Ajankohtaista

Eväät elämään -keräys luovalla tavalla: Apua Afrikkaan kävelemällä

Fidan jokavuotiset lipaskeräysviikot ovat kohta käsillä – ne järjestetään koronapandemian vuoksi poikkeuksellisesti 17.-30.8.2020. Savonlinnalainen Marja Koskela on esimerkki siitä, että keräyksen voi toteuttaa myös aivan uudella tavalla. Hän päätti viime vuonna tehdä sadan kilometrin kävelytempauksen Eväät elämään -kampanjan hyväksi.

Marja Koskela, mistä idea sai alkunsa?

– Alun perin minulla oli tammikuussa 2018 sellainen uintikampanja, jolla keräsin rahaa Nepalin lapsille. Savonlinnan uimahalli järjestää vuosittain tammikuussa kinkunsulattelu-uinnin, jossa jokaisesta uidusta kymmenestä kilometristä saa yhden vapaalipun.

– Ajattelin, että olisi mukava yrittää uida kuukauden aikana sata kilometriä. Tavoite tuntui aika isolta, ja niinpä keksin liittää siihen tällaisen hyväntekeväisyysnäkökulman. Osittain tarkoitus oli tsempata itseäni saavuttamaan tavoitteeni. Siitä idea lähti.

– Laitoin haasteen Facebookiin ja kyselin sponsoreita. Ihmiset lähtivät hyvin mukaan, joku halusi antaa 10 senttiä kilometristä, joku 20 senttiä. Muistaakseni rahaa kertyi melkein tonni.

Miten viime syksyn kävely Kongon lasten hyväksi meni?

– Sadan kilometrin kävely on ollut haaveeni. Ajattelin, että nyt on taas hyvä sauma liittää tähän auttamisnäkökulma. Laitoin Facebookiin haasteen ja siitä se lähti rullaamaan.

– Jotkut lupasivat könttäsumman, jotkut maksoivat lahjoituksen kilometrien mukaan. Rankoissa vaiheissa antoi lisämotivaatiota, kun tiesi, että on isommalla asialla liikkeellä.

– Jouduin lopettamaan kävelyn 75 kilometrin jälkeen, joten unelma satasen kävelystä elää edelleen.

Miten ihmiset reagoivat haasteeseen?

– Tosi hyvin! Ihmiset tykkäävät lähteä tällaiseen mukaan. Mukaan tulee myös työkavereita ja henkilöitä, joille Fida ei muuten ole tuttu.

Miksi haluat tehdä tällaisia tempauksia?

– Tämä tuo tietysti hyvää mieltä, kun saa oman harrastuksen kautta olla tekemässä jotain vähän omaa elämää suurempaa. Ajatuksena on se, että tekisin vuosittain jonkinlaisen liikuntajutun.

– Haluaisin innostaa ihmisiä mukaan kehittämään luovia tapoja kerätä rahaa tärkeisiin tarkoituksiin. Vaikka asiat ovat hyvin vakavia, varojen keräämisessä voi olla huumoria, iloa ja hauskanpitoa.

– Ihmisten arki on niin kiireistä, ja toisaalta rahaakin tarvitaan niin moneen paikkaan, että yksinkertaiset pyynnöt antaa rahaa johonkin tarkoitukseen saattavat hautautua, vaikka olisikin halua auttaa. Mutta jos on joku juju, jonka avulla rahaa kerätään, niin se auttaa.

Mitä liikuntaa harrastat?

– Suosikkejani ovat kävely ja uinti. Olen kokeillut myös juoksua ja kuntosalia. Äärimmäiset liikuntasuoritukset ovat juttuni.

Järjestä sinäkin keräys Eväät elämään -kampanjan hyväksi tai ilmoita seurakuntasi mukaan kampanjaan: www.eväätelämään.fi