Ajankohtaista

Fida tukee Myanmarin humanitaarisen kriisin keskellä eläviä 117 000 eurolla

Lapsia kantamassa ruokakasseja.

Koronapandemia ja poliittinen tilanne ovat ajaneet Myanmarin humanitaariseen kriisiin. Terveydenhuolto on romahtanut, ja pulaa on niin ruoasta kuin lääkkeistä. Fida vastaa tilanteeseen toimittamalla apua pahiten kärsineille yhteisöille.

Koronan aiheuttama työttömyys, liikkumisrajoitukset ja suuri sairastumisriski ovat syventäneet maan humanitaarista kriisiä. Terveydenhuolto on romahtanut, ja yhteisöillä on akuutti pula lääkkeistä, happisylintereistä ja suojamaskeista. Koronaan kuolee arvioiden mukaan väkilukuun suhteutettuna eniten ihmisiä koko Kaakkois-Aasiassa.

Myös helmikuinen vallankaappaus on lisännyt avun tarvetta sisäisten konfliktien jatkuessa. Lisäksi paikallisen valuutan arvo on romahtanut, johtaen hintojen kovaan nousuun. Tilanne on ajanut erityisesti lapsiperheitä köyhyyteen ja lisännyt maan sisäistä pakolaisuutta. Vaikeimmassa tilanteessa ovat ihmiset, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja asuvat pakolaisleireillä tai jopa metsissä.

– Erityisesti päiväpalkalla elävien perheiden ruokavarastot ovat lopussa. Vaikein tilanne on vammaisilla ihmisillä ja yksinhuoltajaperheillä, joiden toimeentulo on muutenkin erityisen niukassa, kertoo Fidan Etelä-Aasian aluepäällikkö Jukka Tasanen.

Ruokaa, hygieniatarvikkeita ja apua koulunkäyntiin

Fidalla on Myanmarissa ulkoministeriön tukema kehitysyhteistyön maaohjelma, joka keskittyy normaalitilanteessa koulutuksen kehittämiseen ja uskontojen väliseen rauhantyöhön. Koronapandemian ja maan poliittisen tilanteen vuoksi työn toteuttaminen on kuitenkin ollut lähes mahdotonta, sillä oppimiskeskukset ovat olleet kiinni, liikkumista on rajoitettu ja maan tietoliikenneyhteydet toimivat heikosti.

Ulkoministeriö on nyt hyväksynyt tuenkäyttömuutoksen, joka mahdollistaa Fidan varojen uudelleenkohdentamisen Myanmarissa. Apua saa yhteensä 7 200 ihmistä. Heistä 5-10 % on vammaisia henkilöitä. Fidan tukea käytetään turvallisen koulunkäynnin takaamiseen, perusravinnon turvaamiseen, elinkeinojen tukemiseen sekä terveys- ja hygieniatuotteiden hankintaan. Apua saavat erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat, kuten lapset, vammaiset henkilöt ja yksinäiset vanhukset.

Uutta toivoa tulevaisuudesta

Humanitaarinen avustustyö toteutetaan yhdessä paikallisen kumppanikirkon (Myanmar Assemblies of God) kanssa. Lisäksi Fida työskentelee yhteistyössä suomalaisen, vammaisjärjestöjä tukevan Abilis-säätiön kanssa, jotta myös vammaisten henkilöiden oikeudet toteutuvat humanitaarisen kriisin keskellä.

Ihmiset saavat mm. tukipaketteja, jotka sisältävät elintarvikkeita, kuten riisiä, öljyä ja nuudeleita. Lisäksi yhteisöille jaetaan hygieniatarvikkeita koronan ehkäisyyn, kuten suojamaskeja ja käsidesiä.

Paikallinen työntekijämme kertoo, kuinka ihmisten kasvot syttyvät loistamaan, kun he hakevat tarvikepakettinsa. Fidan ja kumppaneiden tuen ansiosta he eivät enää koe olevansa yksin, vaan kertovat saaneensa uutta toivoa sekä voimaa uskoa tulevaisuuteen.


Fida työskentelee Myanmarissa Suomen ulkoministeriön tukemana. Myanmarin maaohjelma vaikutti positiivisesti yli 76 000 ihmisen elämään vuonna 2020.