Ajankohtaista

Jemenissä maailman pahin humanitaarinen kriisi – 24 miljoonaa ihmistä tarvitsee hätäapua

Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin kaupungissa Jemenissä. KUVA: Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images

Fida aloittaa kesäkuussa yhteistyössä paikallisen kumppaninsa kanssa ruoan ja hygieniatarvikkeiden jakelun Jemenissä yhdellä sodasta pahimmin kärsineistä alueista. Sodan ja humanitaarisen kriisin lisäksi Jemeniä uhkaa nyt myös korona.

Jemenissä on käyty viiden vuoden ajan sisällissotaa, jossa toisiaan vastaan taistelevat Saudi-Arabian tukemat Jemenin hallituksen joukot ja huthikapinalliset. Sodassa on kuollut jo lähes 250 000 ihmistä ja maassa on neljä miljoonaa pakolaista. Sen lisäksi Jemenissä on vakava humanitaarinen katastrofi – YK:n arvion mukaan yli kolmannes 30 miljoonasta jemeniläisistä kärsii aliravitsemuksesta ja 80 prosenttia tarvitsee apua päivittäisten tarpeidensa täyttämiseen. Nälkä, sairaudet ja kuolema kohtaavat Jemenissä useampia ihmisiä kuin missään muussa maassa.

Nälkä, sairaudet ja kuolema kohtaavat Jemenissä useampia ihmisiä kuin missään muussa maassa.

Ruokaturvahanke auttaa taistelussa nälkää vastaan

Fida on saanut Jemeniin suuntautuvalle humanitaarisen avun hankkeelleen miljoonan euron rahoituksen ulkoministeriöstä. Hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisen kansalaisjärjestön kanssa Jemenin eteläisessä Taizin maakunnassa, jonka sota on jakanut vahvasti kahtia. Sodan vuoksi monien ruokatarvikkeiden hinta on kaksinkertaistunut. Hankkeen tavoitteena on auttaa haavoittuvassa asemassa olevia perheitä saamaan terveellistä ravintoa ja lisätä tietoa hygieniasta ja sen merkityksestä julisteiden avulla, joissa annetaan ohjeita myös koronalta suojautumiseen. Suunnitteilla on jakaa 2000 perheelle ruokakoreja sekä ravitsemus- ja hygieniatietoa kuuden kuukauden ajan, kerran kuukaudessa. Avustusta saavat 1300 perhettä maakunnan eteläosassa ja 700 perhettä sen pohjoisosassa.

Olen 15-vuotias ja vielä lapsi. Pelastuin ruokatoimitusten ansiosta liian aikaiselta avioliitolta.

Yksi Fidan kumppanin kautta aiemmin ruoka-apua saaneista perheistä on Mohammedin perhe. He kuuluvat marginalisoituun muhamasheen-yhteisöön. Perheen tyttäret lopettivat koulunkäynnin, koska heillä ei ollut varaa maksaa koulumaksuja eikä ostaa koulupukuja, kirjoja tai muita varusteita. Yksi nuorista tyttäristä päätti mennä naimisiin vähentääkseen isänsä taakkaa perheen elättämisestä. Mutta saatuaan ruokakoreja useiden kuukausien ajan, perhe alkoi tuntea olonsa turvatummaksi.

– Olen 15-vuotias ja vielä lapsi. Pelastuin ruokatoimitusten ansiosta liian aikaiselta avioliitolta, tytär iloitsi.

Myös Fatiman perhe on saanut ruoka-apua. Hänen miehensä, Ahmed ei pysty psyykkisen sairauden vuoksi lähtemään kotoa töihin. Fatima joutui aiemmin pyytämään ruokaa naapureilta, kerjäämään moskeijan edessä ja palvelemaan muita ihmisiä maksua vastaan saadakseen ruokaa lapsilleen.

– Elämäni ei ollut mitään oikeaa elämää, Fatima sanoi silmät kyynelissä.

Siitä lähtien kun Fatima on saanut ruokakoreja perheelleen, hänen ei ole tarvinnut lähteä ulos kerjäämään ja hän on alkanut unohtaa jopa yhteisönsä taholta kuulemiaan halveksuvia kommentteja.

Mielenterveystyölle suuri tarve

WHO:n tutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia jemeniläislapsista kärsii pitkittyneen konfliktin aiheuttamista vakavista psyykkisistä oireista. Pakolaisuus, perheenjäsenten kuolema tai joutuminen erilleen toisistaan sekä perheväkivalta ovat vakavia ongelmia. Lisäksi alle 18-vuotiaiden tyttöjen avioliittojen määrä on kolminkertaistunut, kun perheet ovat yrittäneet keksiä keinoja taloudellisen ahdinkonsa helpottamiseen. Vammaisten ihmisten asema on heikentynyt. Heidät usein joko eristetään perhepiiriin tai lähetetään kadulle kerjäämään.

Jemenissä on huutava pula mielenterveystyön ammattilaisista. Mielenterveysongelmia ei ymmärretä ja niihin liittyy usein häpeää ja leimautumista. Fidan hankkeen toinen tavoite onkin tarjota psykososiaalista tukea kriisistä toipumiseen. Syksyllä on tarkoitus perustaa tukiryhmiä perheille, järjestää toipumista tukevaa ohjelmaa lapsille ja tarjota opettajille koulutusta lasten traumojen käsittelyyn. Koronan vuoksi määrättyjen kokoontumisrajoitusten vuoksi tarvittavia lupia psykososiaalisen työn käynnistämiselle ei olla kuitenkaan vielä saatu. Jemenissä on tällä hetkellä yli 200 varmistettua koronavirustartuntaa ja ainakin 39 ihmistä on kuollut tautiin, mutta todellisuudessa tapauksia voi olla paljon enemmän.

Kuva: Lapset kantavat vettä pakolaisasutuksessa Taizin maakunnassa Jemenissä. KUVA: Abdulnasser Alseddik/Anadolu Agency/Getty Images