Ajankohtaista

Nepalin koronakatastrofi: köyhimmillä ei ole mahdollisuutta hoitoon

Nepalin koronatilanne on pahentunut nopeasti Intian koronavariantin levittyä maahan. Maahan on julistettu 15 päivän pituinen sulkutila, jonka arvioidaan jatkuvan.

Koska koronatestejä on vain vähän saatavilla ja ne ovat kalliita, ei laajaa testausta voida toteuttaa, eikä maan todellinen koronatartuntatilanne ole siten selvillä. Eiliseltä raportoitiin 9317 koronatapausta Nepalissa, mutta tartuntoja arvioidaan olevan todellisuudessa moninkertainen määrä.

– Tilanne kylissä Intian rajalla on todella huono. Eräs nuori mies Bateshwarin kylästä vietiin ambulanssilla sairaalaan, mutta hänelle ei ollut sairaalassa paikkaa, eikä hän saanut lisähappea, ja mies kuoli sairaalan ovelle. Myös lääkkeet ovat lopussa, eikä niitä saada nyt Intiasta, kertoo Fidan paikallisen kumppanin Relative Nepalin hankekoordinaattori Jay Prakash Janakpurin kaupungista, Etelä-Nepalista.

Kylissä ihmiset sairastavat, mutta he eivät pääse testeihin, eikä hoitoa ole tarjolla.

– Sairaalat ovat täynnä, ja yksityissairaaloissa pelkästä sänkypaikasta joutuu maksamaan 250 euron suuruisen summan, joka on täysin köyhien yhteisöjen jäsenten saavuttamattomissa. Kylissä ihmiset sairastavat, mutta he eivät pääse testeihin, eikä hoitoa ole tarjolla. Erään työntekijämme isällä on todettu korona ja hän on tällä hetkellä erityskeskuksessa. Hän kärsii rintakivuista ja sokeriarvot ovat laskeneet, Prakash jatkaa.

Hän kertoo, että Relative Nepal tekee nyt valistustyötä ja pyytää ihmisiä pysymään kodeissaan. Se on tärkeintä koronatilanteen leviämisen katkaisemiseksi. Valistustyötä tehdään muun muassa pikaviestimin ja sosiaalisen median kautta.

Hankekoordinaattori Jay Prakashin kätilönä työskentelevä vaimo Sabitri työvuorossaan sairaalassa keskiviikkona 12.5.21. Sairaala on muutettu valtion toimesta osittain myös koronasairaalaksi.

”Olemme tehneet ison työn, jotta kaikki oppivelvollisuusikäiset lapset ja nuoret saataisiin kouluun. Olisi katastrofi menettää heidät pandemian seurauksena.”

Fidan Nepalin maakoordinaattori Vesa Mättö seuraa tilannetta työalueilla Luoteis-Nepalissa Kailalissa, Himalajalla Okhaldhungassa ja Etelä-Nepalissa Dhanushan, Sarlahin  ja Mahottarin piirikunnissa.

– Viime vuonna vastasimme koronatilanteen puhjetessa jakamalla yli 27 000 etäkoulupakettia kaikille työalueen peruskouluoppilaille . He hyödynsivät niitä koulujen ollessa suljettuna yli seitsemän kuukauden ajan. Nyt koulujen sulkeuduttua uudestaan oppilaat voivat jatkaa opintojaan etäkoulumateriaalin turvin, Mättö kertoo.

Valmistaudumme yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa painamaan etäkoulumateriaaleja lisää, jos tilanne pitkittyy.

– On tärkeää, että lapsista ei tule koulupudokkaita. Olemme tehneet ison työn, jotta kaikki oppivelvollisuuikäiset lapset ja nuoret saataisiin kouluun. Olisi katastrofi menettää heidät pandemian seurauksena, sanoo Vesa Mättö, Fidan Nepalin maakoordinaattori.

Parannamme lisäksi tälläkin hetkellä Fidan yhteistyökoulujen vesipisteitä ja vessoja, jotta lasten paluu kouluihin pandemiatilanteessa olisi mahdollisimman turvallinen. Viime vuonna pandemian yllättäessä jaoimme kylissä hätäapuna ruokapaketteja. Valmistaudumme samankaltaiseen operaatioon jos ruokaturvaa tarvitaan.