Kummiksi Ugandaan

Kummina voit muuttaa pysyvästi yhden lapsen koko maailman.

Kummina voit muuttaa pysyvästi yhden lapsen koko maailman.

Muutos alkaa aina, kun yksi sydän syttyy muiden auttamiseen. Olisiko se sinun sydämesi? Yhdessä voimme viedä  toivoa sinne, missä toivoa ei ole ja luoda yhdessä kummilasten kanssa lukemattomia muutostarinoita sinne, missä avun tarve on suurin. Muutetaan yhdessä maailmaa!

Minä olen mieltänyt Samuelin perheeni jäseneksi. Toivon kovasti, että joskus voisimme tavata. Jatkan hänen tukemistaan tietysti ilolla. Kummius on tuonut aitoa iloa sydämeen.  – Anneli, ugandalaisen Samuelin kummi

Koulunkäynti on maailmassa monelle lapselle vain kaukainen haave. Ugandassa on miljoonia aids-orpoja, joiden koulunkäynti uhkaa jäädä kesken, jos köyhät sukulaiset eivät pysty heitä tukemaan. Karamojassa asuvia köyhiä perheitä tuetaan esimerkiksi lasten koulunkäynnin osalta. Valtavan kokoisessa Bidibidin pakolaisasutuksessa elävien lasten koulunkäynti on puolestaan keskeytynyt konfliktitilanteen ja pakolaisuuden vuoksi. Ryhtymällä kummiksi Ugandaan tuet yksin jääneiden ja sodan kauhuja paenneiden lapsen koulutien jatkumista, jotta heilläkin olisi toivo ja tulevaisuus.
Sinä ja kummilapset olette tähtiä. Kummi tuo lasten elämään toivon pilkahduksia ja lapset kummin elämään ilon pilkahduksia.

En voi auttaa koko maailman lapsia, mutta voin auttaa yhtä tai kahta lasta saamaan kiinni elämästä. Rahan voi käyttää paljon huonommin. – Saara, Fidan kummi

Miten apusi auttaa?

Työmme tavoitteena on saada aikaan pysyvää muutosta lapsen ja samalla koko yhteisön elinpiirissä.

  • Lapset ja nuoret saavat tukea koulunkäyntiin
  • Pakolaiset pääsevät traumaterapiaan
  • Lasten ja nuorten oikeus koulunkäyntiin, terveyteen ja riittävään elintasoon vahvistuu
  • Pakolaisasutuksen opettajat saavat koulutusta ja koululaisille annetaan koulumateriaalit
  • Lapset, nuoret ja heidän huoltajansa saavat psykososiaalista tukea
Lue lisää 
 

Christopher

8-vuotias Christopher ei muista vanhempiaan lainkaan, sillä isä oli jättänyt pojan äidin heti kuullessaan raskaudesta ja lapsen synnyttyä äiti hylkäsi pienokaisensa. Christopher kutsuu enoaan isäksi ja tämän vaimoa äidiksi. Heidän vaatimaton kotinsa sijaitsee tiheään asutulla slummialueella. Perhe jakaa naapureiden kanssa yhteisen ulkovessan ja vesi ostetaan yleisestä vesipisteestä. Eno on huolehtinut suuresta perheestä rakennustöitä tekemällä,  mutta hänen sairastuttuaan perhe on yrittänyt selvitä vaimon valmistamilla paperihelmillä päivästä toiseen. Rahaa ei ole paljon.  Kummien tuella Christopher voi käydä koulua – hän haaveilee voivansa olla isona autonkuljettaja.

 

Vicky ja monet muut

Vickyn tarina on kuin monien muidenkin Etelä-Sudanista paenneiden tyttöjen tarinat. Vuonna 2016  Vickyn isä kuuli sissien kaappaavan lapsia koulusta. Hän halusi viedä lapsensa turvaan. Piileskeltyään kaksi viikkoa metsässä ilman ruokaa isä päätti yrittää viedä perheensä Ugandan puolelle. He lähtivät matkaan – tietämättä tulisivatko he selviämään siitä. Lopulta he pääsivät Bidibidiin, jossa elämä ei ole helppoa, mutta kummien tuen avulla Vicky voi käydä koulua. Arkiset asiat, kuten koulu, tuovat lohtua ja turvaa lapsille ja nuorille, jotka rakentavat elämäänsä uudelleen kaiken kokemansa jälkeen.

 

5 faktaa kummiudesta

  • Yksilö- ja yhteisökummius Yksilökummina pääset seuraamaan nimetyn lapsen elämää ja autat samalla koko yhteisöä. Koko yhteisön lasten yhteisökummina pääset seuraamaan koko yhteisön muutosta parempaan.
  • Voit valita kummilapsen maan ja sukupuolen mukaan tai antaa meidän tehdä valinnan puolestasi. Fidalla on kummilapsia 19 kohteessa 13 maassa.
  • Tuet juuri niin kauan kuin haluat. Suosituksena on, että tuet kummilasta peruskoulun ajan, täysi-ikäisyyteen saakka tai niin kauan, kun Fidan työ kohteessa jatkuu.
  • Säännöllinen tuki Tuet lasta tai yhteisöä kuukausittain samalla summalla, jonka voi maksaa mm. verkkopankissa automaattisesti veloitettavalla e-laskulla.
  • Ylimääräisiä rahalahjoja voi antaa kummikohteelle niin usein kuin haluaa. Emme suosittele lahjapakettien lähettämistä kummilapsille, sillä se nostaa lahjan vastaanottajan eriarvoiseen asemaan.