Ajankohtaista

Pekka Hyysalo ja Heinähattu haastavat estämään lapsiavioliittoja koskettavalla videolla

Bangladeshilaisia tyttöjä tanssii valkopunaisissa mekoissa.

Rap-artisti Paleface kokosi bangladeshilaisten lasten tekemistä runoista spokenwordin, jonka esittää Fidan kampanjavideolla Heinähattu-näyttelijä Emelia Levy. Video kertoo sydäntäsärkevää tarinaa lapsiavioliitoista.

Tämän vuoden Eväät elämäänkampanja lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi on tehty uudella tavalla: lapset ovat tuottaneet itse kampanjan materiaaleja.  

Paleface riimitteli bangladeshilaisten lasten runoista spokenwordin.  Sen pohjalta tehtiin musiikillinen video, jossa lapset kysyvät oikeuksiaan Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvasta tutun näyttelijä Emelia Levyn ja entisen freestylehiihtäjän Pekka Hyysalon avulla. Lapset myös tanssivat videolla.  Video on julkaistu Pekka Hyysalon ja Fidan Facebook ja Instagram-kanavilla.  

Sponsoriyritykset lahjoittavat kampanjaan 30 senttiä jokaista Facebookissa ja Instagramissa videoon tullutta kommenttia ja jakoa kohden.   

Videon alkuperäisteksti on bangladeshilaisten lasten kirjoittama. Runot syntyivät mediataitotyöpajassa, joka pidetiin kahdessa yhteisössä Bangladeshissa.   

– Halusimme antaa lapsille tilaa käyttää omaa ääntänsä ja omia sanojaan. Lapset oppivat samalla toimittajan taitoja, jolloin he voivat yhä paremmin saada äänensä kuuluviin yhteisössään. Lapset ovat itse haastatelleet, kirjoittaneet artikkeleita ja runoja, valokuvanneet sekä esittäneet kampanjavideolla nähtävän tanssin, kertoo mediakasvatuksen ammattilainen, kampanjan suunnittellut Fidan varainhankinnan suunnittelija Milka Myllynen.  

Mies valkoisessa paidassa ja harmaassa villatakissa.

Pekka Hyysalo

Kampanjan teema liittyy mediataitotyöpajaan osallistuneiden teini-ikäisten tyttöjen arkeen kipeästi. Monen heistä oletetaan jo pian menevän naimisiin ja perustavan perheen.   

– Työmme tuloksista Bangladeshissa kertoo se, että tytöt eivät ole jääneet passiivisiksi, vaan ovat rohkeasti tarttuneet toimeen ja onnistuneet jopa estämään kavereidensa liian varhaisia avioliittoja, Myllynen kertoo.   

Vaaleahiuksinen tyttö vakavalla ilmeellä.

Emelia Levy

38 miljoonaa murskattua unelmaa 

Bangladeshilaisten tyttöjen oikeuksia sorretaan, sillä heistä noin 60 % naitetaan alaikäisinä. Bangladeshissa on jo 38 miljoonaa lapsimorsianta. Koronapandemian jäljiltä lapsiavioliittojen määrä on Bangladeshissa korkeampi kuin 25 vuoteen.    

– Mun unelmat menivät sirpaleiksi, kun jouduin onnettomuuteen. Bangladeshilaisten tyttöjen unelmat taas menevät sirpaleiksi, kun heidät pakotetaan lapsiavioliittoon, Hyysalo toteaa videossa.  

Fida järjestää Bangladeshissa kumppanijärjestönsä, Assemblies of Godkirkon järjestön Ashirbadin kanssa työpajoja lapsille, vanhemmille ja opettajille. Ne edistävät tietoisuutta lapsen oikeuksista ja lapsiavioliittojen haitallisuudesta. Kampanjan tuotolla tuetaan myös tyttöjen koulunkäyntiä sekä koulutetaan opettajia.  


Katso koskettava video.