Ajankohtaista

Tyttöjen puolustaja – Mitä 12-vuotias Autry ajattelee lapsiavioliitosta?

Nuori tyttö istuu koulupuvussa portailla ja katsoo ylöspäin.

Alakoulainen Autry, joka haluaa olla isona kirjailija tai lääkäri, puolustaa tyttöjä. Hän osallistui kirjoitustyöpajaan, jossa lapset kirjoittivat itsenäisesti tekstejä lapsiavioliitosta ja lasten oikeuksista.

Palasin koulusta kotiin, peseydyin ja istuuduin syömään lounasta. Silloin Saria tuli juosten kotiini. Kun kysyin, miksi hän tuli, hän vastasi “Saleha pakotetaan naimisiin!”.

Huolestuin ja kysyin, kuka niin sanoi. Sitten lähdimme Salehan kotiin ja yritimme saada Salehan äidin ymmärtämään. Me kerroimme hänelle lapsiavioliiton negatiivisista vaikutuksista. ”Lapsiavioliitto vahingoittaa lapsen sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Lapselle tulee paljon paineita. Lisäksi raskaus ja synnytys vaarantava sekä äidin että lapsen hengen. Tytöt joutuvat myös kestämään appivanhempien aiheuttamia ongelmia”. Sanoimme kaiken tämän, jotta Salehan äiti ymmärtäisi.

Hän ei kuitenkaan ollut samaa mieltä. Salehan äiti vastasi: “Mitä hyötyä on siitä, että tyttö opiskelee? Yhtenä päivänä hän muuttaa appivanhempiensa luo. Jos lähetämme hänet nyt pois, säästämme perheemme kuluissa”. Huolimatta kaikesta sanomastamme, emme onnistuneet vakuuttamaan Salehan äitiä. Lannistuneina lähdimme pois.

Me menimme opettajamme Chandin luo. Selitimme hänelle kaiken yksityiskohtaisesti. “Koska hänen häänsä ovat?”, Chandi kysyi. “Huomenna”, vastasimme huolestuneina. Opettajamme vastasi “okei te voitte mennä. Minä katson tätä asiaa”. Seuraavana iltapäivänä opettajamme soitti meille. Suunnittelimme yhdessä, mitä tekisimme. Sitten lähdimme kohti Salehan kotia. Opettajamme meni ja puhui asiasta ensin Salehan vanhempien kanssa. “Mitä voin tehdä asialle? Tyttö kasvaa, hän voi viettää aikaa väärässä seurassa ja aiheuttaa häpeää. Lisäksi meillä on haasteita pitää huolta perheestä isän tuloilla. Mies, jolle annan tyttäreni, on hyvä mies. Hänen elämänsä tulee olemaan onnellinen”, äiti vastasi. Opettaja yritti saada äidin vakuuttumaan lapsiavioliiton vaarallisuudesta, mutta äiti ei kuunnellut.

Me tytöt sanomme, että emme kannata lapsiavioliittoja ja tulemme toimimaan, jotta voimme estää ne.

Sen jälkeen opettaja halusi tavata Salehan. Hänet vietiin tytön huoneeseen. Saleha istui ja itki. Opettaja kysyi hyväksyikö Saleha itse avioliiton. “Ei, opettaja. Yritin saada vanhempani ymmärtämään, mutta he eivät ole samaa mieltä kanssani. Tuleva mies vaati perheeltämme moottoripyörää ja kultaa. Äiti yrittää myydä omistamaansa maata. Yritin saada heidät ymmärtämään, mutta se ei auttanut”. “Älä huoli”, sanoi opettaja. Sitten opettaja otti puhelimen ja soitti jollekulle.

Hääjuhla oli jo alkamassa. Juuri, kun kazi* oli aloittamassa, poliisit saapuivat. “Missä ovat tytön ja pojan vanhemmat?” He kysyivät. Vanhemmat tulivat esiin. “Ettekö tiedä, että alle 18-vuotiaan naittaminen on vastoin lakia. Lapsiavioliitto on vastoin lakia ja se on rangaistava teko. Teidän täytyy lähteä poliisiasemalle kanssamme”, poliisit sanoivat. Sulhasen vanhemmat pyysivät anteeksi, mutta se ei auttanut. Heidät vietiin poliisiasemalle ja he saivat vankeustuomion.

Me tytöt sanomme, että emme kannata lapsiavioliittoja ja tulemme toimimaan, jotta voimme estää ne.

Me olemme naisia ja vain me voimme tehdä sen.

*islamilaisessa yhteisössä toimiva henkilö, joka solmii avioliitot


Yksikin lapsiavioliitto on liikaa. Sinä voit auttaa estämään lapsiavioliittoja ja mahdollistaa tytöille koulutuksen. Lahjoittamalla Eväät elämään -kampanjaan tuet Fidan pitkäjänteistä työtä Bangladeshissa.

Lahjoita

  • MobilePaylla haluamasi summa numeroon 76551
  • Lahjoita 20 euroa tekstaamalla tekstaamalla FIDA20 numeroon 16155
  • Tilisiirrolla: Fida International ry. IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256, Viitenumero: 558002