Ajankohtaista

Minut raiskattiin – liian tavallinen tarina 

Kongolainen nainen selkä kameraan päin.

Moni konfliktin riepottelema maa joutuu väkivallan ja sodan kierteeseen, joka jatkuu jopa vuosikymmeniä. Kongon demokraattisessa tasavallassa kasvaneen Amanin* lapsuus oli sodan värittämä, vaikka välillä olikin rauhallisempaa. Joskus kotoa oli paettava ja piilouduttava sissien hyökkäysten takia. 

– Juoksimme usein viikoiksi metsään ja tulimme takaisin, kun kuulimme, että tilanne oli rauhoittunut, Amani kertoo. 

Levottomuudesta ja turvattomuudesta tulee niin lasten kuin aikuistenkin arki. Kaiken sekasorron keskellä elämä jatkuu. Amani meni aikuisena naimisiin, muutti miehensä kanssa uudelle paikkakunnalle ja sai lapsen. Maanvyörymä tuhosi heidän ensimmäisen viljelyksensä ja he joutuivat siirtymään toisaalle.

Arki kuitenkin keskeytyi sotilaiden hyökkäykseen ja perhe joutui pakenemaan vähäksi aikaa. Kun he palasivat kotiin ja Amani oli yksin maatilalla, hänet raiskattiin. 

Sinä päivänä minulla oli kuukautiset ja raiskaus aiheutti paljon vuotoa, Amani kertoo. 

Hän pääsi kuitenkin sairaalaan ja sai hyvää hoitoa. Lääketieteellisen hoidon lisäksi Amani sai osallistua koulutuksiin, jotka auttavat häntä arjessa. Amani on saanut rakentaa identiteettiään ja arkeaan uudelleen. 

Toivon lapsilleni parempaa tulevaisuutta, mutta valitettavasti meillä ei ole voimavaroja siihen, Amani toteaa. 

Amani ja muut seksuaalista väkivaltaa kokeneet naiset tarvitsevat tukea voidakseen rakentaa elämänsä uudelleen. Pelkästään se, että tekijä saadaan oikeuden eteen, ei riitä. Seksuaalista väkivaltaa konflikteissa on vaikea tutkia, sillä valtaosa tapauksista ei koskaan tule ilmi. Naisten kokema häpeä on niin suurta, että he eivät useinkaan kerro kokemastaan – tai vaikka kertoisivatkin, on tekijöitä vaikea jäljittää. Amanin kokemus kantautui sotilaiden korviin ja he pidättivät tekijän.

Lääketieteellisen hoidon lisäksi tarvitaan tukea arkisiin asioihin. Monipuolisen tuen myötä naiset saavat kulkea yhdessä rakentaessaan elämäänsä uudelleen. Tulevaisuuteen voi silloin paistaa toivon säteitä. 

*Nimi muutettu 


Fida tekee työtä kumppanin kanssa Kongossa (DRC), jotta seksuaalista väkivaltaa kokeneet naiset voivat rakentaa elämää uudelleen. Psykososiaalisen tuen avulla naisten minäkuva ja identiteetti vahvistuvat. Koulutusten kautta he saavat tarvittavia ammatillisia taitoja. Lahjoittamalla sinä voit auttaa!