Ajankohtaista

Hallituksen leikkaukset ovat huonoa ulkopolitiikkaa

Suomen hallitus päätti eilen leikata 25 miljoonaa euroa lisää kehitysyhteistyöstä. Leikkaus kohdistuu alalle, josta jo leikattiin syksyllä eniten, peräti 43 prosenttia, valtion rahoituksesta.

–Kehitysyhteistyö on parhaimmillaan tehokasta konfliktien ja niiden seurausten ennaltaehkäisyä. Hallituksen kehitysyhteistyöleikkaukset ovat siksi huonoa ulkopolittiikkaa, jonka seuraukset voivat näkyä myös meidän kaduillamme, toteaa Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola.

Fida on syksyn edellisen leikkauksen johdosta juuri vetäytynyt muun muassa Jordaniasta, johon samalla kohdistuu osaltaan yli kolmen ja puolen miljoonan naapurimaasta lähteneen ISIS-pakolaisen paine. Mitä kauemmaksi apu paikan päältä siirtyy, sitä kauemmaksi joutuvat lähtemään myös apua tarvitsevat.

–Suljemme paraikaa yhteensä 18 kehitysyhteistyöhanketta säästöjen seurauksena etuajassa. Pettymys paikan päällä on kova ja tuntuva. Lähes 200 työntekijää Suomessa ja kehitysmaissa myös menettää työnsä, Hakola muistuttaa.

Lisäleikkauksen seurauksena Suomen kehitysyhteistyörahoitus tippuu vuodesta 2018 lähtien vain 0,39 prosenttiin bruttokansantulosta, jääden yhä kauemmaksi  90-luvun alussa saavutetusta 0,7 prosentin tavoitteesta.