Blogi

”Olin syntyessäni hyvin alipainoinen vauva” – Lapsena itse apua saanut Honore kertoo, miten hän tukee nyt muita terveyteen liittyvissä haasteissa

Fidan hankkeessa Kongon demokraattisessa tasavallassa työskentelevä Honore Msambya Feke.

Kongolainen Honore Msambya Feke työskentelee Fidan ja CEPAC-helluntaikirkon yhteisessä hankkeessa. Hän kertoo, miksi päätyi erikoistumaan opinnoissaan terveydenhuollon hallintoon, minkälaisia terveyshaasteita Kongon demokraattisessa tasavallassa on ja miten niihin voidaan vastata.

Nimeni on Honore Msambya Feke ja tervehdin teitä Kongosta, Barakan kaupungista. Tämä seutu on kaunista, vehreää ja sijaitsee suuren Tanganika-järven rannalla.

Olin syntyessäni hyvin alipainoinen vauva, mutta onnekseni perheeni sai apua ja tukea. Tämä kokemus on kulkenut mukanani ja eräällä tavalla määrittänyt omaa ammatinvalintaani sekä elämäni suuntaa. Päädyin opiskelemaan lääketiedettä ja erikoistuin terveydenhuollon hallintoon. Huomasin, että tällä tavalla pystyn olemaan omassa arjessani apuna niille, jotka tarvitsevat tukea erilaisissa elämänsä haasteissa.

Tällä hetkellä työskentelen Fidan ja CEPAC-kirkon yhteistyöhankkeessa. Koordinoin Barakan alueella erityisesti terveyteen liittyviä toimintoja. Teemme yhteistyötä haavoittuvien yhteisöjen keskuudessa parantaaksemme heidän mahdollisuuksiaan terveyspalveluihin. Haavoittuvilla yhteisöillä tarkoitan esimerkiksi maan sisäisiä pakolaisia, vammaisia henkilöitä tai muita syrjittyjä ja jopa unohdettuja yhteisöjä. En itse työskentele terveyskeskuksessa, mutta työni on tukea eri terveyskeskusten henkilökunnan osaamista. Autan heitä erityisesti siinä, miten he voivat olla paremmin tukena näiden alueiden ihmisille.

”Uskon vahvasti siihen, että toivoa on ja muutoksen mahdollisuuksia löytyy.”

Kulttuurissamme on hyvin yleistä, että perheet ovat suuria. Perhesuunnittelua ei välttämättä pidetä hyvänä ja erilaisten ehkäisymenetelmien ajatellaan olevan vaarallisia ja haittaavan terveyttä. Valitettavasti myös osa terveydenhuollon ammattilaisista ajattelee samalla tavalla. Sen vuoksi meidän on tärkeä kouluttaa heitä ja avata keskustelua näistä aiheista.

Korkea syntyvyys vaikuttaa kielteisesti äitien ja lasten terveyteen. Väestönkasvu lisää myös haasteita ruoan ja puhtaan veden riittävyyden suhteen. Suuret perhekoot vaikuttavat perheiden taloudelliseen tilanteeseen ja koulutusjärjestelmien riittävyyteen.

Uskon vahvasti siihen, että toivoa on ja muutoksen mahdollisuuksia löytyy ihmisten arjessa. Jo se, että pystymme keskustelemaan näistä vaikeistakin teemoista omissa yhteisöissämme, on suuri askel eteenpäin. Ihmiset tulevat mielellään erilaisiin koulutuksiin ja niissä voimme käsitellä perhesuunnitteluun liittyviä aiheita. Erityisesti minua ilahduttaa työssäni se, että ihmiset eivät halua pelkkiä koulutuksia. He haluavat oikeasti muutosta arkeensa ja etsivät käytännön keinoja siihen koulutusten tuoman tiedon kautta.

”Kaiken yhteistyön avain on se, että tunnemme toisemme, jaamme arkeamme ja kuuntelemme toisiamme”

Tulevaisuuden haaveena – ja toisaalta hyvin vahvana tarpeena – on koota yhteen eri toimijoita, jotka voivat tavoittaa yhteisöjä mahdollisimman laajasti. Toiseksi on myös tärkeää tiivistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Kaiken yhteistyön avain on se, että tunnemme toisemme, jaamme arkeamme ja kuuntelemme toisiamme. Tätä kautta saavutamme luottamuksen puolin ja toisin. Niiden ihmisten, joiden kanssa toimimme, on voitava kokea, että olemme heidän puolellaan. Kaikki lähtee kohtaamisesta.