Euroopan syrjityimmät lapset nukkuvat kylmässä
Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. muistamme erityisesti romanilapsia, jotka elävät Euroopassa äärimmäisessä köyhyydessä, yhteiskunnan hyljeksiminä.
Romanian sydämessä, Agristeun kylässä, kirkkaankeltaisen seurakunnan seinät raikuvat, kun 50 lasta laulaa antaumuksella rakastavasta taivaan Isästä. Romanikulttuurin vahvat melodiat kaikuvat täydestä sydämestä täällä, missä niille annetaan tilaa. Täällä ketään ei syrjitä, vaikka vaatteet olisivat resuiset ja kasvot likaiset. Kylän 700 asukkaasta hieman yli puolet on romaneja. Kylän reunamilla näkee äärimmäisen köyhyyden kaikessa rujoudessaan: Lapset leikkivät pihalla ilman kunnollisia vaatteita, joitakin lumen peittämiä huteria rakennuksia on vaikea uskoa ihmisasunnoksi.
Kokonaiset perheet asuvat pienessä ahtaassa mökissä vailla juoksevaa vettä, sähköä, lämmitystä ja peseytymismahdollisuuksia. Talojen hatarat katot vuotavat ja seinissä on reikiä. Talvi on kylmä ja kohtalokas.
Lasten toimintakeskukset sytyttävät toivon kipinän
Romanian 2–3-miljoonaisen romaniväestön ahdinko – työttömyys, päihdeongelmat, perheväkivalta, ihmiskaupan uhka ja syrjäytyminen yhteiskunnasta – ei ole jättänyt rauhaan Robert ja Elena Krausia, joiden johtama Betlehem-säätiö auttaa romanilapsia.
– Mutta me emme etsi suuria massoja. Jumala on antanut tehtäväksemme etsiä kaikkein huonoimmassa asemassa olevat romanit, Robert kertoo.
Fida tukee Romaniassa Betlehem-säätiön kristillisiä toimintakeskuksia, joita on 21 eri puolilla maata. Kokonaisvaltainen hengellinen työ on jättänyt jälkensä köyhiin romanikyliin. Esimerkiksi Agristeussa alkoholistien määrä on pudonnut alle puoleen. Perheväkivalta on vähentynyt. Fida rakensi Agristeuhun uuden toimintakeskuksen syksyllä 2015. Varat saatiin Toivon kipinä -joulukeräyksellä. Keskukseen on voitu ottaa yhä enemmän lapsia mukaan.
– Tavoitteena on tarjota lapsille mahdollisuuksia, jotta he voisivat päästä tasavertaiseen asemaan muiden lasten kanssa. Kaikki lähtee ajattelun muutoksesta, Robert Kraus summaa.
Kerhoissa romanilapset saavat leikkiä, laulaa ja kuulla hengellistä opetusta. Osa kerhoista tarjoaa tukiopetusta koulunkäynnin tueksi sekä peseytymismahdollisuuden ja välipalaa. Tuhannet lapset ovat saaneet paremmat eväät elämäänsä. Monet lapset, jotka ennen eivät pärjänneet koulussa, ovat tukiopetuksen ansiosta menestyneet hyvin.