Ajankohtaista

Apu menee perille Afganistanissa ja Tadžikistanissa

Vanhempi mies vastaanottaa ruokapussia, jonka ojentaa nuorempi mies. Taustalla näkyy kyltti, jossa muun muassa Fidan logo.

Ruokaa ja lämmintä vaatetta talven varalle. Nämä ovat Afganistanin kriisiä paenneiden ihmisten suurimpia tarpeita juuri nyt. Fida kumppaneineen aloittaa ruoan ja lämmikkeiden jakamisen Afganistanin Heratissa sekä naapurimaassa Tadžikistanissa.

Afganistania uhkaa ennennäkemätön hätätila. Viimeisen puolen vuoden ajan kärjistynyt poliittinen kriisi sekä koronapandemia ovat romahduttaneet maan talouden. Ruoan ja energian hinta on jo pilvissä, mikä tarkoittaa tavalliselle kansalaiselle katastrofia. YK on varoittanut, että jopa 95 prosentilla maan asukkaista ei ole tarpeeksi ruokaa.

Fida aloitti maassa humanitaarisen hankkeen auttaakseen kaikista eniten apua tarvitsevia. Ensimmäinen 19 000 euron avustuserä käytetään ruoan hankkimiseen Heratin kaupunkiin ja sitä ympäröivälle maaseudulle, noin 259 000 ihmiselle.

Ihmisillä ei ole ollut enää mitään syötävää jäljellä

Ruoka-avun toimittaa perille kumppanijärjestö Shelter Now International (SNI), jonka kanssa Fida on tehnyt kehitysyhteistyötä Afganistanissa vuodesta 2014 lähtien. Apu tulee osaksi Maailman ruoka-ohjelman (WFP) koordinoimaa hanketta.

Fidan pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä luotsannut maaohjelmakoordinaattori Ewald Göttler on asunut Afganistanissa pitkään, mutta pitää nyt tiivistä yhteyttä työtovereihinsa kotoaan Saksasta käsin.

–  Heratin tilanne näyttää todella pahalta. Kuivuus on haavoittanut maaseudun väestöä ja taloudellinen romahdus kaupunkiasukkaita. Vaikka Herat on ollut aiemmin melko hyvinvoiva kaupunki, nyt siellä on enemmän köyhyysrajan alapuolella eläviä kuin pääkaupungissa Kabulissa. Suurimmalla osalla tukemistamme ihmisistä ei ole ollut enää mitään syötävää jäljellä. Joidenkin on ollut pakko turvautua äärimmäisiin selviytymiskeinoihin, kuten myydä tyttärensä muutamasta sadasta dollarista avioliittoon.

Apu Tadžikistaniin: lämmikettä kylmän talven varalle

Fida on lisäksi myöntänyt 40 000 euron avustuksen Afganistanista paenneiden ihmisten auttamiseksi Tadžikistanissa. Siellä avun toimittaa perille kumppanijärjestö, jonka kanssa Fida on tehnyt kehitysyhteistyötä vuodesta 2018 lähtien. Tadžikistanilainen kansalaisjärjestö toimii etnisten vähemmistöjen, kuten afgaanien, romanien ja kirgiisien parissa.

Suuntaamme avun kaikista heikoimmassa asemassa oleville, kuten yksin jääneille naisille ja heidän lapsilleen.

Fidan kumppani aloitti avustustyön pakolaisten parissa 1,5 vuotta sitten. Tadžikistaniin on tullut viimeisimmän kriisin aikana jo yli 16 000 pakolaista Afganistanista, heistä noin 11 000 on tullut viimeisen puolen vuoden aikana. Järjestö on juuri kartoittanut kiireellisintä avuntarvetta vierailemalla 120:n perheen luona.

– He asuvat pääkaupungin laitamilla heikoissa oloissa. Koska talvi on maassamme hyvin kylmä, pakolaiset tarvitsevat kiireesti talvivaatetta, lämmittimiä, patjoja ja peitteitä, kertoo kumppanijärjestön johtaja.

–Autamme Fidan varoilla 300:aa perhettä jakamalla heille ruokaa, lämmikettä talven varalle sekä hygieniatarvikkeita. Suuntaamme avun kaikista heikoimmassa asemassa oleville, kuten yksin jääneille naisille ja heidän lapsilleen.

Kumppanin henkilökuntaan kuuluu terveystyöhön erikoistuneita ammattilaisia. Fidan tukema avustusoperaatio kestää huhtikuuhun asti.


Kuvat: SNI-Herat