Ajankohtaista

”Tämä  apu  on  suojellut  ihmisarvoani ”

Jemenin nälkäkriisi syvenee. Fidan toimittama ruoka-apu pelastaa ihmishenkiä Taizin alueella. Orpotyttö Amal kertoo, mitä apu merkitsee hänelle.

Jemenin hirvittävälle konfliktille ei näy loppua.  

Helmikuun puolivälissä YK-järjestöt julkaisivat huolestuttavan ennusteen, jonka mukaan lähes 2,3 miljoonaa alle viisivuotiaista tulee kärsimään nälästä tämän vuoden aikana ellei apua maahan saada lisättyä.  

Fida aloitti viime kesänä säännöllisen ruoka-avun jakamisen eteläisessä Jemenissä, Taizin maakunnassa, jonne on asettunut asumaan paljon taisteluita paenneita ihmisiä. Ruoka-apua saa kuukausittain 2000 perhettä. Lisäksi sodan uhreille on annettu psykosiaalista tukea traumojen käsittelyyn.  

Viime syksyn aikana keräsimme varoja ruoka-avun jatkamiseksi. Kiitos kaikille lahjoittajille – apumme Jemenissä jatkuu!  

Apu menee perille

 Teini-ikäinen Amal* on yksi Fidan ruoka-apua saaneista ihmisistä. Kun Fidan kumppanijärjestön työntekijät menevät vierailulle hänen telttaansa pakolaisleirissä, hän vaikuttaa todella ilahtuneelta.  

Amal on orpotyttö, joka asuu nuorempien sisarustensa kanssa melko pienessä teltassa. Amal ja hänen sisaruksensa ovat kokeneet tragedian: heidän vanhempansa saivat surmansa taisteluissa, jotka puhkesivat Taizin kaupungissa. Jäätyään orvoksi Amal yritti elättää sisaruksiaan. 

 Ennen sotaa perheemme elämä oli hyvää. Vanhempieni kuolema kuitenkin pakotti minut ryhtymään kerjäläiseksi. Kerjäsin torilla ja ravintoloissa löytääkseni edes leivänmuruja, joilla ruokkisin sisarukseni, Amal kertoo.  

 En haaveillut tällaisesta elämästä: kerätä nyt joka päivä toisten ruoantähteitä. Jos joku antoikin minulle ruokaa, hän kohteli minua usein huonosti. Minua on jopa ahdisteltu. Joka kerta, kun joku puhui minulle sopimattomia tai koski minua vasten tahtoani, halusin kuolla. Silti menin aina takaisin. Se oli minun valintani: kantaa häpeää, jotta saisin veljilleni ja sisarilleni ruokaa. Heillä on vain minut, Amal saa hädin tuskin kerrottua kyynelsilmin. 

 Ennen sotaa perheemme elämä oli hyvää. Vanhempieni kuolema kuitenkin pakotti minut ryhtymään kerjäläiseksi. Kerjäsin torilla ja ravintoloissa löytääkseni edes leivänmuruja, joilla ruokkisin sisarukseni.

Amal on ollut ruokajakelun piirissä ja se on muuttanut hänen elämänsä.  

– Saatuaniruoka-apuaminunei ole enäätarvinnutlähteäkerjäämään eikä kokeahäirintäätoreilla ja ravintoloissa. 

Amalvaikeneehetkeksi ja toteaa: 

 Tämäruoka-apu on suojannutihmisarvoani ja kunniaani. 


KUVA: iStock by GettyImages

* Henkilön nimi on muutettu turvallisuussyistä