Ajankohtaista

Uusi Avun askeleet -mobiilisovellus vie koululaiset maailmanmatkalle ja liikkumaan

Avun askeleet -mobiilisovellus vie oppilaat liikkuumaan ja tutustumaan globaaleihin kehityskysymyksiin

Fida julkaisee opetusalan Educa-messuilla 26.‒27. tammikuuta uuden Avun askeleet -mobiilisovelluksen koulujen ja harraste- ja liikuntakerhojen käyttöön. Avun askeleet yhdistää liikunnan ja globaalit kehityskysymykset.

Avun askeleet kannustaa oppilaita liikkumaan ja vie oppilasryhmät samalla interaktiiviselle opintomatkalle kolmeentoista kohteeseen Euroopasta Afrikkaan, Aasiaan ja takaisin Suomeen.

Matkan aikana oppilaat pääsevät tutustumaan eri valtioihin ja kehityskysymyksiin tehtävien, materiaalien, kuvien ja videoiden avulla. Aiheisiin kuuluvat muun muassa lapsen oikeudet, koulutuksen merkitys ja lasten ja nuorten mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä.

Avun askeleet vahvistaa uuden opetussuunnitelman tavoitteita elämän ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, kestävästä kehityksestä ja kasvamisesta globaaliin vastuuseen.

Koulun arjessa Avun askeleet -sovellus vahvistaa monimuotoista oppimista. Sitä voi hyödyntää yli ainerajojen elämänkatsomustiedosta liikuntaan ja maantiedosta ja ympäristöopista uskontoon. Parhaiten uusi sovellus sopii alakoulujen luokille 3‒6 eli noin 9‒12-vuotiaille lapsille.

‒ Palaute uuteen sovellukseen tutustuneilta opettajilta on ollut todella hyvää. Avun askeleita on kuvattu kokonaisuudeksi, joka saa oppilaat liikkeelle ja lisäksi herättää keskustelua ja mielenkiintoa. Tehtäviä voi hyödyntää eri ikätasoilla, kertoo Fidan globaalikasvatuksen koordinaattori Ville Saarni.

Näin Avun askeleet -seikkailu alkaa

Opettaja tai kerhoryhmän valvoja toimii seikkailun ohjaajana ja rekisteröi ryhmänsä sovelluksen käyttäjiksi Avun askeleet -sivustolla. Opettaja tai valvoja pääsee käsiksi lisämateriaaleihin ja ohjeisiin ja lähettämään peliin liittyvää palautetta tai kysymyksiä.

Oppilasryhmä kerää liikuntapisteitä liikkumalla monipuolisesti. Liikkuminen voi tapahtua niin koulussa kuin kotona tai liikunnallisten harrastusten parissa. Liikuntapisteitä saa myös laskemalla askeleita Avun askeleet -mobiilisovelluksen avulla.

Opettaja lisää liikuntapisteet oppilasryhmän yhteiseen kassaan. Mitä nopeammin askeleita ja pisteitä kertyy, sitä nopeammin matka taittuu seuraavaan kohteeseen.

Avun askeleet -mobiilisovellus on saatavilla Android-käyttöjärjestelmän puhelimiin 26.1.2018 alkaen. iOS-käyttöjärjestelmä on parhaillaan päivitettävänä ja valmistuu helmikuun puoliväliin mennessä.

Avun askeleet on osa ulkoministeriön tukemaa Fidan kehitysyhteistyöohjelmaa ja globaalikasvatusta. Fida tuottaa yhteistyössä Hyvä Sanoma ry:n Koulupalvelun kanssa maksuttomia kouluvierailuja ja teemapäiviä, joilla käsitellään globaalikasvatuksen aiheita, kuten lapsen oikeuksia, oikeudenmukaisuutta ja kestävää kehitystä.

Rekisteröi ryhmäsi Avun askeleet -mobiiliseikkailuun tästä. 

Tutustu Fidan muihin globaalikasvatusmateriaaleihin