Ajankohtaista

Nyt alkaa Eväät elämään -kampanja!

Ida Elina, Chico Muya, Sabina Muhiya ja Lucia Mwangati.

Vuonna 2019  popkanteletar Ida Elina julkaisi koskettavan Saman taivaan alla -kappaleen Kongon demokraattisen tasavallan lasten hyväksi osana Fidan kampanjaa. Nyt samainen kappale saa uuden muodon, kun Ida Elina ja kongolaistaustaiset laulajat yhdistävät voimansa tämän vuoden Eväät elämään -kampanjassa.

Torstaina julkaistaan nyt osittain swahiliksi käännetystä kappaleesta tehty musiikkivideo. Ida Elinan rinnalla siinä laulavat kongolaistaustaiset Chico Muya, Sabina Muhiya ja Lucia Mwangati.

– Haluan olla mukana, koska koen, että kongolaisena pakolaisena minulla ei ollut mahdollisuutta puolustaa maatani. Laulamalla tässä kappaleessa olen osa niitä, jotka taistelevat maamme hyväksi, sanoo Kongossa syntynyt Lucia.

Saman taivaan alla -kappale muistuttaa, että yhdessä voimme muuttaa suuntaa ja tuoda toivon säteitä myös sinne, missä on pimeää. Kun kuljemme rinnakkain, saa jokainen tukea silloin, kun sitä tarvitsee.

– Jo aikaisemmin kipuilin, mitä pieni ihminen voi tehdä sellaisen pahuuden edessä mitä Kongossa tapahtuu. Yksi ihminen voi kuitenkin paljon ja pieni liekki riittää sytyttämään suuretkin metsät, sanoo Ida Elina.

Ida Elina iloitsee erityisesti siitä, että on saanut kappaleeseen mukaan Chicon, Sabinan ja Lucian.

Seurakuntien rooli erityisen tärkeä


Toukokuussa ja osin alkusyksystäkin seurakunnat järjestävät erilaisia tempauksia osana Eväät elämään -kampanjaa. Luvassa on kakkumyyjäisiä, konsertteja, ruokailuja sekä Eväät elämään -teemaisia tilaisuuksia. Seurakuntien halu lähteä mukaan on innostavaa.

– Ilman muuta olemme mukana tällaisessa kampanjassa. Saamme tehdä hyvää ja samalla näkyvyyttä seurakunnalle. Pienelläkin summalla voidaan tehdä paljon hyvää, kertoo Viitasaaren helluntaiseurakunnassa tapahtumaa järjestävä Marja Suni. 


Kipu voi muuttua voimaksi oikeanlaisella tuella


Kampanjan teema on vakava. Seksuaalinen väkivalta on raaka ja osin systemaattinen sota-ase kriisialueilla eri puolilla maailmaa.  Se on globaali haaste, johon voi vaikuttaa rikkomalla sitä ympäröivää hiljaisuuden kulttuuria.

Seksuaalisen väkivallan uhrin matka selviytyjäksi on pitkä. Väkivalta tuhoaa niin yksilön, perheen kuin yhteisönkin. Se on sodassa halvempaa kuin luodit.  Raiskauksen uhrin on rakennettava elämän peruspilarit usein uudelleen itseluottamuksesta alkaen. Kyse on elämänpituisesta prosessista, jossa sirpaleet kootaan yhteen ja kasataan kokoon.

Fida ja kongolainen helluntaikirkko CEPAC tekevät yhteistyötä seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden naisten ja lasten parissa. Heitä autetaan kulkemaan kohti selviytymistä, ja he saavat tukea ja työkaluja siihen, että voivat rakentaa elämäänsä uudelleen arjessa. Samalla yhteisöissä tehdään rauhanrakennustyötä, joka antaa jo lapsille taitoja toimia haastavissa tilanteissa.

Lue lisää: www.evaatelamaan.fi