Ajankohtaista

Fida evakuoi työntekijänsä Etiopiasta

Pohjois-Etiopiassa riehuva aseellinen konflikti uhkaa laajeta kohti Etiopian pääkaupunkia. Fida evakuoi varotoimena maasta neljä suomalaista työntekijäänsä perheineen.

Viime viikkoina taistelut Etiopiassa ovat edenneet Pohjois-Etiopian Tigraysta kohti etelää ja pääkaupunkia Addis Abebaa, jonne on julistettu hätätila. Kiristynyt turvallisuustilanne vaikuttaa myös lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan työhön maassa. Fidalla on Etiopiassa neljä suomalaista työntekijää perheineen, jotka asuvat Addis Abebassa. Heidät evakuoidaan tiistaina Suomeen odottamaan Etiopian tilanteen rauhoittumista.

Evakuointi ei tullut yllätyksenä, sillä konflikti maassa on jatkunut jo pitkään. Ulkoministeriö kehottaa poistumaan välittömästi maasta, ja myös muut järjestöt ovat aloittaneet työntekijöidensä evakuoinnin. Näiden tietojen ja laadukkaan yhteistyön perusteella evakuoimispäätös oli selkeä ja yksimielinen, kertoo Fidan itäisen Afrikan lähetystyön vanhempi neuvonantaja Ari Joensuu.

–Päätös maasta poistumisesta tehtiin yhteisymmärryksessä lähettävien kotiseurakuntien, Fidan turvallisuusorganisaation, paikallisten yhteistyötahojen johtajien, lähettilasten koulun edustajien sekä lähettien itsensä kanssa.

Fida on tehnyt työtä Etiopiassa jo vuodesta 1951 alkaen. Viime vuosina työhön on sisältynyt muun muassa perhediakoniatyötä sekä raamattukoulutusta. Kumppaneina toimii kaksi suurta etiopialaista helluntaikirkkokuntaa.

Humanitaarinen apu mennyt perille, jatkoa suunnitellaan

Fida aloitti humanitaarisen avustuksen Tigrayssa tammikuussa 2021. Apua on pystytty toimittamaan 50 000 euron edestä. Hätäapua on saanut noin 500 haavoittuvassa asemassa olevaa perhettä, joista suuri osa on yksinhuoltajia, leskiä ja vammaisia henkilöitä. Koska alueelle on ollut vaikea toimittaa kuljetuksia, on avustusta jaettu suoraan ihmisten tileille tai käteisavustuksena. Avustussumma on kattanut kerrallaan yhden perheen kahden kuukauden ruoat ja välttämättömät hygieniatarvikkeet.

–Ehdimme onneksi jakaa kaiken sovitun avustuksen ennen kuin alueelle pääsy vaikeutui. Tällä hetkellä etsimme lisärahoitusta, koska avuntarve Etiopiassa on todella suuri, kertoo Fidan humanitaarisen avun koordinaattori Tero Mesiäislehto.

Suomalaisten tukema kummilapsiohjelma jatkuu

Fidalla on käynnissä suomalaisten kummien tukema, köyhiä perheitä auttava diakoniahanke, jonka avun piirissä on 215 perhettä. Evakuointi ei kuitenkaan pysäytä perhediakoniatyötä, vaan hanke jatkuu Bishoftun kaupungissa paikallisen kumppanin kautta. Tukea saavat erityisesti köyhimpien perheiden lapset, yksinhuoltajaäidit ja yksinäiset vanhukset. Avustus pitää sisällään muun muassa koulutusta, pienlainaryhmiä sekä ruoka- ja terveysapua.

Yli 30 vuotta Etiopiassa työskennellyt Fidan työntekijä Anu Heikkilä on erityisen huolissaan naisten ja lasten sekä pakolaisten kohtalosta. Konflikti on levinnyt alueilla, joilla asuu jo ennestään haavoittuvia ihmisiä, esimerkiksi edellisten taistelujen aikana pakolaisleireihin majoittuneita.

– Olen huolissani erityisesti pakolaisleireihin paenneista, jotka joutuvat jälleen kerran lähtemään pakoon. Naiset ja lapset jäävät näissä kriiseissä aina jalkoihin.

Auta etiopialaisia lahjoittamalla tästä. Valitse valikosta ”Katastrofiapua Etiopiaan”. Kiitos, kun autat!