Ajankohtaista

Tigrayssa asuva Aklil: “Apu antoi minulle voimaa jaksaa” 

Fida on toimittanut hätäapua Etiopian Tigrayhin yhdessä paikallisen Guenet -kirkon kanssa.

Koska alueelle on ollut vaikea viedä tavaraa, on avustusta jaettu suoraan ihmisten tileille tai käteisavustuksena. Avustussumma kattaa aina kerrallaan yhden perheen kahden kuukauden ruoat ja hygieniatarvikkeet. Avun piirissä on ollut noin 500 perhettä. Mukaan on valittu erityisesti yksinhuoltajia, leskiä ja vammaisia henkilöitä. 

38-vuotias Aklil oli viimeisillään raskaana, kun hän joutui pakenemaan konfliktia viiden lapsensa kanssa. Jalkaisin tehty pakomatka sukulaisten luo naapurikaupunkiin oli vaarallinen: Aklil ja hänen lapsensa joutuivat keskelle luotisadetta. 

– En kyennyt raskauteni vuoksi juoksemaan, joten meinasin jo menettää kaiken toivon selviytymisestä. Jumalan avulla kuitenkin pääsimme sukulaistemme luo, Aklil kertoo. 

Aklil ja lapset odottivat perheen isää saapumaan samaan turvapaikkaan, mutta hän ei koskaan päässyt perille.  

– Mieheni kuolema toi suuren pimeyden perheemme ylle. Minä jäin yksin, sanoo Aklil hiljaa. 

– Jumala muisti meitä tässä vaikeassa tilanteessa. Sain kahden kuukauden rahallisen avun ruoan ostoa varten. Apu tuli juuri ennen pääsiäisen aikaa. Voi kuinka se antoikaan minulle toivoa!

Toivoa on kuitenkin tuonut pienen tyttövauvan syntymä. Miehen menehdyttyä myös perheen toimentulo vaarantui. Niinpä Aklil otettiin ruoka-avun piiriin. 

– Jumala muisti meitä tässä vaikeassa tilanteessa. Sain kahden kuukauden rahallisen avun ruoan ostoa varten. Apu tuli juuri ennen pääsiäisen aikaa. Voi kuinka se antoikaan minulle toivoa! Pystyin ostamaan lapsilleni ruokaa ja viettämään meille tärkeää juhlapyhää kaiken surun keskellä. Apu antoi minulle voimaa jaksaa.  

Fidan hankkeessa ammattipsykologi on myös kouluttanut vapaaehtoisia vetämään Trauma Healing -tilaisuuksia. Myös Aklil on osallistunut niihin. 

– Minulle oli tärkeää, että sain jakaa taakkojani muiden kanssa, hän kertoo. 


Fidan humanitaarinen apu vuonna 2021

  • Fidan humanitaarinen apu tavoitti 310 000 ihmistä Etiopiassa, Jemenissä, Kongossa (DRC) ja Afganistanissa.  
  • Suomen ulkoministeriö tuki Fidan työtä 2,25 milj.
  • Suomalaiset lahjoittivat apua 191 810  

Humanitaarinen apu

  • Tarjoamme ihmishenkiä pelastavaa apua
  • Tuemme ihmisten ja yhteisöjen toipumista
  • Annamme psykososiaalista tukea erityisesti lapsille

Fidan apu tavoitti yhteensä 3950 ihmistä Etiopiassa.