Kohtaamisia kahvin äärellä

Aasian metropolit ovat täynnä saavuttamattomia kansoja. Köyhässä vuoristokylässä syntynyt thaimaalainen Oodi palvelee Jumalaa ja kahvila-asiakkaita Bangkokissa.

Tulikuuma espressokahvi pihisee suodattimen läpi lasiin muodostaen juoman pintaan komean vaahdon. Taitavat kädet valmistavat jääkahvin tilaustaan odottavalle asiakkaalle. Nuoret thaiopiskelijat viettävät aikaa maan suurimman yliopiston läheisyydessä sijaitsevassa Entrance-kahvilassa Bangkokissa.

Kahvin valmistaa baristana toimiva Oodi-niminen mies. Hän syntyi köyhässä vuoristokylässä Mae Hong Sonin läänissä Pohjois-Thaimaassa. Kyläläiset saivat pienen elantonsa riisiä viljelemällä. Kouluun pääseminen olisi jäänyt haaveeksi ilman Meria Jokisen perustamaa, Fidan kummien tuella toimivaa, oppilaskotia. Oodin vanhemmat olivat köyhiä, eivätkä päässeet katsomaan poikaansa usein. Joskus poika näki vanhempiaan vain kahdesti vuodessa, omien lomiensa aikaan.

Valmistuttuaan oppilaskodin lukiosta, nuorukainen halusi lähteä opiskelemaan Raamattua. Oodi haaveili työskentelevänsä kristillisessä järjestössä, mutta ovet eivät tuntuneen aukeavan. Hän päätyi töihin hotelliin. Aika kului ensin tiskejä tiskaten, sitten huoneita siivotessa. Vuosia vierähti useiden eri hotellien palveluksessa. Oodi jatkoi rukousta ja kova työn tekeminen palkittiin. Fidan lähetti Markus Nordblom pyysi Oodia työskentelemään Entrance-kahvilaan.

ARJESSA LÄSNÄ

Entrance-kahvila on lähetystyön jalansija yli kahdeksan miljoonan asukkaan Bangkokissa, missä se tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa muuten vaikeasti tavoitettavissa olevia ihmisiä.

Kahvilan ympärille on syntynyt seurakunta, joka kokoontuu kahvilan tiloissa. Kahvilassa pidetään viikottain myös asiakkaille suunnattuja tilaisuuksia. Buddhalais- ja muslimiasiakkaat kuuntelevat mielenkiinnolla lyhyitä opetustuokioita, joiden jälkeen on mahdollista keskustella. Myös Oodi on jakanut ajatuksiaan näissä tuokioissa. Hän muistaa, kuinka eräs asiakas kysyi häneltä seuraavana päivänä hänen työskennellessään normaalisti baristana kahvilassa: ”Oletko sinä se sama mies, joka opetti
täällä eilen illalla?” Niin Oodi sai keskustella asiakkaan kanssa pitkän tovin edellisillasta.

Entrancessa lähetystyötä tehdään ihmisten arjen keskellä. Paikka ei ole mikä tahansa kahvila, sen aistivat asiakkaatkin jo astuessaan sisään.

”Asiakkaat sanovat, että täällä on jotain sellaista, mitä he eivät osaa selittää”, Oodi kertoo silmät loistaen.

Tuo selittämätön paljastuu asiakkaille päivä päivältä kahvin äärellä, Oodin palvellessa asiakkaita ja Jumalaa ilolla.

”Ennen ajattelin, että Jumalan palveleminen tapahtuu vain kirkossa. Nyt kuitenkin ymmärrän, että Jumala voi käyttää meitä missä tahansa ammatissa”, Oodi sanoo.


LÄHETYSKENTTÄNÄ SUURKAUPUNKI

  • 55 % maapallon väestöstä asuu nykyään kaupungeissa tai urbaaneilla alueilla. Arvioiden mukaan luku kasvaa kahteen kolmasosaan vuoteen 2050 mennessä. Tästä syystä myös lähetystyö painottuu tulevaisuudessa entistä enemmän kaupunkeihin.
  • Fidan suurkaupunkityö on nykyaikaista lähetystyötä: istutamme seurakuntia, olemme mukana kouluttamassa uuden ajan lähetystyöntekijöitä ja teemme lapsityötä kaupunkien slummeissa.

Tule mukaan vaikuttamaan miljoonien ihmisten ikuisuuksiin!

>> Anna lahja lähetystyölle