Ajankohtaista

Kassillinen onnea

Nepalilainen koulutyttö koulupuvussa pitää kädessään värikästä oppikirjaa.

27 746 nepalilaista lasta sai Fidalta etäkoulupaketin, kun koulut sulkeutuivat pitkäksi ajaksi. Koronakriisistä kärsivässä Nepalissa ei tiedetä, milloin lapset pääsevät palaamaan koulunpenkille.

Etäopiskelukirja, vihko, lyijy- ja värikyniä, terotin ja kumi. Lapset purkavat heille jaettuja oransseja kangaskasseja kyläkoulun pihalla Etelä-Nepalissa. Kassista löytyy myös keksipaketti ja käsisaippuaa – muistutuksena käsienpesun tärkeydestä. Koulut ovat olleet jo suljettuina pitkään, mutta koronaviruksen kurittamassa Nepalissa ei ole tietoa, milloin päästäisiin takaisin koulun penkille. Lapset ovat riemuissaan. Monessa perheessä on entistä niukempaa ja se tarkoittaa usein lasten koulutien katkeamista.  

Kun koronapandemia sulki Nepalin maaliskuussa 2020, pohti Fida yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa, miten voitaisiin vastata tilanteeseen, jossa lasten oikeus koulunkäyntiin vaarantui pitkäksi aikaa. Nepalin opetusministeriö tuotti etäkoulumateriaalista koostuvan, tulostettavan oppikirjan verkkosivuille, mutta etäkoulua oli mahdotonta toteuttaa. Tietokoneita tai älylaitteita on harvalla koululla, saati sitten oppilaalla. Opetusministeriö pyysi myös järjestöjen apua etäopiskelun järjestämiseksi.  

Fida vastasi pyyntöön. Yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa päätettiin painaa koulukirjat ja jakaa ne lapsille koulutarvikkeiden kanssa. Tämä motivoisi lapsia jatkamaan koulunkäyntiä ja antaisi heille opettavaista tekemistä ulkonaliikkumiskieltojen aikana.  

Paketin saivat kaikki Fidan työalueiden koululaiset: yhteensä 27 746 lasta ja nuorta. Koululaisten määrä kartoitettiin yhdessä kuntien ja koulujen kanssa sekä sovittiin työnjaosta. Muutamassa viikossa paketit saatiin perille syrjäisimmillekin työalueille.  

Ilo oli suuri, kun lapset saapuivat hakemaan omia pakettejaan koulun pihalta! Monet oppilaat kertoivat, että he olivat itsekin olleet huolissaan opintojensa etenemisestä. Myös kouluista ja paikallishallinnosta tuli kiitosta oppilaiden tukemisesta vaikeana aikana.  

 Koronatilanne räjähtämässä käsiin 

 Koronatilanne helpottui Nepalissa hetkeksi kevätalvella 2021 ja Fidan yhteistyökoulut pystyttiin avaamaan noin neljäksi kuukaudeksi. Intian koronavariantin levittyä Nepaliin on koronatapauksien määrä räjähtänyt käsiin. Julkiset sairaalat ovat täynnä, eikä sänkypaikkoja ja lisähappea riitä kaikille tarvitsijoille. Tällä hetkellä maassa on sulkutila ja koulut ovat jälleen kiinni. Fida seuraa tilannetta. Tällä hetkellä oppilaat voivat jatkaa opiskelua aiemmin jaetun etäkoulupaketin turvin, mutta jos tilanne vaatii, valmistaudumme painamaan lisämateriaaleja työalueidemme peruskouluikäisille lapsille.  

Fida on sitoutunut tukemaan lasten koulunkäyntiä Okhaldhungassa Himalajan vuoristossa sekä Etelä-Nepalin maithilinkielisillä alueilla. Fidan tukemissa 80 koulussa opiskelee yli 27 500 lasta. 


Lue lisää Nepalin kiihtyvästä koronatilanteesta.