameraa

Maailman pahimmat kriisit ovat pitkittyneitä ja unohdettuja. Fida kumppaneineen vastaa akuuttiin hätään ruoan, lastensuojelun ja viljelytuen avulla.

Jemeniläinen Kabir on yrittänyt elättää kahta kehitysvammaista tytärtään sodan ja taloudellisen romahduksen keskellä. Joka päivä hän on yrittänyt löytää työtä tuodakseen tytöille ruokaa.

–Minusta on tuntunut siltä, että olen epäonnistunut vanhempana. Olen monesti joutunut ottamaan velkaa ostaakseni tyttärilleni ruokaa tai lääkkeitä. Kaikki muuttui, kun tulitte kyläämme ja otitte perheeni mukaan ruoka-apuohjelmaan. Nyt saamme ruokakorin joka kuukausi. Se on ollut iso siunaus! Monet ongelmamme alkoivat selvitä avun myötä. Esimerkiksi raha, jonka säästämme ruuassa, auttoi minua maksamaan velkani ja täyttämään tyttärieni muita tarpeita. Kiitos Jumalalle ja teille!

Tämä on yksi todistus, jonka Fidan paikallinen kumppanijärjestö on saanut työalueeltaan Jemenistä, jossa on käsillä yksi maailman pahimpia humanitaarisia katastrofeja.

kaksi poikaa seisoo selin kameraan ja katsoo talon raunioita Jemenissä.
Jemenissä esimerkiksi terveys- ja vesilaitokset ovat kärsineet pahoin vuosia jatkuneessa konfliktissa.

Fida jatkaa Suomen ulkoministeriön tuella humanitaarista avustustyötään Jemenissä ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Työ Jemenissä alkoi vuonna 2020. Kongossa Fida on toiminut jo vuodesta 2006 lähtien.

– Molemmissa maissa on miljoonilla ihmisillä akuutti hätä, vaikka nuo kriisit ovatkin täällä pitkälti unohdettuja. Sota Ukrainassa tulee vaikuttamaan erityisesti Jemenin ruokaturvaan, sillä Jemen on ollut viljan osalta riippuvainen Ukrainasta ja Venäjästä. Apua tullaan siis tarvitsemaan tänä vuonna entistä enemmän, kertoo Fidan humanitaarisen avun päällikkö Maija Saarni.

Ulkoministeriön tuki Fidalle vuosille 2022-2023 on Jemenin työhön 1,25 miljoonaa euroa ja Kongoon 1,3 miljoonaa euroa. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin ulkoministeriön Fidalle myöntämä yksittäinen humanitaarinen tukisumma.

– Olemme kiitollisiasiitä, että voimme jatkaa avustustyötä yhdessä kumppaneidemme kanssa, sanoo Saarni.

Jemenin lapset erityisen suojelun tarpeessa

Jemenin pitkittynyt konflikti on johtanut laajaan pakolaisuuteen, vakavaan nälänhätään, taloudelliseen pysähtyneisyyteen ja valtion instituutioiden romahtamiseen. Lähes 21 miljoonaa ihmistä on avun ja suojelun tarpeessa.

– Jemenissä on myös jatkuva kriisin äkillisen laajenemisen vaara, Saarni muistuttaa.

Fidan apu kohdistuu ruokaan ja lastensuojeluun, ja vastaa nälänhätään tarjoamalla ruokaa 12 000 ihmiselle. Jemenin vakavaan polttoainepulaan vastataan opettamalla ihmisiä rakentamaan aurinkoenergialla toimivia liesiä, joiden avulla ruokaa voi valmistaa ilman polttoainetta. Perheet saavat materiaalit liesien valmistukseen sekä työkaluja, siemeniä ja lannoitteita oman vihannespalstan viljelyä varten.

Jemenin lapset ovat erityisen suojelun tarpeessa. Jopa 79% heistä kärsii pitkittyneen sotatilan seurauksista: unettomuudesta, masennuksesta, syömättömyydestä ja ahdistuksesta. Fidan hanke tarjoaa lapsille yhteisöllistä traumatukea.

– Jemenissä on todella vähän mielenterveyden ammattilaisia. Voimme kuitenkin kouluttaa ja varustaa yhteisöjen johtajia, vapaaehtoisia ja sosiaalityöntekijöitä, jotta he osaavat tarjota henkistä tukea lapsille, Saarni valottaa.

Lapsille järjestetään myös leikki- ja oppimistiloja sekä ryhmätoimintoja, joissa he saavat käsitellä tunteitaan ja pelkojaan.

– Tavoitteena on, että nukkuminen, syöminen ja oppiminen saataisiin normaaliksi jälleen.

Apua naisille, lapsille ja vammaisille henkilöille

Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarinen hätätila on yksi pitkittyneimmistä ja monimutkaisimmista kriiseistä maailmassa. 27 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa ja yli viisi miljoonaa ihmistä elää pakolaisena oman maansa sisällä–se on enemmän kuin missään muualla Afrikan mantereella.

Fida toimii Kongossa kumppaninaan CEPAC-helluntaikirkko.Sillä on laaja vapaaehtoisten verkosto, klinikoita, kouluja ja kymmeniä toimipisteitä eri puolilla Itä-Kongoa.

Humanitaarisen hankkeen tavoitteena on parantaa 20 000 ihmisen ruokaturvaa ja hyvinvointia. Päivittäistavaroita ja käteisavustusta jaetaan 4 000 kotitaloudelle. Lapsille rakennetaan turvallinen leikki- ja oppimistilaa. Kaiken kaikkiaan Kongossa autetaan 76 000 ihmistä.

Joukko kongolaisia lapsia hymyilee ja esittelee kameralla pehmolelujaan.
Fida on rakentanut lapsiystävällisiä tiloja Kongon demokraattisen tasavallan pakolaisleireille. Eliyan IDP-leirissä Tangyanikan alueella majoittuvat lapset esittelevät pehmoleluja, joita saivat humanitaarisen avun hankkeelta. Lapsiystävällisessä tilassa leikitään, pelataan ja musisoidaan. Kuva: Hannu Happonen

Humanitaarisissa kriiseissä erityisen haavoittuvassa asemassa ovat lapset, naiset ja vammaiset henkilöt. Fidan tuella CEPAC voi tarjota konfliktin koskettamille ihmisille psykososiaalista tukea ja neuvontaa.

– Tavoitteemme on vahvistaa myös ihmisten kokemusta omasta ihmisarvosta. Se on äärimmäisen tärkeää, jotta traumaattisten kokemusten kanssa voi selvitä, ja kriisin jälkeen alkaa jälleen uskoa tulevaisuuteen, Maija Saarni toteaa.