Ajankohtaista

Fida kunnosti kouluja Mosulin lähikylissä

Mosulin lähellä sijaitsevan Gazakhanin kylän koululaiset iloitsevat siitä, että pääsevät takaisin kouluun

Fidan ja suomalaisten lahjoittajien tuella korjattiin Mosulin lähikylien kouluja ja tuettiin pakolaisuuden jälkeen kotiseuduilleen palaavia naisia ja lapsia.

Mosulista ja sen lähialueilta paenneet perheet palaavat nyt entisille asuinalueilleen. Paluu kotikylään on iloinen mutta samalla raastava kokemus.

Elämä on rakennettava pakolaisuuden jälkeen uudelleen. Monet ovat menettäneet omaisiaan, ja pakolaisuudessa vietetty aika on ollut täynnä pelkoja ja epätietoisuutta. Kotikylässä on vastassa tuhoa ja hävitystä.

Fida toimitti Mosulin lähialueille humanitaarista apua syksyllä ja loppuvuodesta yhdessä hollantilaisen ZOA-järjestön ja irakilaisen Together-järjestön kanssa.

Suomalaisten lahjoittajien tuella Fida kunnosti koulut Al Majidian ja Gazakhanin kylissä ja toimitti koulutarvikkeita kolmeen kylään. Lapsille järjestettiin opetusta ja vapaa-ajan ohjelmaa ja naisille ompelukurssi ja elämäntaitokoulutusta.

Isis tuhosi koulut

Valloittaessaan Mosulin ja lähialueet Isis-joukot sulkivat koulut tai tuhosivat ne kokonaan.

Fida kunnosti noin 20 kilometrin päässä Mosulista sijaitsevien Al Majidian ja Gazakhanin kylien koulut. Kylissä elää kakai-vähemmistöön kuuluvia ihmisiä.

Luokkahuoneiden seinät, ovet ja ikkunat sekä koulujen vedensaantijärjestelmät korjattiin. Rakennusten katoille laitettiin vesisäiliöt. Puhtaan juomaveden turvaamiseksi asennettiin kaivoihin pumput ja uudet vedensuodattimet.

Koulujen kunnostamisen lisäksi Fida jakoi kolmessa kylässä koulutarvikkeita 960 koululaiselle.

Lapsille järjestettiin opetusta ja vapaa-ajan toimintaa, leikkejä ja pelejä.

‒ Meidän kylästä oli tuhottu paljon taloja. Isona haluaisin tulla insinööriksi, jotta voisin rakentaa hienoja ja isoja taloja ihmisille, kertoo kuudesluokkalainen Jeelan-niminen tyttö.

‒ Täällä koulussa voin tavata kavereitani. Haluaisin apteekkariksi, luulen, että pitäisin siitä työstä, jatkaa Fahd-niminen poika samalta luokalta.

Elämäntaitokoulutus innosti naisia

Fida ja Together järjestivät Al Majidian kylän naisille ja tytöille ompelu- ja käsityökurssin sekä opetusta kauneudenhoidosta ja elämäntaitoasioista. Koulutukset osoittautuivat hyvin tärkeiksi: niihin oli ilmoittautunut 25 naista, mutta paikalla oli lähes 40.

‒ Tyttöjen ja äitien silmät suorastaan loistivat onnesta, kun he saivat tavata ystäviään kurssilla. Naisten mukaan on harvinaista, että he voivat näin tavata toisiaan, kertoo Fidan hanketyöntekijä Johanna Lindgren.

Ompelutaidot tuovat vaihtelua arkeen mutta myös lisätienestejä köyhille perheille.

Elämäntaitokoulutuksessa keskusteltiin lastenkasvatuksesta sekä terveys- ja ravitsemusasioista. Myös perheiden kokemia traumoja käytiin läpi.

‒ Naiset kuulivat ensimmäistä kertaa elämässään seksuaaliterveydestä, naisiin kohdistuvasta väkivallasta, lapsiavioliittojen haitoista ja jopa rintasyövästä, kertoo Lindgren.

‒ Kurssilla naiset saivat oppia myös kommunikaatio- ja itseilmaisutaitoja. Kertomusten ja roolileikkien avulla he saivat jakaa avoimesti omia ajatuksiaan ja kysymyksiään.

Naisilta saatu palaute kertoo, että opetus oli tarpeen: ”Me olimme ennen sokeita, mutta te avasitte silmämme tärkeille asioille.” / ”Olemme niin onnellisia, ettemme osaa edes ilmaista sitä!”