Blogi

Bhutan – voiko tällaista maata olla olemassakaan?

Oletko koskaan asunut maassa, jossa ei asu ketään muita suomalaisia?

Tällaiset maat ovat harvinaisuuksia, koska me suomalaiset olemme levittäytyneet lähes jokaiseen maapallon kolkkaan. Bhutanissa ei asu vakituisesti ketään muita suomalaisia minun lisäkseni ja ylipäätään länsimaalaisia näkee harvoin.

Muutin Bhutaniin syyskuussa ja heti toisena työpäivänäni koin elämäni ensimmäisen maanjäristyksen, joten alku oli aika ”vauhdikasta”. Vielä neljän kuukaudenkin jälkeen maassa riittää paljon ihmeteltävää. Bhutan on monessa suhteessa hyvin ainutlaatuinen maa. Täällä ei ole ainoitakaan liikennevaloja, vaan liikennepoliisit ohjaavat liikennettä. Postimiehen tuloa on myös turha odotella, koska sellaisia ei ole olemassakaan. Lähetetyt kirjeet ja paketit saapuvat postiin, josta niitä voi käydä kyselemässä. Maassa ei ole yhtäkään monikansallista ravintolaa tai vaatekauppaa, vaan valtio haluaa suojella omaa ainutlaatuista kulttuuria ja uskontoa vierailta vaikutteilta.

Bussimatkailu Bhutanissa on varsinainen seikkailu! Tiet ovat kapeita ja vaarallisia, turvakaiteita ei useinkaan ole.

Bhutanissa vieraileminen ei ole kovin yksinkertaista, koska omatoimimatkailu ei ole sallittua, vaan matkat Bhutaniin järjestyvät ainoastaan matkatoimistojen kautta. Turistina oleminen on myös kallista, sillä jokaiselta maahan tulijalta veloitetaan 250 dollaria/päivä – tämä hinta sisältää yöpymisen perushotellissa, ruuat, matkat ja oppaan, joka kulkee kaikkialle mukana.

Joulukuussa pääsin kokemaan hienon harvinaisuuden, kun ensilumi satoi tänne pääkaupunkiin Thimphuun. Bhutan on hyvin vuoristoinen maa ja siksi myös ilmasto maan sisällä vaihtelee paljon. Pääkaupungissa Thimphussa voi lunta sataa pari kertaa vuodessa, mutta lumi sulaa yleensä saman päivän aikana pois. Kun talven ensilumi saapuu, julistetaan se kansalliseksi vapaapäiväksi ja koulut, virastot ja kaupat ovat suljettuna. Kaikki iästä riippumatta lähtevät kaupungille lumisotaan. Myös liikennepoliisit saivat oman osansa lumipalloista, mutta eivät he huonommaksi jääneet. Liikenneympyrässä poliiseilla oli oma pallotehdas, josta he heittivät ihmisiä lumipalloilla. Lumen tulosta osattiin nauttia ja ottaa ilo irti.

Bhutanissa on noin 74 eri kansanryhmää, siellä puhutaan 22 eri kieltä ja maan pääuskonto on buddhalaisuus.

Fida on toiminut Bhutanissa vuodesta 2011 lähtien ainoana suomalaisena kansalaisjärjestönä. Yhteistyökumppaninamme on kuningataräidin perustama RENEW-järjestö. RENEW tunnetaan työstään perheväkivallan ehkäisemiseksi sekä kokonaisvaltaisesta tuesta väkivallan uhreille ja heidän lapsilleen.

Moni naisista kertoi, että nyt heillä on ensimmäistä kertaa elämässään omaa rahaa.

Fida järjestää ammatillista koulutusta RENEW:n asiakkaille sekä heikommassa asemassa oleville, kuten yksinhuoltajille, leskille, vammaisille, perheväkivallan uhreille sekä kouluttamattomille henkilöille. Koulutukset ovat pääsääntöisesti käsityökoulutuksia. Peruskurssilla opitaan tekemään naisten kansallisvaate kira, thego ja whonsu ja jatkokurssilla opetellaan miesten kansallisvaatteen ghon ompeleminen. Jatkokursseilla opitaan valmistamaan laukkuja, reppuja ja makeisia, osalla kursseista opetetaan myös kankaan painantaa ja värjäystä. Kurssien yhteydessä tehdään myös ennaltaehkäisevää päihdevalistus- ja perheväkivaltatyötä perheiden ja yhteisöjen parissa. Myös lasten oikeudet, sukupuolten välinen tasavertaisuus ja tiedottaminen valtion tarjoamista palveluista kuuluvat koulutusten agendaan.

Koulutuksia järjestetään ympäri maata, mutta painopisteenä on maaseutu, koska maaseudulla ei ammatillista koulutusta ole juurikaan tarjolla, eikä maatalous ei tuota riittävää toimeentuloa perheille.

Pääsin lokakuussa kiertämään kaikki kylät, joissa on Fidan toimesta järjestetty koulutuksia. Olin todella vaikuttunut työmme tuloksista! Haastattelin koulutukseen osallistuneita naisia ja miehiä ja monia mieleenpainuvia tarinoita jäi sydämelle. Suurin osa naisista on tehnyt ennen vain peltotöitä ja vähät varat on käytetty perheen jokapäiväiseen elämään. Moni naisista kertoi, että koulutuksen myötä heillä on ensimmäistä kertaa elämässään käytettävissään omaa rahaa! Käsitöistä kertyneet rahat he ovat käyttäneet lapsiinsa ja perheen hyvinvointiin. Monelle naisista koulutuksemme oli heidän elämänsä ensimmäinen koulu, moni ei ollut aiemmin käynyt päivääkään koulua. Naiset kertoivat myös, että heidän itsetuntonsa on parantunut ja he ovat saaneet äänensä kuuluviin sekä rohkeutta vaikuttaa oman kylänsä asioihin.

Tiedättekö tunteen, kun työstä, sen sisällöstä ja työkavereista vaan tykkää todella paljon – se on minun tilanteeni tällä hetkellä!

Osa naisista on perustanut koulutuksen jälkeen oman käsityömyymälän ja he ovat myös opettaneet uusia taitojaan perheilleen ja sukulaisilleen. Fidan ammatillisiin koulutuksiin on lisätty myös markkinointi- ja business-koulutusta, jotta naisilla olisi mahdollisuus hyödyntää uusia taitojaan mahdollisimman tehokkaasti.

Oma taustani on pitkälti business-maailmasta. Olen edelleen ihmeissäni ja hyvin kiitollinen Lähettäjälleni, että olen päätynyt tähän pieneen, kauniiseen ja hienoon maahan. Iloitsen myös siitä, kuinka olen pystynyt hyödyntämään täällä aiempia työelämäni oppeja ja kokemustani.

Tiedättekö tunteen, kun työstä, sen sisällöstä, työkavereista ja koulutettavista vaan tykkää todella paljon – se on minun tilanteeni tällä hetkellä! Vaikka haasteitakin on, Bhutanista löytyy paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat apua ja toivoa. Sitä Fida täällä tarjoaa.