13-vuotias Isha esti lapsiavioliiton

Dhakan suurkaupungin lukuisat slummit ovat kuin valtavia aaltopeltiviidakoita. Slummeissa asuu miljoonia ihmisiä, joille jaetut elämän pelikortit eivät ole erityisen reilut. Korteista huolimatta, tai juuri niiden takia, slummissa asuu tulevaisuuden tekijöitä. Yksi heistä on Isha.

Iloisesti hymyilevä Isha istahtaa sohvalle. 13-vuotiaan tytön koko olemus hehkuu innostusta ja itsevarmuutta. Hän on tottunut kantamaan vastuuta pitäähän hän usein huolta kolmesta pikkusiskostaan. Jalkapallo, maalaaminen ja tanssi kuuluvat Ishan vapaa-aikaan, kuten kenen tahansa muun nuoren tytön.  

Koulu on Ishalle tärkeää. Fidan Joy&Hope -kummikoulua käyvä Isha on oppinut koulussa tavallisten oppiaineiden lisäksi tietämään, mitä ovat lapsen oikeudet ja kuinka nuoria ei pitäisi pakottaa avioon liian varhain.   

Ennen kaikkea Isha on oppinut, että hänkin voi muuttaa maailmaa, vaikka ei olekaan syntynyt etuoikeutettuun asemaan ja elämään, joka on täynnä mahdollisuuksia.  

Menin tytön vanhempien luokse ja kerroin heille, miten isoja riskejä lapsiavioliittoon liittyy.

Kun Isha kuuli, että naapurissa asuvalle 8. luokkalaiselle tytölle suunniteltiin jo häitä, päätti tarmokas tyttö tehdä asialle jotain.   

Menin tytön vanhempien luokse ja kerroin heille, miten isoja riskejä lapsiavioliittoon liittyy, Isha toteaa huolettomasti, kuin kyseessä olisi ollut aivan arkinen tapahtuma.  

Ishan pitkät mustat letit heilahtavat, kun tyttö selittää lapsiavioliittoon liittyvistä vaaroista.   

Naapurin tyttö on alaikäinen ja äitiys olisi sekä hänelle että lapselle riski. Äiti ei voisi välttämättä huolehtia lapsesta kunnolla.   

Rohkeus palkittiin

Lyhyen elämänsä aikana Isha on nähnyt, kuinka joku isä on jättänyt nuoren äidin yksin lapsen kanssa. Hänen huolensa on, miten tyttö pärjäisi silloin. Naimisiin mennessä tyttö joutuu myös keskeyttämään koulun. Siksi Isha koki tehtäväkseen varoittaa naapurissa asuvia vanhempia.  

Sehän lukee maamme laissa, että alaikäisen naittaminen on väärin. Ei minua pelottanut puhua naapureille.  

Ishan koulussa oppimat asiat vakuuttivat naapurin tytön vanhemmat, eikä avioliitto toteutunut.  

Slummeissa asuvien perheiden toimeentulo on heikkoa. Noin sadan euron kuukausipalkasta puolet menee vuokraan. Muiden pakollisten menojen jälkeen koulumaksuihin ei jää enää rahaa. Myös esimerkiksi terveydenhuolto on vaikeasti saavutettavissa. Hyvä koulutus antaa avaimet parempaan tulevaisuuteen. Heikosta asemasta ponnistavista lapsista kasvaa tulevaisuuden päättäjiä. Heistä kasvaa niitä, jotka puolustavat toisia ja muuttavat maailmaa. Lähtökohdista huolimatta avaimet ovat heidän käsissään.   

Tulevaisuudessa Isha haaveilee olevansa joko lääkäri, jotta voisi auttaa nuoria tyttöjä, tai yrittäjä. Yrittäjänä Isha haluaisi ansaita rahaa, mutta myös mahdollistaa työpaikkoja muille.  


 Liity Mimmikummiksi ja anna avaimet Ishan kaltaisille tytöille vaikuttaa itse omaan tulevaisuuteensa.