Ajankohtaista

Fida palasi Jordaniaan kehitysyhteistyöhön

Jouduimme päättämään työn Jordaniassa reilu vuosi sitten julkisen tuen leikkausten seurauksena. Hiljan pyörsimme kuitenkin päätöksen ja käynnistimme kehitysyhteistyön uudelleen lasten hyväksi. Sille on tarve nyt kun myös Syyrian pakolaiset kuormittavat maan resursseja.

–Tämä tuntuu ihanalle, siunatulle! Merkityksellinen työ saa jatkoa, ja saan olla osa jotain huikeaa, lataa hankekoordinaattori Katja Köykkä, joka joutui lähtemään perheensä kanssa maasta viime vuonna.

Hänestä oli uskomatonta palata maahan hoitamaan yhteydenpitoa uudelleen avatun toimiston kanssa. Päävastuun työstä kantaa kuitenkin paikallinen tiimi ja Köykkä vierailee vain osa-aikaisesti maassa Suomesta käsin.

–Jordania on edelleenkin strategisesti merkittävä maa Lähi-idän työllemme. Aikaisemmin tehty hanketyö on saanut hyvää palautetta maan viranomaisten taholta. Samalla tiedostamme maassa olevan runsaan syyrialaispakolaisten lukumäärän, kertoo Fidan aluejohtaja Ari Joensuu.

Jordania on vastaanottanut 650 000 pelkästään YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n rekisterissä olevaa pakolaista Syyriasta. Määrä vastaa kymmenesosaa maan väestöstä ja aiheuttaa valtavan paineen julkisille palveluille kuten terveydenhoidolle ja kouluille. Yhteensä maassa asuu ainakin 1,4 miljoonaa syyrialaista siirtolaisina.

Ytimessä lapsen oikeudet ja naisten asema

Jordanian yhteisökehitysohjelma jatkuu yhteistyössä samojen naisten ja lasten parissa toimivien kansalaisjärjestöjen kanssa kuin aikaisemmin. Järjestöt Outstanding Kids ja Hawd Al Kawthar pitävät yllä kahta esikoulua. Ne toimivat maan köyhimmillä alueilla.

Kolmannen, naisiin keskittyvän Al Badia Society for Women Development -kumppanijärjestön johtaja Basima Al Shoubaki kertoi Fidan paluun olevan vastaus hänen rukouksiinsa. Hän oli pyrkinyt kansanedustajaksi, mutta ei tullut valituksi.

–Olin hieman allapäin, mutta nyt ymmärrän, miksi Jumala ei sallinut minun voittaa. Tarkoitus onkin jatkaa tätä vaikuttavaa työtä, joka hetkeksi pysähtyi, hän iloitsee.

Järjestön koulutusten kautta pienen maalaiskylän naiset ovat innostuneet oppimaan uutta niin lasten hoidosta, bisneksen perustamisesta kuin väkivallattomasta elämästä perhepiirissä ja laajemminkin kylällä.

Vammaisille lapsille avataan ovet kouluun 

Esikoulujen henkilökuntaa on aikaisemmin koulutettu varhaiskasvatuksesta ja turvallisesta lapsuudesta.  Lasten vanhempia, lähinnä naisia, on tavoitettu työpajojen ja koulutusten kautta. Nyt esikoulut valmistautuvat huomioimaan myös toiminta-alueensa vammaiset lapset, joista koetaan yhteisöissä suurta häpeää. Perheille on tarkoitus luoda vertaistukiryhmiä.

Itä-Ammanissa toimivan 80 lapsen esikoulun naisjohtaja Maysa sai valtionpalkinnon kilpailussa, jossa etsittiin uusia ideoita opetukseen. Hän halusi luoda koulun, jonka opetus palvelisi myös erilaisia ja vammaisia lapsia. Palkinto mahdollisti koulun remontoimisen esteettömäksi myös vammaisten lasten tarpeisiin. Maysa ei meinaa uskoa, että hän voi työskennellä rakastamiensa vammaisten lasten parissa.

–Se, että saamme tehdä yhteistyötä Fidan kanssa, on meille elinehto kehittää toimintaa. Koulutusten kautta saatu rohkeus ja tulevaisuuden toivo on ollut ratkaisevaa sille, että olemme pystyneet jatkamaan työtä huolimatta yhteisön paineista.

Fida jatkaa hankekylien monipuolista ongelmanratkaisua kouluttamalla kumppanien kanssa Suomen ulkoasiainministeriön tuella. Näin jordanialaisyhteisöt pystyvät vastaamaan paremmin myös pakolaisten tarpeisiin. Ohjelma hyödyttää kaikkiaan noin 7 800 ihmistä, erityisesti jordanialaisia naisia, lapsia ja opetushenkilökuntaa.

 

Pakolaistietolähteet:

http://reliefweb.int/report/jordan/jordan-unhcr-operational-update-march-2017

http://data.unhcr.org/syrianrefugees/country.php?id=107