Ajankohtaista

Naisten itsetunto ja elanto kohenevat käsitöillä Bhutanissa

Vuoristoinen pieni Bhutanin kuningaskunta on kehittänyt Yhdistyneitä kansakuntiakin kiinnostavan onnellisuusindeksin. Moni bhutanilaisnainen elää kuitenkin hyvin vaikeissa oloissa.

Naiset, jotka ovat pääosin perheväkivallan uhreja, etsivät neuvontaa, psykososiaalista tukea ja oikeudellista apua Fidan RENEW-kumppanijärjestöltä. He tarvitsevat usein kipeästi keinoja itsensä ja lastensa elättämiseen.

Fidan hankkeessa naisille opetetaan erilaisia kädentaitoja, kuten ompelua, kudontaa ja kirjontaa, sekä tuetaan työllistymistä ja uusiin taitoihin perustuvan liiketoiminnan aloittamista. Hanke on järjestänyt tarvelähtöisesti myös maatalouteen ja ruuan prosessointiin liittyvää koulutusta.

Taidot leviävät naiselta naiselle

–Kiersin alkukesän ympäri Bhutania tapaamassa naisia, jotka ovat osallistuneet ompeluryhmiimme. Oli koskettavaa nähdä se ilo ja ylpeys, jonka uudet taidot ja mahdollisuus toimeentuloon ovat naisissa synnyttäneet. Heidän elämässään on uusi toivo, kuvailee hankekoordinaattori Päivi Leppänen, joka on työskennellyt myös Nepalissa naisten toimeentulon parantamiseksi.

Naisryhmien kouluttamisen lisäksi hankkeeseen on kuulunut olennaisena osana paikallisten käsityökouluttajien tuotesuunnittelu-, laatu- ja markkinointikoulutus sekä hallintohenkilöstön rahoitus-, hankejohtamis- ja raportointikapasiteetin kehittäminen.  Tänä vuonna työ on laajentunut myös uusien piirikuntien alueille.

Hankkeen ansiosta Bhutanissa on taitavia koulutettuja paikallisia käsityöohjaajia. Satojen naisten toimeentulo on parantunut ompelu-, kudonta- ja kirjontataitojen sekä inkiväärimakeisten valmistuksen myötä. Myös naisten omanarvontunto on parantunut heidän saamansa positiivisen palautteen ja paremman toimeentulon kautta.

Tekstiilejä hoville

Viime vuonna Bhutanin suosituin naisten lifestyle-lehti YeeWong nosti esiin nuoren äidin ja yrittäjän nimeltä Karma Choden yhtenä 50 inspiroivimmasta bhutanilaisnaisesta. Karma Choden oli aikoinaan elänyt väkivaltaisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän oli elänyt lähes puilla paljailla.

Vuonna 2013 Karma Choden aloitti RENEW-järjestön kursseilla. Lopulta hänestä tuli kudonnan opettaja. Vapaapäivinään hän alkoi valmistaa laukkuja ja huiveja, joilla sai lisäansioita vaatimattoman opettajan palkan lisäksi. Saavutus oli huima entiselle koulupudokkaalle. Parantuneen elämäntilanteen myötä Karma sai myös erossa menettämänsä lapset takaisin.

Karma Chodenista on niin taitava käsityöläinen, että myös Bhutanin kuninkaallinen perhe haluaa tilata hänen töitään. Hän onkin kaunis esimerkki kehitysyhteistyön aikaansaamasta muutoksesta Bhutanin naisten parissa.

Kuva: Karma Choden (keskellä) ja kumppanit esittelevät assamilaisilla kangaspuilla tehtyjä kurssitöitä. Kuvaaja Päivi Leppänen

Luovat ajatukset – taitavat kädet Bhutanissa

• Sijainti: Thimphu ja valitut yhteisöt kaikissa Bhutanin 20:ssa piirikunnassa (joista tavoitettu 7 vuonna 2016)
• Budjetti (2017) 85 000 €. Hanke alkoi vuonna 2011.
• Kumppani: Kansalaisjärjestö RENEW (Respect, Educate, Nurture and Empower Women)
• Hankkeesta hyötyy noin 250 perheväkivallan tai päihdeongelmien koskettamaa naista
• Epäsuorasti apua saa yhteensä 1500 ihmistä.