Ajankohtaista

Uusi elämä olikin painajainen – 30-vuotiaan Justinen tarina 

Keltapukuinen nainen peittää kasvot käsillään, kun painajainen on kohdannut.

Justine muutti Kongoon paremman elämän toivossa, pakoon burundilaisen kotikylänsä levottomuuksia. Uusi koti rauhallisella maaseudulla ei ollutkaan turvallinen.

Justine* muistaa äitinsä vahvana naisena, joka leskeksi jäätyään kasvatti kahdeksan lastaan köyhyyden keskellä Burundissa.  Väkivaltaisuudet olivat läsnä jo Justinen lapsuudessa. Joskus hän joutui juoksemaan pusikkoon keskellä yötä pakoon ampumista. Mentyään naimisiin vuonna 2015 Justine muutti aviomiehensä kanssa naapurimaahan Kongon demokraattiseen tasavaltaan etsimään parempaa, rauhallisempaa elämää. Siitä tulikin painajainen. 

Nuorenparin arki asettui maaseudulle ja he rakensivat sinne oman pienen maailmansa. Eräänä yönä he heräsivät ääniin. 

Kuulimme kolinaa ja kun pääsimme ylös, olivat sotilaat jo huoneessamme. He veivät meidät ulos talosta antamatta meidän edes pukea vaatteita, Justine kertoo. 

Ulkona he ymmärsivät, että koko naapurustoon oli hyökätty. Sotilaat käskivät naisia palaamaan sisälle ja antamaan heille rahaa. Justine antoi kaiken, mitä hänellä oli. Sotilaille se ei riittänyt.  

Kuusi miestä raiskasi minut, yksi toisensa jälkeen. He tulivat meidän kotiimme yhdeksän aikaan illalla ja lähtivät kolmelta aamulla.
 

Syyttömäksi todistettu 

 

 Justine vietiin heti aamulla pahasti loukkaantuneena sairaalaan. Se pelasti hänen henkensä. Justinen onni oli, että hänen aviomiehensä ja koko naapurusto olivat olleet paikalla tragediaa todistamassa ja tiesivät tarkalleen, mitä oli tapahtunut. Justinen kohtaama seksuaalinen väkivalta ei muuttanut hänen avioliittoaan tai naapurisuhteitaan. Jokainen tiesi, ettei tapahtunut ollut Justinen syy. 

Vaikka Justine sai hoitoa ja selvisi, seuraavat tuon yön tapahtumat häntä edelleen. 

Aina, kun tulee pimeää, pelkään miesten palaavan. Muistot hyökkäyksestä tulevat mieleeni aina uudelleen, Justine kertoo. 


Sirpaleista kokonaiseksi
 

Hyökkääjät veivät Justinen perheeltä kaiken. He joutuvat rakentamaan kaiken alusta ikään kuin sirpaleista kooten, pala palalta. Tuen tarve on ollut valtava. Naisten tukiryhmässä Justine on saanut apua asian käsittelyyn. Hän on saanut myös toisten, saman kokeneiden naisten neuvoja siihen, kuinka elää arkea kaiken kokemansa jälkeen. Siitä on ollut valtavasti hyötyä. Justine toivoo voivansa palata vielä Burundiin. 

Viiden lapsen äitinä Justine kantaa huolta lastensa tulevaisuudesta. 

Maamme turvallisuutta pitää parantaa ja vahvistaa. Haluan lasteni saavan Jumalan armosta paremman elämän, Justine sanoo. 

 

*Nimi muutettu 


Fida tekee paikallisen kirkon kanssa työtä Kongon demokraattisessa tasavallassa, jotta seksuaalista väkivaltaa kokeneet naiset voivat rakentaa elämää uudelleen. Naisten tukiryhmissä naiset saavat vertaistukea ja tarvittavia ammatillisia taitoja. Lahjoittamalla sinä voit auttaa!