Ajankohtaista

Vamos-lähetyskoulutus alkaa tammikuussa 2024 Floridassa

Uutena konseptina vuonna 2021 Espanjassa aloitettu Vamos-lähetyskoulutus on visiotu malliksi, jonka voi ottaa käyttöön eri puolilla maailmaa. Tiimi ei kuitenkaan osannut odottaa laajentumisen tapahtuvan näin pian. Vuodessa asiat ovat loksahtaneet paikoilleen ja niinpä ensimmäinen Vamos Florida -lähetyskoulutus aloittaa toimintansa Floridan kotikirkossa tammikuussa 2024.

Keväällä Floridan kotikirkon nykyinen pastori Markus Korhonen kartoitti mahdollisuuksia yhteistyölle Suomen helluntaiseurakuntien ja Fidan kanssa. Hän otti yhteyttä Fidan lähetystyön yksikön päällikkö Juha Lehtoseen, jolloin nousi esiin mahdollisuus toteuttaa Vamos Mission -lähetyskoulutus Floridan suomalaisessa kotikirkossa.

Floridan kotikirkko
Floridan kotikirkko

– Ajatus lähetyskoulutuksesta nousi esiin Kotikirkon vanhimmistossa, jossa uudistettiin seurakunnan näkyä siitä, että voisimme jatkossakin palvella suomalaisia ja nuorempaa sukupolvea sekä tehdä yhteistyötä suomalaisten seurakuntien ja lähetysjärjestöjen kanssa. Keskustelussa meille syntyi näky, että Kotikirkko voisi olla myös lähetyskeskus, jossa voisimme varustaa suomalaisia, jotka ovat kiinnostuneet lähetystyöstä, Korhonen visioi.

Korhoselle Kotikirkko on jo entuudestaan tuttu. Vuonna 2022 Markus, hänen vaimonsa Marjaana ja pariskunnan kolme tytärtä muuttivat Floridaan palvelemaan Kotikirkkoa pastoriperheenä. Kotikirkkolaiset ovat hyvin innoissaan siitä, että Vamos-lähetyskoulutus alkaa ja haluavat ottaa osallistujat avosylin vastaan.

– Rukoilemme tällä hetkellä jo jokaisen tulevan kurssilaisen puolesta ja ennen kaikkea, että Jumalan tahto tapahtuu kaikkien heidän elämässään, Korhonen kertoo.

Yhteistyössä on voimaa 

Fidalla on pitkä kokemus lähetystyöntekijöiden kouluttamisesta ja varustamisesta. Vamos Mission -lähetyskoulutus kattaa laajan opetussisällön.

– Uskomme, että yhteistyössä on voimaa ja resursseja yhdistämällä meillä on nyt mahdollista tarjota upea koulutus lähetystyöstä kiinnostuneille, Korhonen kommentoi.

Vamos Florida tarjoaa 12 viikon koulutuskokonaisuuden, jossa teoria ja käytäntö kulkevat käsi kädessä. Muun muassa kokeneet lähetit Anne ja Lauri Sorila toimivat pääopettajina ja valmentavat opiskelijoita nykypäivän lähetystyön haasteisiin. Maisemanvaihto muutamaksi kuukaudeksi voi herättää uudenlaisen ymmärryksen siitä, mihin Jumala on kutsunut. Amerikka on muutenkin hengelliseltä ilmapiiriltään avoin.

Vamos Floridan osallistujat pääsevät tutustumaan moniin kansainvälisesti tunnettuihin kristillisiin toimijoihin. Opiskelun vastapainoksi osallistujat pääsevät palvelemaan Kotikirkon ja muiden yhteistyöseurakuntien tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Maaliskuussa Lake Worth Beachilla järjestetään suomalaisten Midnight Sun -festivaali, johon osallistuu noin 6000 ihmistä vuosittain.

– Meillä on myös mediatiimi, jonka kautta on mahdollista julistaa evankeliumia kansainvälisesti. Vamokseen sisältyy myös lähetysmatka, jonka matkakohde selviää myöhemmin, Korhonen kertoo.

Majoittautuminen tapahtuu erään seurakuntalaisen omistamalla tilalla, jonka hän on antanut Kotikirkon käyttöön.

– Talo sijaitsee upeissa maisemissa ja tilalla pystytään majoittamaan helposti iso ryhmä, iloitsee Korhonen.

Markus uskoo, että Vamos tuo Floridan suomalaisyhteisöön uutta elämää ja avaa osallistujille, opettajille sekä Kotikirkolle uusia pitkäaikaisia yhteyksiä niin paikallisesti kuin kansainvälisesti. Koulutus tuo mukanaan ihmisiä, jotka haluavat kytkeytyä ja syttyä lähetysnäkyyn sekä yhdistää Kotikirkon tiiviimmin myös Suomen seurakuntien kanssa.

Vamoksen johtaja, Espanjan lähetti Marjo Hallapuro iloitsee Floridan Kotikirkon yhteydenotosta.

– Vamoksen laajentuminen Floridaan on hieno juttu! Olen kokenut tässä asiassa Jumalan johdatusta rauhasta käsin. Sitä samaa johdatusta rukoilen jokaiselle Vamoksen osallistujalle niin Espanjassa kuin Floridassa. Teemme työtä rukoillen jokaisen osallistujan puolesta ja tukien heitä löytämään Jumalan johdatuksen omassa kutsumuksessaan.


  • Vamos on täysi-ikäisille tarkoitettu Fidan luotsaama 12-viikkoinen lähetyskoulutus Espanjassa. Torreviejan seudulla järjestettävä koulutus tapahtuu vuosittain syyskuusta joulukuulle.
  • Ensimmäinen Vamos Florida alkaa tammikuussa 2024, ja se kestää maaliskuun loppuun.
  • Vamos Floridan pääopettajina toimivat Fidan lähetit Anne ja Lauri Sorila. Vastuutiimissä ovat mukana Vamoksen operatiivinen johtaja Marjo Hallapuro, teologian tohtori Esa Autero, sekä Markus Korhonen, joka toimii Floridassa koulutuksen koordinaattorina pastorin työnsä lisäksi.
  • Koulutuksessa teoria ja käytäntö kulkevat käsikädessä varustaen lähetystyöhön.
  • Hinta on noin 2 100€ sisältää koulutuksen, majoituksen ja lounaan. (Lennot, viisumi, muu eläminen sekä aktiomatka eivät sisälly hintaan.)
  • Haku on jo auki. Lisätietoja ositteesta vamosformissions.info