Näetkö?

Bidibidin pakolaisasutuksessa Ugandassa elävät lapset ovat nähneet asioita, joita kenenkään lapsen ei soisi näkevän. Pääosin Etelä-Sudanista paenneet lapset ovat nähneet sodan kasvoista kasvoihin, ja sodan kauhut elävät heidän muistoissaan edelleen.

Pääset kokemaan tanssija-koreografi Minna Tervamäen pysäyttävän tanssiteoksen avulla, miltä pakolaisuus tuntuu.  Uskallatko nähdä?

 

Sodan kauheat tapahtumat, omaisuuden menettäminen ja laukausten äänet aiheuttivat minulle painajaisia, hämmennystä, syömishäiriötä ja uniongelmia.

Vaarallinen pakomatka

Vickyn ollessa 15-vuotias hänen perheensä joutui pakenemaan kotoaan naapurikylään. Oli vuosi 2016 ja Vickyn isä oli kuullut sissien kaappaavan lapsia koulusta. Eräänä yönä sissit kuitenkin iskivät kylään tappaen ihmisiä ja ryöstäen mukaansa nuoria tyttöjä ja poikia. Turvaa ei löytynyt enää naapurikylästä. Vickyn perhe pakeni metsään. Lopulta isä päätti viedä perheen Ugandaan. Sydän täynnä pelkoa he aloittivat 70 kilometrin matkan kohti turvaa – tietämättä tulisivatko he selviämään siitä.

Tuhansien muiden pakenevien kera he lopulta saapuivat Bidibidiin, suureen pakolaisasutukseen, kymmenientuhansien muiden eteläsudanilaisten kanssa.  ”En halua palata kotimaahani ennen kuin siellä on rauha ja olen saanut opiskella”, Vicky sanoo, vaikka elämä Bidibidissä ei ole helppoa.

 

Puhun jokaiselle, joka lukee tai kuulee tämän: jos sinulla on mahdollisuus auttaa köyhää, haavoittuvaa ihmistä, pyydän, auta. Toimitaan yhdessä. – Francis Emechu, projektikoordinaattori

Lahjoittamalla autat Vickyä ja hänen kaltaisiaan käsittelemään traumojaan.

"Sota erotti meidät."

Etelä-Sudanin Kakokejissa syntynyt Fiona pakeni sisällissotaa suurimman pakolaisaallon mukana Ugandaan vuonna 2016. Sodan seurauksena monet kuolivat ja perheet joutuivat eroon toisistaan. Niin kävi myös Fionalle. ”En tiedä, missä  äiti on. Sota erotti meidät”, Fiona kertoo.

Isä katosi jo aikaisemmin. Kukaan ei tiedä, missä Fionan vanhemmat ovat. Ugandaan Fionan lisäksi pääsivät pakenemaan Fionan äidin sisko ja tämän lapset eli Fionan serkut. Nyt täti on Fionan huoltaja.

Fiona haluaisi kovasti tehdä ylioppilastutkinnon ja päästä yliopistoon. Ilman vanhempia elävillä lapsilla ei useinkaan ole ketään, joka voisi tukea heitä. Koulumateriaalit ja koulunkäynti maksavat paljon. Rahan puutteen lisäksi kuukautiset vaikeuttavat koulunkäyntiä. Jos opiskelijoilla ei ole suojia, he voivat joutua olemaan pois koulusta kuukautisten ajan. Se hidastaa tyttöjen etenemistä opinnoissa. Se erottaa heidät myös unelmista.

 

Autatteko meitä? – Abdul, 14 vuotta

Haluaisitko sinäkin auttaa?

Laukausten äänet korvissa

Robert auttoi orpolapsia pakenemaan turvaan Ugandan puolelle. Samalla hän joutui itse maalitauluksi. Sota ei jäänyt rajan taakse, vaan se seurasi mukana. Robert kertoo kuulleensa laukausten ääniä yhä vielä ollessaan Bidibidissä.

Sodan kauheat tapahtumat, omaisuuden menettäminen ja laukausten äänet aiheuttivat minulle painajaisia, hämmennystä, syömishäiriötä ja uniongelmia”, Robert kirjoittaa.

Robertin kokemusten kaltaiset asiat voidaan käsitellä vain ammattilaisten avulla. Olisiko sinun mahdollista auttaa Robertia ja muita hänen kaltaisiaan pääsemään traumoistaan?

 

Lennätä pois sodan muistot

Sinä voit auttaa pakolaislapsia, jotka ovat nähneet liian paljon, liian nuorina. Lahjoittamalla Fidan Eväät elämään -kampanjaan autat Ugandan pakolaislapsia päästämään irti sodan muistoista muun muassa traumaterapian ja urheilukerhojen avulla. Lisäksi autat pakolaislapsia pääsemään kouluun sekä suojelet tyttöjä teiniraskauksilta. Apua tarvitaan nyt kipeämmin kuin koskaan, sillä koronaviruspandemia on katkaissut liian monen pakolaislapsen koulutien kokonaan. Sinun apusi muuttaa maailmaa!

Fida on suomalainen, ulkoministeriön tukema kehitysyhteistyöjärjestö, joka tekee työtä 50 maassa. Ulkoministeriö myös valvoo kehitysyhteistyöhankkeita, joten voit olla varma, että apu menee perille.

Lämmin kiitos avustasi!

Muita tapoja lahjoittaa

MobilePay

Lahjoita haluamasi summa numeroon 76551

Tee tilisiirto

Fida International ry
IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256
Viitenumero: 558002

Lähetä tekstiviesti

Lahjoita 20 euroa tekstaamalla FIDA20 numeroon 16155