Ajankohtaista

Evankeliumi arkeen: Thaimaassa tehdään tavoittavaa työtä kahvikupin ääressä

Bangkokilaisessa kahvilassa leviää houkutteleva kahvipapujen tuoksu. Tärkeintä tämän kahvilan työntekijöille on kuitenkin levittää Kristuksen tuntemisen tuoksua. Liiketoiminnan tavoitteena on olla taloudellisesti kannattavaa sanomasta tinkimättä.

Markus Nordblom tekee Bangkokin sykkeessä lähetystyötä, jonka tavoitteena on luoda yhteyksiä arkisten kohtaamisten kautta. Yhtenä kohtaamispaikkana on Entrance-toimintakeskus, jossa järjestetään englannin opetusta sekä urheilu- ja peli-iltoja. Keskuksessa toimii myös suosittu kahvila ja studio. Kahvila- ja studiopalveluiden on tarkoitus tuottaa riittävästi tuloja, jotta toimintakeskus on taloudellisesti kannattava. Kyseessä on ns. business as mission -toimintamalli.

Nordblom toteaa, että kahvilan asiakkaiden kanssa syntyy luontevasti kontakteja. Studiossa puolestaan tehdään asiakkaiden tilauksesta äänimainontaa, musiikkinauhoituksia, podcasteja ja videotuotantoa. Yritystoimintaa tehdään ammattimaisesti, mutta toiminnan päätavoite on merkityksellisempi: olla vaikuttamassa ihmisten elämään, aina iankaikkisuuteen asti.

Tarjolla on ammatti ja yhteys Jumalaan

Kahvila tarjoaa nuorille ponnahduslaudan työelämään. Nordblom kertoo kahvilan toimivan työharjoittelupaikkana opiskelijoille. Yhteistyöseurakunta on Thaimaan Full Gospel Church, jonka nuorisotyöntekijöiden kautta kahvilan työharjoittelupaikkoja on täytetty. Näin hyvin erilaisista taustoista tulevat opiskelijat saavat ammatin, mutta tulevat mukaan myös keskuksen viikkotoimintaan ja saavat siten hengellistä kosketuspintaa. Thaimaan Full Gospel -helluntaikirkolla on ympäri Thaimaata 160 seurakuntaa ja noin 8 000 jäsentä.

Kahvilan baristat ovat käytännössä barista-evankelistoja eli he ovat ammattibaristoja, mutta myös suorittaneet raamattukoulutuksen. Myös seurakuntanuoria tulee kahvilaan harjoitteluun oppimaan ammatin ohella ihmisten tavoittamista evankeliumilla.

Toimintakeskuksen studio puolestaan toimii virallisena harjoittelupaikkana media-alan yliopisto-opiskelijoille. Yhdestä kolmeen kuukauden mittainen harjoittelu mahdollistaa tiiviin yhdessäolon nuorten kanssa samalla, kun heidän ammatillinen osaamisensa vahvistuu.

Työharjoittelu voi muuttaa koko elämän

Nordblom jakaa erään tarinan kahvilan toimintamallin muuttavasta voimasta. Keski-Thaimaasta saapui lokakuussa 2020 harjoitteluun 24-vuotias mies nimeltä Sathit Buathongkongwu. Baristan työn opettelun lisäksi harjoittelijat osallistuvat kristillisiin opetustuokioihin. Aamuisin on hartaushetki, jossa rukoillaan ja luetaan Raamattua. Hartaushetkeä ei koeta Thaimaassa kielteisenä asiana, jota olisi tarve selitellä, sillä hengellisyyteen yleisesti suhtaudutaan myönteisesti. Hartaushetket saattavat venähtää pitkiksikin keskusteluiksi. Sathit oli aikaisemmin kuullut Jeesuksesta, mutta Jeesus oli hänelle – kuten monille muillekin thaimaalaisille – vain yksi jumalhahmo muiden joukossa.

Hengellisiä keskusteluja käydään ajoittain myös töiden lomassa. Näin tapahtui myös Sathitin harjoittelun aikana. Entrance-kahvilan pääbarista Ronnachai Huppasailla on Nordblomin mukaan erityinen armoitus lähestyä, luoda suhteita ja tuoda oman elämänsä kautta uskoaan esille. Sathit näki Ronnachaissa, ettei tämä opettanut ja tuonut esille teoriaa vaan myös eli todeksi sen, mitä sanoi. Sathit kertoo, että juuri Ronnachain arkipäivän uskonelämän seuraaminen puhutteli häntä. Ronnachai puolestaan oli itse aikanaan päässyt eteenpäin elämässään Fidan kummilapsituen avulla.

Sathit oli mukana kahvilassa noin kuukauden verran. Palattuaan työharjoittelusta kotiin hän lähetti baristatiimille viestin, että on päättänyt lähteä seuraamaan Jeesusta. Parin kuukauden päästä hänet jo kastettiin. Tällä hetkellä Sathit palvelee erään Keski-Thaimaassa sijaitsevan seurakunnan äskettäin perustamassa vastaavassa kahvilassa. Sen kautta hän haluaa tavoittaa paikallisia nuoria samalla tavalla, jolla itse sai kosketuksen kristittyihin. Kristuksen tuoksu leviää.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Surachai Sereewanich (toinen harjoittelija), Sathit Buathongkongwu ja Ronnachai Huppasai