Ajankohtaista

Kiireinen kylä

Tuomme terveisiä Keniasta, Kivaan kylästä. Lue, miten työmme muutti köyhyyden kanssa kamppailleen yhteisön.

Kivaa sijaitsee kuivien savannien keskellä. Ennen lasten aika meni vedenhakuun kymmenen kilometrin päästä joelta. Likainen vesi sairastutti niin karjaeläimet kuin perheet.

Kummilapsityö käynnistyi Kivaassa vuonna 2013 paikallisen seurakunnan kanssa. Alussa kyläläisten oli vaikea ymmärtää Fidan yhteisökeskeistä toimintatapaa.

Ryhdy kummiksi!

Kummina voit tukea maailman köyhimpiä lapsia noin eurolla päivässä. Fidalla on kummilapsitoimintaa 13 maassa.

Ilmoittaudu netissä  tai soita Lauralle asiakaspalveluun: puh. 010 505 7700.

Ongelmana oli, että lapset eivät käyneet koulua, koska voimavarat menivät selviytymiseen. Ratkaisuna ei ollut vain koulumaksujen kustantaminen.

– Jos lapset eivät pääse kouluun, on ratkottava miksi näin on, eikä vain annettava rahaa koulunkäyntiin, Kenian kummilapsityön koordinaattori Elisha Gura selventää.

Fidan lähtökohta oli muuttaa koko yhteisön hyvinvointia, joka vaati ennen kaikkea vanhempien aktivointia yhteisön ongelmien ratkaisuun.

Hankkeen myötä kylään on yhteisin hartiavoimin rakennettu vesiputkisto, joka tuo puhtaan veden lähelle koteja. Lapset käyvät ahkerasti koulussa. Kylään on syntynyt pienyrittäjyyttä ja uusia viljelymenetelmiä ruoan turvaamiseksi kuivina kausina.

– Ihmiset eivät enää vain istu kotona, ja odota apua, vaan ovat kiireisiä. Se tekee meidät onnellisiksi, kuvailee nuori mies kyläkomiteasta.

Faith tykkää kirjoittaa kummilleen

– Unelmani on tulla kirurgiksi. Haluan auttaa muita, kertoo 11-vuotias Faith kun häneltä kysyy tulevaisuuden suunnitelmista.

Faith opiskelee ahkerasti koulussa ja hänet tunnetaan iloisena luokkakaverina. Tyttö käy Kivaa kylän lastenkerhossa, joka tukee koulunkäyntiä. Kerhon mahdollistaa oma kummi Suomesta.

– Tykkään kirjoittaa hänelle. Sain häneltä viimeksi niin kauniita kuvia!