Ajankohtaista

Eväät elämään -kampanja käynnistyy!

Äiti istuu lapsi sylissä oranssin seinän vieressä.

Fidan vuosittainen Eväät elämään -kampanja vie toivoa kaukaisille lähimmäisille. Sosiaalisessa mediassa tapahtuu toukokuussa, vaikkakin perinteinen lipaskeräys toteutetaan pandemian takia vasta elokuussa.

Tämän vuoden kampanja auttaa ugandalaisia pakolaislapsia Bidibidin pakolaisalueella. Maailman suurimpiin pakolaisasutuksiin lukeutuvan Bidibidin yli 200 000:sta asukkaasta valtaosa on naisia ja lapsia, jotka ovat kokeneet sodan kauhut: he ovat menettäneet perheenjäseniä, omaisuuden ja kodin. Pääosin he ovat paenneet Etelä-Sudanin pitkittynyttä konfliktia. 

Eväät elämään -kampanjan avulla tarjotaan lapsille apua traumoista selviämiseen.EsimerkiksiUgandan helluntaikirkon järjestämät urheilukerhotauttavatlapsiakäsittelemään niitä järkyttäviä asioita, joitahe ovat kokeneet. Lapsille järjestetään myös traumaterapiaa. 

Koronapandemian vuoksi koulut ovat olleet Ugandassa suljettuina jo yli vuoden ajan. Kampanjan avullakaikista köyhimmät lapset saavat oppimateriaaleja, jotta voivat jatkaa koulunkäyntiä etänä. Moni lapsi tekee nyt töitä, joten on ensisijaisen tärkeää auttaa perheitä lasten koulunkäynnissä, jotta koulutie ei katkea lopullisesti. 

Kampanjan viesti on, että sodan kauhut on mahdollista lennättää pois ja yhdessä voimme olla tukemassa lasten toipumista. Mukana jakamassa kampanjaviestiä on joukko tunnettuja urheilijoita, kuten tanssija-koreografi Minna Tervamäki, pikaluistelija Mika Poutala ja nyrkkeilijä Niklas Räsänen. 

Uskallatko nähdä?
Kampanja lanseerataan 3.5. Silloin Fidan somekanavissa julkaistaan Suomen kansallisbaletin entisen tähtitanssijan Minna Tervamäen kanssa toteutettu teos Näetkö? Uskallammeko me nähdä ugandalaisten lähimmäistemme kivun? Toivomme monien jakavan tämän videon ja kysyvän tuon kysymyksen ystäviltään. 

Toukokuun aikana sosiaalinen media täyttyy rohkeista urheilusuorituksista. Urheilijat lankuttavat omilla sosiaalisen median kanavillaan, ja yhteistyöyritykset lahjoittavat varoja lankutettujen minuuttien mukaan. Samalla tietoisuus Bidibidin lasten tilanteesta leviää laajemmalle. Haasteeseen voi tarttua kuka vaan, lankuttamalla ja haastamalla ystävät lahjoittamaan. Leikkimieliseen tempaukseen voi osallistua vaikkapa seurakunnan nuorisotiimin voimin. 

Tule mukaan! 

Tiistaina 11.5. on koko Suomen yhteinen virtuaalinen Eväät elämään -tapahtuma. Mukana on Ugandan lähettejä, valokuvaaja Hannu Happonen, pop-kanteletar Ida Elina sekä videoita maailmalta. Tapahtumaan voi osallistua Fidan Facebookin ja Youtuben tai UskoTV:n kautta. 

Seurakuntien toteuttamat lipaskeräysviikot järjestetään 16.29. elokuuta pandemiatilanteen vuoksi. Kampanjan koordinaattori Milka Myllynen on kiitollinen, että mukana on jälleen monta seurakuntaa. Mukaan kuitenkin mahtuu vielä! 

Tempauksien toteuttaminen turvallisesti on mahdollista. Vain mielikuvitus on rajana. Peräkonttikirppis tai auton ikkunoiden pesu ovat hyviä vaihtoehtoja. Lisäksi jokainen voi perustaa oman virtuaalisen keräyslippaan  ja jakaa viestiä somen kautta ystävilleen.  

Ugandan pakolaislasten rikkinäisten unelmien jälleenrakentaminen on pitkäjänteistä työtä, mutta se voi alkaa yhteisvoimin. Tule mukaan kampanjaan! www.eväätelämään.fi