Ajankohtaista

Rauhannobelisti Denis Mukwege Fidan Kongo-kampanjan suojelijaksi

Rauhannobelisti Denis Mukwege

Pop-kanteletar Ida Elinalta kampanjalle tunnuskappale ja musiikkivideo

TIEDOTE, julkaisuvapaa

Fidan Eväät elämään -kampanjan takana seisoo vaikutusvaltainen henkilö – vuoden 2018 rauhannobelisti Denis Mukwege. Pop-kanteletar Ida Elina puolestaan tukee kampanjaa tunnuskappaleen, musiikkivideon ja hyväntekeväisyyskonsertin avulla. Eväät elämään -kampanja kerää varoja Kongon konfliktialueilla elävien vammaisten ja sodan vammauttamien lasten hyväksi.

Suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International on saanut tämän vuotisen Eväät elämään -kampanjansa suojelijaksi vuoden 2018 rauhannobelisti Denis Mukwegen. Kongon demokraattisessa tasavallassa lääkärinä toimiva Mukwege tunnetaan työstään raiskattujen naisten auttajana. Mukwegen perustamassa Panzin sairaalassa Kongossa on hoidettu kymmeniä tuhansia raiskattuja naisia.

Sodankäynnin välineenä Kongossa käytettävät raiskaukset ovat kohdistuneet viime vuosina yhä useammin myös lapsiin. Suuri osa raiskatuista lapsista vammautuu vakavasti.

– Olemme hoitaneet tuhansia raiskattuja lapsia. Aluksi potilaat olivat vain aikuisia. Viimeisen viiden vuoden aikana potilaiden joukossa on ollut jopa vauvoja, Mukwege kertoo.

Kannel soi Kongolle

Uniikin ja perkussiivisen kanteleensoittotyylin omaava pop-kanteletar Ida Elina on säveltänyt ja sanoittanut Eväät elämään -kampanjalle tunnuskappaleen Saman taivaan alla, josta on tehty myös musiikkivideo. Yritykset Kontio, Halpahalli ja Jari-Pekka lahjoittavat kampanjalle 10 senttiä jokaista musiikkivideon YouTube-näyttökertaa kohden 19.5.2019 saakka.

– Oma lapseni Elle on nyt yksivuotias, ja tuntuu todella järkyttävältä, millä tavalla lapset Kongossa kärsivät. Vasta äitinä on ymmärtänyt, miten avuttomia pienet lapset ovat, Ida Elina toteaa.

Ida Elina rytmittää Helsingin Savoy-teatterissa äitienpäivän hyväntekeväisyyskonsertissa kanteleen kielet Kongossa elävien lasten hyväksi.

– Minussakin elää pieni maailmanparantaja. Vaikka murheet ovat maailmassa todella suuria, on lohdullista tietää, että pienelläkin avulla on paljon merkitystä. Fida on luotettava järjestö. Tiedän, että apu menee Fidan kautta perille, Ida Elina toteaa.

Syrjintää sissisodan keskellä

Fida on yksi harvoista suomalaisjärjestöistä, jotka pystyvät yhä tekemään työtä konfliktien runtelemassa Kongossa. Fidan kumppanina on Kongossa CEPAC-helluntaikirkko.

Eväät elämään -kampanjalla autetaan Kongossa Pohjois-Kivun alueella eläviä vammaisia ja sodan vammauttamia lapsia pääsemään kouluun. Vammaiset ja vammautuneet lapset kärsivät Kongossa kaksin verroin – sekä vuosikymmeniä kestäneestä sissisodasta että sydäntä särkevästä syrjinnästä.

Eväät elämään -keräys näkyy toukokuussa katukuvassa pääsääntöisesti 6.-19.5., kun lipaskerääjät jalkautuvat kaduille ja kauppakeskuksiin ympäri Suomea. Kerääjät tunnistaa Fidan oransseista keräysliiveistä ja -lippaista.

– Haluaisin pyytää suomalaisia muistamaan Kongossa kärsiviä. Voitte saada aikaan muutoksen, Mukwege toteaa ja kiittää suomalaisia tuesta Kongossa elävien lasten hyväksi.

Saman taivaan alla -musiikkivideo

Ida Elinan Saman taivaan alla -hyväntekeväisyyskonsertti: www.lippu.fi

Kampanjavideot ja muu materiaali

Painokelpoiset kuvat

Lisätietoa:
Varainhankinnan suunnittelija Elina Kangas, elina.kangas@fida.info, 050 522 4752

Fida on suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka tekee työtä lähes 50 maassa. Fida on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyötukea jo vuodesta 1974. Fidan suomalaiset työntekijät ulkomailla ja laaja kumppaniverkosto varmistavat avun tehokkaan ja luotettavan perillemenon.
www.eväätelämään.fi