Ajankohtaista

Vuosi Nepalin maanjäristyksestä

Nepalin kehitys otti takapakkia maanjäristyksen vuoksi. Mittavia tuhoja aiheutui erityisesti koulutussektorille. Arviolta yli 20 000 luokkahuonetta tuhoutui.

LEHDISTÖTIEDOTE 22.4.2016 ladattavissa tästä

Maanjäristykset aiheuttivat mittavia tuhoja myös Fidan työalueilla Nuwakotin ja Okhaldhungan piirikunnissa. Nuwakotissa 90 prosenttia kouluista ja 80 prosenttia taloista tuhoutui käyttökelvottomaksi.
Maanjäristysalueilla lapset saatiin järjestöjen ponnistelujen ansiosta väliaikaisiin kouluihin. Koulua käydään monin paikoin edelleen väliaikaistiloissa. Luonnonolot ja maan poliittinen kriisi ovat hidastaneet jälleenrakennusta ja hankaloittaneet koulunkäyntiä.
”Ensin oli jälkijäristyksiä ja sitten sadekausi maanvyörymäriskeineen. Uuden perustuslain synnyttämät levottomuudet halvauttivat polttoaine- ja tavarakuljetukset koko syksyn ajaksi ja sulkivat koulut kuukausiksi Etelä-Nepalissa”, kertoo Fidan kouluhankkeita Nepalissa koordinoiva Päivi Leppänen.

Fidan pitkäjänteiset hankkeet tukevat kylien toipumista

Fida antoi maanjäristyksen jälkeen hätäapua yhdeksän piirikunnan alueella 26 000 ihmiselle, rakensi suojamajoja 1 140 perheelle, tuki 1 248 perheen viljelyn aloittamista ja väliaikaisten koulujen pystyttämistä 2 700 oppilaalle. Pysyvien koulujen jälleenrakennus Nuwakotiin on nyt käynnistymässä.

”Koulut rakennetaan maanjäristyksen kestäviksi. Kotien jälleenrakentamista tuetaan mikrolainoituksen avulla”, kertoo Nepalin maakoordinaattori Vesa Mättö, joka on ollut mukana avustustyössä Nuwakotin tuhoalueilla.
Vaikka jälleenrakennuksesta on arvioitu tulevan hidas ja vaikea prosessi, Fidan kehitysyhteistyö on tukenut köyhimpien yhteisöjen toipumista koko ajan.
”Nuwakotissa ja Okhaldhungassa jo pitkään tekemämme kehitysyhteistyö on luonnollisesti tukenut elinkeinojen toipumista, jotta ihmiset voivat nousta jaloilleen, kertoo Vesa Mättö.
”Koulutamme ja mikrolainoitamme esimerkiksi pienkarjan kasvatusta, luomuviljelyä ja muuta pienyrittämiseen ja tulonhankkimiseen kannustavaa. Okhaldhungassa aloitimme juuri perheiden tukemisen kummilapsityön avulla.”
”Koska meillä on ollut läsnäolo ja hyvä yhteistyöverkosto jo valmiina, olemme pystyneet toimittamaan hätäavun perille vaikeissakin olosuhteissa. Tämä on ollut Fidan vahvuus hädän keskellä”, Vesa Mättö huomauttaa.

Koulutussektorilla Fidan kehitysyhteistyöhankkeet ovat jatkuneet normaalisti niillä alueilla, joissa maanjäristys ei tehnyt tuhoja. Fida toimii Nepalissa 27 koulussa, joissa on yhteensä 7 000 lasta.
Fidan hankkeiden avulla köyhimpien lasten koulunkäynti on lisääntynyt. Lasten kouluympäristö, oppimateriaalit ja opetus ovat parantuneet huomattavasti. Myös vanhempien osoittama tuki lasten koulutukseen on kasvanut.

Eväät elämään -keräys tukee Nepalin kouluja

Fida kerää seuraavat kolme viikkoa varoja Nepalin koulutyöhön katukeräyksellä noin sadalla paikkakunnalla Suomessa. Nepalin koulutyön tukemiseksi voi myös tehdä lahjoituksen tekstiviestillä: Viesti fida10 numeroon 16155 tai verkossa www.eväätelämään.fi

Lue lisää: Keräys Nepaliin alkaa maanjäristyksen vuosipäivänä