Ajankohtaista

Entisen lapsisotilaan elämä sai uuden suunnan

Ugandalainen Florence Akidi joutui lapsena siepatuksi. Vapauduttuaan hän pääsi mukaan entisille lapsisotilaille suunnattuun ohjelmaan, jonka avulla hän pystyi käsittelemään traumojaan. Lopulta hänestä tuli kyläyhteisönsä naisten johtaja.

Florencen painajainen alkoi vuonna 2003, kun ugandalainen kapinallisryhmä LRA (Lord’s Resistance Army) sieppasi hänet.

–Kun kapinalliset hyökkäsivät kyläämme, unelmani särkyivät. Se oli kuin painajaista: minut piestiin ja pakotettiin kantamaan painavia tavaroita, varastamaan ihmisten omaisuutta ja kävelemään pitkiä matkoja, Florence kuvaa elämäänsä vankeudessa.

Florencen lapsuus Itä-Ugandassa ei ollut ollut helppo ennen sieppaustakaan. Hänen oli täytynyt tehdä pienestä pitäen töitä saadakseen kokoon rahat muun muassa koulunkäyntiä varten. Tyttö haaveili pääsevänsä peruskoulun jälkeen opiskelemaan yliopistoon. Florence pääsi lopulta palaamaan kotikyläänsä.

–Vanhempani itkivät. He olivat jo lakanneet toivomasta, että olisin elossa. Paluuni toi ilon takaisin perheeseeni.

Florencen elämä oli kuitenkin vaikeaa: hänen yhteisönsä ei kohdellut hyvin häntä eikä muita vankeudesta palanneita lapsia.

–Minua nimiteltiin mitä kamalimmilla nimillä. Kun kävelin tietä pitkin, ihmiset juoksivat karkuun peläten, että hyökkäisin heidän kimppuunsa. Perheeni lähetti minut takaisin kouluun, mutta minun oli vaikea ystävystyä kenenkään kanssa. Olin traumatisoitunut ja tunsin itseni todella yksinäiseksi.

Uutta itseluottamusta

Opettajiensa tuella Florence alkoi pikkuhiljaa kokea olevansa hyväksytty. Sitten hän kuuli Fidan käynnistämästä ohjelmasta, jossa autetaan siepatuksi joutuneita ugandalaisnuoria. Heille tarjotaan psykososiaalista tukea, kuten terapiaa.

–Terapian avulla minussa tapahtui valtava muutos, Florence kertoo.

Nuori nainen alkoi avautua ja hänen itseluottamuksensa parani. Nyt hän on 25-vuotias, naimisissa ja kahden tyttären äiti. Myös hänen miehensä joutui nuorena kapinallisryhmän sieppaamaksi. Pariskunta on monien muiden nuorten tavoin saanut Fidan järjestämistä avioliittoseminaareista apua perhe-elämästä selviytymiseen ja suhteensa rakentamiseen.

Menestyvä pienyrittäjä

Ohjelmassa on tarjottu nuorille ammatillista koulutusta. Heitä on opetettu esimerkiksi valmistamaan laukkuja ja tekemään helmikirjontaa. Lisäksi he ovat oppineet liike-elämässä tarvittavia taitoja, ja monet ovatkin avanneet pieniä yrityksiä kotikylissään.

Florence suoritti koulutuksen loppuun vuonna 2019. Sen jälkeen hän sai ensimmäisen ompelukoneensa ja perusti oman liikkeen, jossa hän ompelee nyt asiakkailleen vaatteita. Nuori nainen on myöhemmin pystynyt ostamaan itse kaksi ompelukonetta. Niiden avulla hän opettaa toisia nuoria naisia ompelemaan.

Florence on oppinut Fidan ohjelmassa myös mehiläistenhoitoa. Hänellä on nyt oma mehiläistarha, jonka hän odottaa tuottavan tulevalla satokaudella ainakin kymmenen kiloa hunajaa. Florence on opettanut kyläyhteisölleen myös maanviljelyä. Hän on ylpeä siitä, että saa toimia kylänsä naisten johtajana ja pystyy tukemaan heitä.