Blogi

Arvokkaampi immenkalvolla?

”Eihän ihmisarvoa voi ripustaa immenkalvon varaan”, pohdin seuratessani keskustelua kuukautisterveyden koulutuksessa Tansaniassa.

Olemme käyneet läpi erilaiset kuukautissuojat: perinteisen kangassuojan, kertakäyttösiteen, modernin kestositeen, tamponin ja nyt viimeisenä esittelyssä on kuukautiskuppi. Emättimen sisään asetettava värikäs kuukautiskuppi herättää osallistujissa hilpeyttä, mutta myös kysymyksiä ja huolta. Näytekuppi kiertää osallistujilta toiselle. Keskustelemme vilkkaasti heidän hypistellessään vuorotellen kuukuppia.

Olemme huomaamattamme rikkoneet tyttöjä haavoittavaa hiljaisuutta ja murtaneet myyttejä.

”Viekö kuukautiskuppi neitsyyden?” on tälläkin kertaa ensimmäinen kysymys, kun tansanialaiset kuulevat kuukautiskupista. Polttava neitsyyskysymys vie meidät jälleen mielenkiintoisiin lääketieteellisiin, teologisiin ja ihmisarvokeskusteluihin. Haastan osallistujia miettimään neitsyyttä. Siinä keskustellessamme yhdessä pastorin, seurakuntalaisten, paikallishallinnon koulutus- ja terveysviranomaisten sekä hanketyöntekijöidemme kanssa olemme huomaamattamme rikkoneet yhteisöissä vallitsevaa, tyttöjä haavoittavaa hiljaisuutta ja murtaneet myyttejä.

Kyseessä on kuitenkin laajempi kysymys siitä, mistä tytön ihmisarvo rakentuu?

Kuukautiset merkitsevät köyhissä olosuhteissa eläville naiselle paljon enemmän kuin 4-7 vuotopäivää. Ne vaikuttavat koulutukseen, talouteen, osallistumiseen, terveyteen ja ihmisarvoon. Ilman kunnon kuukautissuojia tytöt jäävät pois koulusta. Kuukautisten aikana jopa kirkkoon meno voi olla kiellettyä.

Tansanialainen nainen käyttää keskimäärin 3,4% palkastaan kuukautissuojiin. Suomalaisen keskipalkkaisen tienatessa 3000 euroa, se tarkoittaisi täällä 102 euron menoerää kuukaudessa. Kuukautiskuppi edistää kehitysmaiden naisten taloudellista hyvinvointia, koska yhden kupin käyttöikä voi olla jopa 10 vuotta.

Kehittyvissä maissa kuukupin käyttöä edeltää koulutus ja sille on saatava koko yhteisön hyväksyntä – myös miesten sekä isoäitien.

Kuukautisköyhyyden vastaisessa työssä Tansaniassa teemme yhteistyötä suomalaisen Lunetten kanssa. Lunetten kuukautiskuppi on maailmanlaajuisesti valtaamassa alaa valtavirran kuukautissuojana, joka helpottaa tyttöjen ja naisten elämää. Sen suosio perustuu huomaamattomuuteen, hygieenisyyteen, taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Kuukautiskupilla on potentiaalia parantaa kehitysmaiden naisten kuukautisterveyttä ja elämänlaatua huomattavasti. Kehittyvissä maissa kuukupin käyttöä täytyy aina edeltää koulutus ja sille on saatava koko yhteisön hyväksyntä – myös miesten sekä isoäitien.

Monissa kulttuureissa ympäri maailmaa, erityisesti niissä, joissa seksuaalitietoisuus on puutteellista, immenkalvoa pidetään neitsyyden merkkinä. Luullaan, että se on täysin umpinainen ja että se rikkoutuu ainoastaan yhdynnässä. Sen rikkoutuminen ennen avioliittoa on suuri häpeä, vaikka sen rakenteen todentaminen on missä tahansa olosuhteissa äärimmäisen haastavaa. Käytännössä kaikilla tytöillä on immenkalvossa ainakin kuukautisvuodon mentävä aukko tai muussa tapauksessa tarvitaan kirurgista toimenpidettä. Immenkalvo muuttaa muotoaan osana luonnollista fyysistä kehitystä ja esimerkiksi liikunta tai gynekologinen tutkimus voi vaikuttaa sen rakenteeseen.

Neitsyysmyytti asettaa monet tytöt todella ahdistavaan tilanteeseen, jossa he joutuvat jopa tutkimuksiin ennen hääyötä.

Tansania on yksi maista, jossa tytön immenkalvo on yhtä kuin hänen neitsyytensä. Neitsyysmyytti asettaa monet tytöt ja naiset todella ahdistavaan tilanteeseen, jossa he joutuvat välillä jopa tutkimuksiin ennen hääyötä. Virhearviot saattavat vaikuttaa häiden peruuntumiseen ja syöstä tytön sekä hänen perheensä hirvittävään häpeään.

Kuukautistietouden maailmanvalloitus jatkuu ja rinnalla kulkee seksuaali- ja terveyskasvatuksen lisääminen. Samalla murretaan vaarallisia myyttejä ja vahvistetaan tyttöjen ihmisarvoa. Kun tyttöjen ja naisten ihmisarvo ripustetaan eri kulttuureissa mitä kummallisimpien seikkojen varaan kuten iän, ulkonäön, äitiyden, normaaliuden tai neitsyyden, voimme herättää keskustelua siitä mihin naisen ihmisarvo perustuu.

Ajattelen, että se pohjautuu yksilön ainutkertaisuuteen, luomistyöhön, rinnassa sykkivään sydämeen ja ihmisyyteen. Immenkalvolla ei sen sijaan ole ihmisarvon kanssa mitään tekemistä.